Sønderborg Lufthavn gennemfører storstilet redningsøvelse
Flere end tyve figuranter, en god håndfuld forskellige myndigheder og ét ægte fly danner rammen for Sønderborg Lufthavns redningsøvelse.
Et fly er styrtet ned uden for Sønderborg Lufthavn. Flyet er knækket på midten, snuden har gravet sig ned i stubmarken, og røgen stiger til vejrs fra kabinen. 26 passagerer er kommet til skade i større eller mindre grad, og de fleste sidder fastklemt.
Selvom det hele så ægte ud på marken stik syd for lufthavnens landingsbane, så var det heldigvis en øvelse, da politiet blev alarmeret klokken 14 tirsdag eftermiddag.
- Vi afholder øvelsen, fordi vi skal være klar til en situation som den her, siger Christian Berg.
Han er Lufthavnsdirektør for Sønderborg Lufthavn, og den skal ligesom alle andre kommercielle lufthavne i Danmark afholde en nødsituationsøvelse hvert andet år.
- Vi ved, at en væsentlig del af arbejdet ved en stor redningsaktion som denne er koordinering mellem politiet, det lokale brandvæsen, vores eget brandvæsen og ikke mindst akutpersonale fra hospitalerne. Og den koordinering kan man ikke træne hen over et skrivebord, siger Christian Berg.
Derfor blev der sendt over ti redningskøretøjer ud til det "nedstyrtede" fly, og i fire timer var den kunstige øvelse virkelighed for alle deltagere.
Alvorligt for sjov
Kort før alarmen lød, fandt 26 figuranter fra Flyverhjemmeværnet sig til rette i flyets sæder. Men ikke før de blev sminket med åbne sår, benbrud og forbrændinger.
- Øvelsen er så realistisk, som den overhovedet kan være. Skaderne hos passagererne er til for at give ambulancepersonale og læger mulighed for at behandle dem så realistisk som muligt, siger Christian Berg.
Med i øvelsen deltog også Beredskabsstyrelsen, der ofte øver nødsituationer.
- Vi får jo rigtig god erfaring, så hvis der skulle ske noget lignende med et fly, der styrter ned, så har vi prøvet det, siger Bo Krüger Elgaard fra Beredskabsstyrelsen.
- Samarbejdet mellem de forskellige myndigheder øver vi jo her, så hvis vi kommer ud til en skarp situation, så har vi allerede opbygget et godt samarbejde, siger han.
Også Syd- og Sønderjyllands Politi deltager i redningsøvelsen, da de naturligvis også ville have en central rolle, hvis et fly styrtede i virkeligheden.
- Det er vigtigt at øve koordineringen, så vi er klar den dag vi står i en ægte situation, for så vil vi kunne trække på vores erfaringer fra i dag, siger Lasse Jessen, der er indsatsleder ved Syd- og Sønderjyllands Politi.
Helt igennem godkendt
Her dagen efter øvelsen er der ryddet op på marken tæt på lufthavnen. Om et par uger venter en endelig evaluering, men lufthavnsdirektøren er allerede klar med en foreløbig dom:
- Øvelsen var i den grad godkendt, siger Christian Berg, og fortsætter:
- Der var stor kvalitet i alle dele af redningsaktionen, og alle passagerer blev reddet fint ud.
Han hæfter sig særligt ved koordineringen mellem de forskellige myndigheder.
- Det var fedt at se, hvor godt redningsstyrkerne arbejdede sammen på tværs af myndigheder.
Det var dog ikke alt, der gik helt efter bogen.
- Nogle ressourcer, som var en del af øvelsen, måtte udgå, da der var brug for dem til rigtige nødsituationer. Men det er altid en præmis for øvelser af denne type.
Han understreger, at flyet blev tømt for olie, brændstof og motor, inden øvelsen, og der har derfor ikke været fare for forurening.