Hørehæmmet kunne ikke finde praktiksted - nu har han vundet pris for sit arbejde
Magnus Hansen blev sat bagest i køen, da han søgte praktikplads. Han mener, det skyldtes hans handicap. Men ifølge Magnus Hansen, kan mennesker med et handicap tilbyde den samme arbejdskraft, som mennesker uden.
Magnus Hansen tager tre skinnende metalblokke ned fra hylden. De skal måles. Men ikke med lineal eller målebånd. Nej, for her hos Danfoss kvalitetskontrol på Als, er de små marginaler vigtige, så en stor robot måler blokkene ned til en brøkdel af en millimeter. Gennem sine briller følger Magnus Hansen med i maskinens bevægelser.
- Øjnene har der jo aldrig været det store i vejen med, siger han.
Men det har der til gengæld med hørelsen. Magnus Hansen har mellem to og fem procent hørelse. Det betyder, at han næsten er døv. Kun store brag og høje skrig registrerer han.
Men Magnus kan alligevel godt høre. For han har fået indopereret to høreapparater, der gør, at han kan have en helt almindelig samtale, hvor han kan høre hvert et ord, der bliver sagt.
- Jeg kan høre det, jeg skal, siger han.
Svært at få praktikplads
Selvom Magnus Hansen hører fint med høreapparat, har han haft svært ved at gennemføre sin uddannelse. Under hans uddannelse til industritekniker, som der ellers er massiv mangel på i den danske industri, sendte han omkring 200 praktikansøgninger, der alle blev afvist.
- Det var jo følelsen af nederlag. Når de spurgte mig ind til min hørelse, forklarede jeg, at jeg sagtens kunne høre, så længe jeg havde mit høreapparat, men gang på gang kunne jeg mærke en bekymring fra virksomhedernes side, fortæller Magnus Hansen.
Den udfordring står han ikke alene med. Ifølge en rapport fra Institut for Menneskerettigheder har handicappede 36 procent større risiko for at frafalde en erhvervsuddannelse end borgere uden handicap.
- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, fordi os med et handicap har ligeså meget at byde på, som alle mulige andre, men alligevel bliver vi sat bagest i køen, siger Magnus Hansen.
En win-win løsning
Det lykkedes dog Magnus Hansen at få en praktikplads hos Danfoss, og efter han blev færdig med sin industriteknikeruddannelse læste han videre, så han i dag er produktionsteknolog og stadigvæk arbejder hos Danfoss.
- Jeg er så glad for mit arbejde og for at Danfoss gav mig en chance, så jeg kunne bevise, at jeg sagtens kan arbejde, siger Magnus Hansen, mens han skifter metalklodsen ud med næste offer for målerobotten.
Hos Danfoss er det en decideret strategi at give mennesker med særlige behov mulighed for at komme i praktik. Det forklarer Burkhard Winski, der er HR Chef i Danmark Services.
- Det ligger dybt i vores virksomheds-dna, at vi gerne vil tage ansvar og støtte mennesker, som måske har brug for ekstra hjælp, siger han.
Det er også til virksomhedens fordel, mener Burkhard Winski.
- Vi ser stort potentiale i vores strategi, fordi vi får kompetente og loyale medarbejdere, hvis vi hjælper folk som Magnus eller andre, der har brug for en ekstra hånd.
Berøringsangste virksomheder
Det er en stor udfordring at få mennesker med handicap i arbejde. Det fortæller Netværkschef i Dansk Handicap Forbund, Kurt Holm.
- Det har altid været svært, og det bliver det ved med at være.
Han understreger, at et handicap ikke nødvendigvis er en hindring for at arbejde. Selv er Kurt Holm stærkt ordblind.
- Så jeg bliver nok aldrig korrekturlæser på Politiken. Men jeg uddannede mig som maler, hvor mit handicap som ordblind ikke var noget problem. Så man skal også se på, om en persons handicap er en barriere for deres arbejdsfunktion. Det vil ofte ikke være tilfældet, siger Kurt Holm.
Han håber derfor, at flere virksomheder vil lade mennesker med handicap få en chance.
- Der er en berøringsangst fra nogle virksomheder, fordi de er bange for at gøre noget forkert i forhold til at ansætte en handicappet, og det kan sætte en stopper for mange med handicap, siger Kurt Holm.
En prisvindende lærling
Tilbage hos Danfoss kvalitetskontrol er Magnus Hansen ved at være færdig med opmålingen. Han nyder sit arbejde, og han er god til det. Faktisk så god, at han i efteråret sidste år modtog Dansk Metals Lærlingepris for produktionsteknologer.
- Det var en rigtig god dag, siger Magnus Hansen med et slet skjult smil.
- Det viser jo, at det ikke er noget problem at være handicappet og have et arbejde.
Danfoss var nomineret til CSR People Prize
Tirsdag uddelte CABI deres årlige CSR People Prize til virksomheder i Danmark, der udmærker sig ved at tage socialt ansvar for deres medarbejdere.
Danfoss var nomineret i kategorien for virksomheder med flere end 250 ansatte for deres inklusionsstrategi omkring ansættelser, men vandt ikke.
De nominerede var:
Virksomheder med over 250 medarbejdere:
Enemærke & Petersen, entreprenørvirksomhed, Ringsted
HKScan, kyllingeproducent, Vinderup
Virksomheder med under 250 medarbejdere:
Byens Kagemand, bagermester, Frederiks i Viborg Kommune
Den Jyske Kontrolcentral, kontrol og overvågning, Esbjerg
Raaby og Rosendahl, el-installatør, Hadsten
Priserne gik til HKScan og Den Jyske Kontrolcentral.