Anfører skulle over grænsen for at skaffe slik og sodavand til superligaholdet
Sønderjyskes yngste spillere blev to gange om året sendt over grænsen for at pleje truppens søde tænder. I dag er der større krav til kostvanerne.
Da Rasmus Vinderslev rykkede op i Sønderjyskes superligatrup i 2016 var der andre arbejdsopgaver end at spille fodbold.
Spillernes omklædningsrum udviklede sig til en ungdomsklub efter hver træning, hvor de spillede brætspil sammen. I hjørnet stod et køleskab, der var fyldt til randen med sodavand og chokolade.
Det var de yngste spilleres ansvar at skaffe nye forsyninger, så to gange om året blev de sendt over den dansk-tyske grænse med en indkøbsliste skrevet af de ældre spillere i truppen.
- Det var en ting, de yngste bare skulle gøre. De skulle fylde køleskabet op, når det var tømt. Jeg blev også selv sendt over grænsen efter kasser af sodavand og stænger med Marsbar, siger Sønderjyskes anfører, Rasmus Vinderslev.
Sodavand og chokoladebarer var ikke den indkøbsliste, man normalt forbandt med et superligahold.
Klubben havde dog spillet i Superligaen i otte år og vundet sølv få måneder inden, den nuværende kaptajn blev en del af førsteholdstruppen i 2016.
Han så det derfor ikke som nogen uprofessionel måde at være superligaspiller på.
- Det så man ikke så skævt til, for det var jo bare sådan, klubben var på det tidspunkt. I dag ville man dog nok tænke, at det ville være vanvittigt at tage en Marsbar efter træning, siger Rasmus Vinderslev.
Den i dag 27-årige midtbanespiller skrev aldrig selv en indkøbsliste til truppens yngste. Sønderjyskes kostvaner har nemlig ændret sig en del de sidste par år.
Ikke mange 'cheat meals'
Kostplanen dikteres typisk af den fysiske træner. Det har siden sommeren 2023 været amerikanske Norbert Banoocy. Han har holdt en del oplæg om, hvad spillerne skal indtage siden ankomsten for halvandet år siden.
- Det er specielt vigtigt op til kampene at få de rigtige kulhydrater, og i hverdagen er det en forholdsvis stram kostplan for det meste i hvert fald, siger Rasmus Vinderslev.
Spillerne skulle vænne sig til en hverdag med færre søde sager. Det skulle de allerede før den fysiske træners ankomst ifølge anføreren.
Turene over grænsen var allerede aflivet, og den nuværende cheftræner, Thomas Nørgaard, havde også holdninger til holdets madvaner, da han kom til i januar 2023.
- Der var kageordninger tidligere, så når man havde fødselsdag eller fået debut, skulle man have kage med. Det får vi ikke lov til længere, siger Rasmus Vinderslev.
Udover kageordningen er ingredienser som smør og chilimayo også noget, der hører fortiden til.
TV SYD besøgte klubben i onsdags, som var dagen inden fire dages fri grundet en landsholdspause.
Miniferierne er nogle gange lig med måltider, der ikke indgår i den almindelige kostplan.
Spillerne troede derfor, de skulle forkæles med pulled pork burger til frokost. Det viste sig at være usandt til nogens skuffelse.
- Det bliver ikke til mange 'cheat meals' i løbet af ugerne. Selvfølgelig er der plads til at tage noget i ny og næ, og det skal heller ikke lyde som om, jeg spiser sunde ting hele tiden. Men man tænker meget over, hvad man spiser, siger Rasmus Vinderslev.
Rasmus Vinderslevs kostplan
Morgenmad
En portion skyr med müsli
En kop sort kaffe og et glas vand
Formiddagssnack
En banan inden træning klokken 10.30
Frokost
Forskellige retter der minder om onsdagens menu
Onsdagens frokost: Spidskålssalat med ærter og nødder, spinat og glaserede gulerødder, flødekartofler, to styk kyllingefrikadeller og chilisovs. Det er ikke ualmindeligt med en runde to
Eftermiddagssnack
En portion skyr, en lille portion havregryn eller en lille skive brød
Aftensmad
Forskellige retter, der minder om frokosten
Aftenssnack/dessert
Et stykke frugt
Spillerne bliver jævnligt vejet og får målt deres fedtprocent, så klubben altid er sikre på, at de følger kostrådene. Derudover skal de også tisse i en kop dagen før og dagen efter kamp for at se, om væskebalancen er i orden, så de undgår at blive dehydreret.
Rasmus Vinderslev husker, at det krævede tid at vænne sig til en mere striks kostplan. Han trives dog i det nu.
- Man tænkte da, at man manglede det, da det blev fjernet. På bagkant kan man jo godt se, at det giver god mening, for det er mange gange de små marginaler, der afgør ens resultater. Der er kosten et skridt på vejen, hvor der er mange andre skridt, der er ligeså vigtige, siger han.
Frihed under ansvar
Der resterer to kampe af efterårssæsonen i Superligaen. Dermed venter knap en måneds juleferie fra den 8. december til den 5. januar.
Truppen skal ikke dokumentere, hvordan de lever i ugerne væk fra klubben. Det er frihed under ansvar, og sådan føler Rasmus Vinderslev også hverdagen er trods en strammere kostplan end i begyndelsen af karrieren.
- Vi måler og vejer ikke det, som vi spiser. Der tror jeg, at de fleste godt ved, hvad man skal spise og ved, at det ikke skal være chips hver aften. Der skal det nok være noget skyr eller frugt i stedet for, men det er ikke sådan, at det bliver dokumenteret ned i små detaljer, siger han.
Sønderjyskes næste kamp er mod Brøndby IF på hjemmebanen i Haderslev søndag den 24. november. Opgøret kan ses på TV 2 Play og TV 2 Sport X.