GPS-storke giver også i år overraskende viden om storkeadfærd
Syv danske storkeunger, som er udstyret med en GPS, er allerede nået langt ned i Europa og Afrika. GPS-signalerne afslører igen i år, hvor farligt det er at være storkeunge på vintertræk.
Lige nu er det muligt at følge seks danske storke på Animal Tracker. Indtil for få kort tid siden var der i alt syv unge storke med en sender påmonteret. En af dem er nu død efter mødet med en en højspændingsledning i Afrika.
- Vi har jo hele tiden vidst, at der lurer mange farer for især de unge storke, når de trækker sydpå, og med GPS-storkene bliver vi hele tiden klogere på, hvad der rent faktisk sker under trækket, siger Mogens Lange.
De to af ungerne på vintertræk er fra sidste års kuld i reden i Broderup. De fem andre er fra i år, og en af dem er hanstorken Cort, der opkaldt efter den danske Tour de France-rytter Magnus Cort.
Cort, der blev klækket i reden i Smedager sammen med søsteren Vingegaard, flyver i disse dage rundt mellem byerne Rabat og Casablanca i Marokko i Afrika. Det viser signalerne fra GPS'en.
Status de danske GPS-storke - opgørelse lavet den 22. september 2022:
Hanstorken CORT: Smedager 2022. Befinder sig nordøst for Casablanca, Marokko.
Hanstorken FREDDY FEY. Jejsing 2022. Den er lige nu øst for Cordoba i Sydspanien.
Hunstorken frk. THOMSEN. Jejsing 2022. Den har bevæget sig 2,7 km de sidste 24 timer og befinder sig nord for Kenitra, Marokko.
Hanstorken Wilfred, Rens 2022. Er fundet død i Kenitra i Marokko omkring den 13. september, efter at være fløjet ind i en elledning på en befærdet togstrækning. GPS’en er fundet og sendt tilbage til storkene.dk
Hunstorken SIMBA, Broderup 2021. Den har bevæget sig 37,1 km på et døgn og er nu sydøst for Madrid
Hanstorken FINDUS. Broderup 2021. Signal sidst aflæst for seks dage siden, og da var den nord for Kalait i Chad i Afrika.
Hunstorken HOLM, Gundsølille, Sjælland 2022. For 10 timer siden var den i Chad i Afrika ikke så langt fra Findus.
Kilde: Mogens Lange, Storkene.dk
- Cort flyver lige nu ude ved kysten i Marokko, hvor der findes vådområder, og som sikkert ernærer mange fugle, fortæller Mogens Lange fra Storkene.dk.
- Vi håbede jo, da den trak mod vest, at den ville slå sig ned i Spanien. Det er nemlig meget mere sikkert for den, end at flyve den lange vej til Afrika. Men sådan er det ikke. Nu krydser vi fingre for, at den ikke ryger i problemer, som en af de andre danske storkeunger.
Unge død efter møde med højspændingsledning
Det er storken Wilfred, som er er død, og som var den syvende danske storkeunge udstyret med en GPS. Den fløj som Cort også til Marokko.
- Den er desværre død i Kenitra omkring den 13.september, hvor den er fløjet ind i en højspændingsledning på en befærdet togstrækning, fortæller Mogens Lange.
Storken blev fundet død af en person fra lokalområdet, og som også tog billeder af den og dens ringmærke og kontaktede storkene.dk. GPS'en er nu på vej tilbage til storkeforeningen.
Elmaster og højspændingsledninger er farlige for storke. Sidste år døde en dansk storkeunge efter at have fløjet ind i en højspændingsledning i Tyrkiet. Det var ungen Christian, der blev klækket i en rede i Rens i 2021.
- Vi ved nu, hvor farlige de er for især uerfarne, unge storke. Derfor bekymrer det os også, at frk. Thomsen, hunstorken fra reden i Jejsing, stadig befinder sig i Kenitra i Marokko. Den flyver i et meget lille område i et temmelig farligt terræn, hvor den overnatter på taget af en fabrik øst for floden Sebou. Og vi kan se på GPS-signalet, at dens soveplads ligger kun 300 meter fra de farlige højspændingsledninger, hvor Wilfred omkom, forklarer Mogens Lange.
Unge fra 2021 overrasker
Hunstorken Simba, der er fra sidste års kuld i Broderupreden, opholder sig lige nu syd for Madrid. Og som man kan se på kortet, har den tre yndlingssteder: To lossepladser omkring den spanske storby, og så ved nogle små fiskesøer, hvor den ifølge Mogens Lange sikkert stjæler lidt mad en gang imellem.
- Simba er vendt tilbage til samme område, hvor den også opholdt sig sidste år. Det er helt som vi forventede, og som vi hele tiden har troet, at de fleste storke gør - nemlig at de altid vender tilbage til steder, de kender.
Men med kuldbroderen Findus står det helt anderledes til. Sidste år fløj den sammen med søster Simba til Spanien, hvor de sammen gik og mæskede sig i lossepladsaffald omkring Madrid. Men ikke i år.
- Det har overrasket os, at den i år er taget mod øst og ikke mod vest. Den er nu i Afrika. Det er ikke noget, vi forventede, selvom vi ved fra blandt andet tyske storke, at det er sket før. Men det er det spændende med GPS-storkene, da vi hele tiden bliver klogere på, hvad de rent faktisk gør. Og det med at ændre trækrute kan måske være mere udbredt, end vi måske har vidst, siger Mogens Lange.
Den unge stork befinder sig ifølge GPS-signalet lige nu et eller andet sted i Chad i Afrika. Der har ikke været dækning for signalet i de seneste seks dage, men det er ifølge Mogens Lange helt normalt, der, hvor den befinder sig.
Druknedøden i gylletanke afværget
I 2021 afslørede GPS-signalet fra storkeungerne, Astra og Zeneca, fra reden i Smedager, at de druknede i en nærliggende gylletank. En fare, som de i storkeforeningen i år tog hånd op ved at sikre åbne gylletanke nær reder med ynglende storke med en overdækning. Men elmaster og højspændingsledninger i udlandet er meget svært at gøre noget ved for de danske storkeeksperter.
- Vi gør hele tiden, hvad vi kan for at hjælpe de danske storke godt på vej og til overlevelse. Men vi ved også, at omkring halvdelen af alle storkeunger ikke overlever deres første leveår, siger Mogens Lange.