Kunderne er skeptiske, når de træder ind i 23-årig kvindes forretning
Manglen på lærepladser på guldsmeduddannelsen fik Debbie Eskildsen til at følge sin drøm og i stedet åbne en smykkebutik med håndlavede smykker i Sønderborg.
Med en millimetertynd metaltråd løfter hun gule perler op på rad og række. Skiftevis fylder hun små perler og store ferskvandsperler på tråden, inden hun lukker armbåndet med en lås.
Den samme proces gentager Debbie Eskildsen mange gange, når hun laver nyt til smykkestativerne i sin forretning.
Sidste år åbnede hun LuLo Jewelry i Sønderborg. Og det var en stor drøm, der gik i opfyldelse for den 23-årige fra Augustenborg.
- Det er meget stort. Der er nogle dage, når jeg låser butikken, hvor jeg tænker, hold da op, det er mit helt eget, og jeg har selv skabt det her univers, siger hun.
Smykkedesigner under udvikling
Debbie Eskildsen var 16 år og gik i gymnasiet, da hun gik i gang med at lave armbånd og øreringe.
- Jeg har altid været meget kreativ, så det ville jeg prøve af. Det var egentlig primært til mig selv og mine veninder, men folk begyndte at spørge, hvor jeg havde købt smykkerne, fortæller hun.
Det er jo ikke noget, man tit hører, at en 23-årig har sit eget firma og lever af det
Debbie Eskildsen
En af hendes veninder foreslog, at hun kunne lave en Instagram-profil for at vise sine kreationer frem. Og det bar frugt.
Næste skridt var at starte en webshop, og med sin brors hjælp ved computeren fik hun lavet en hjemmeside for at sælge guld- og sølvsmykker.
Hjem til Sønderborg
Efter at have færdiggjort gymnasiet i 2019 flyttede Debbie Eskildsen til Aarhus, hvor hun startede på guldsmeduddannelsen.
Det viste sig dog at være svært at finde en læreplads. Det fik den 23-årige til at vende snuden mod Sønderborg to år senere. Her fandt hun et lokale i Lille Rådhusgade, hvor huslejen var billig.
- Jeg savnede lidt Sønderborg, og jeg er et kæmpe familiemenneske, så jeg skulle hjem til min familie igen. Og det er den bedste beslutning, jeg nogensinde har truffet, fortæller hun.
Tre måneder efter åbningen af butikken flyttede hun til Jernbanegade, hvor der var mere plads.
Ifølge Danmarks Statistik startede 23.200 unge mellem 18 og 29 år deres egen virksomhed i 2020. Det er en stigning på 62 procent i forhold til 2010.
Langt de fleste unge iværksættere er dog mænd, og kun en ud af fire er kvinder.
Der er også stor forskel på, hvilke brancher de starter en virksomhed inden for. Unge mænd starter flest tømrer- og bygningssnedkervirksomheder, mens unge kvinder ofte starter skønheds- og hudpleje.
Mødt med skepsis
Trods den store støtte fra familie og veninder, der troligt følger hende på sidelinjen og hjælper til, når der er behov, har Debbie Eskildsen oplevet at blive mødt med skepsis.
- Det er jo ikke noget, man tit hører, at en 23-årig har sit eget firma og lever af det, siger hun og fortsætter:
- Jeg bliver tit spurgt, hvad jeg er uddannet som, og om jeg har en uddannelse. Andre spørger, om det overhovedet kan køre rundt.
Med 13 forhandlere i hele landet kan hun få forretningen til at køre rundt. Hun håber på at få endnu flere forhandlere fremover.
Gode råd til andre unge
Siden Debbie Eskildsen åbnede sin butik, har hun haft fem folkeskolepiger i erhvervspraktik. Hun har endda måttet takke nej til få flere.
Med en velkørende butik vil hun på sigt ansætte en medarbejder, og i øjeblikket har hun en praktikant, der hjælper til i butikken.
Hun har også et godt råd til andre unge, der går rundt med en drøm.
- Jeg synes, man skal gå lige præcis den vej, man føler. Man skal ikke føle sig tvunget til noget. Det handler om at finde ud af, hvem man er. Og det her er jo mega meget mig. Det er min hobby, og jeg elsker at være kreativ.
Selvom den største drøm allerede er gået i opfyldelse, har Debbie Eskildsen stadig et ønske for fremtiden.
- Jeg vil rigtig gerne gå i gang med guldsmeduddannelsen igen. Det er stadigvæk en drøm, der ligger i mig, men ellers tager jeg det en dag ad gangen, siger hun.