Her har de korte ventelister og kan nu kalde sig landets bedste

Her på anæstesi-afdelingen jubler de i dag, for de er netop kåret til landets bedste af Dagens Medicin. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvert år kårer Dagens Medicin Danmarks bedste hospital ud fra en række parametre. I år er Sygehus Sønderjylland Sønderborg kåret til det bedste mindre sygehus med en score på 92,3 point ud af 100.

De står med knytnæverne fremme, for her har de opnået at være landets bedste anæstesiafdeling. 

Kåringen kommer samme dag, som Sønderjyllands Sygehus er blevet kåret til årets bedste sygehus af de mindre sygehus. Fagbladet Dagens Medicin står for kåringerne, som indebærer data fra kvalitetsdatabaser, patienttilfredshedsundersøgelser og hjælp fra 1.300 speciallæger. 

Vi har fokus på at hjælpe så mange borgere som muligt på så kortest tid som muligt

Christina Frøslev-Friis, Ledende overlæge, Anæstesi, Sygehus Sønderjylland Sønderborg

Her er de nået frem til, at anæstesiafdelingen i Sønderborg er landets bedste igen i år.

- Vi er rigtigt stolte af at være landets bedste anæstesiafdeling. Målet for os er kvaliteten, og det er en holdindsats hver dag, siger Christina Frøslev-Friis, der er ledende overlæge på Sygehus Sønderjylland.

Danmarks Bedste Hospital

Dagens Medicin kårer i år Danmarks Bedste Hospitaler inden for 53 behandlingsområder samt de bedste hospitaler på tværs af behandlinger og patienttilfredshed. I år er det hospitalerne i Aarhus, Viborg og Sønderborg, der samlet set præsterer bedst i de tre overordnede kategorier, hvor hospitalerne er opdelt efter størrelse.

Vurderingen af hospitalerne er baseret på to parametre: Behandlingskvalitet baseret på data indberettet af hospitalerne til de kliniske databaser. De parametre er blevet udvalgt og vægtet efter vigtighed for kvaliteten af 1.300 speciallæger.

I den samlede vurdering vægter behandlingskvaliteten med 90 pct., mens resultaterne fra ‘Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser 2021’ (LUP), der måler patienternes oplevelser af mødet med hospitalsvæsenet, vægter med 10 pct.

(Kilde: Dagens Medicin)

På afdelingen arbejder de sammen med flere andre afdelinger, da de står for bedøvelse og narkose før en operation. 

Det er blandt andet her, de er så effektive, at ventelisterne er tæt på ikke-eksisterende, lyder det fra overlægen. Tværtimod modtager de patienter fra andre steder i Region Syddanmark, fordi de hurtigere kan komme til her.

- Vi har fokus på at hjælpe så mange borgere som muligt på så kort tid som muligt. For der er rigtig mange, der har brug for vores hjælp, siger hun og understreger, at de ikke går på kompromis med kvaliteten. 

De bliver blandt andet målt på, hvor gode de er til at håndtere komplikationer i forbindelse med deres opgaver, og om patienten har den rigtige temperatur frem mod operationen.

Vigtigt med gode sygehuse

Men det er ikke kun anæstesiafdelingen, der nyder dagens solskin. For det er hele sygehuset, der kan glæde sig over at være de bedste af de små. Siden 2011 har Silkeborg Sygehus siddet solidt på prisen med kun en enkelt afstikker til netop Sønderjyllands Sygehus i Sønderborg i 2021. 

Solen skinner altid på en vinder. I dag er Sygehus Sønderjylland i Sønderborg kåret til det bedste mindre sygehus i Danmark af Dagens Medicin. Foto: Dorte Callesen, Sygehus Sønderjylland

Nu har de genvundet titlen og ikke mindst anerkendelsen.

- Mest af alt er vi stolte over det, for det vidner om, at vores medarbejdere arbejder hårdt hver eneste dag for at levere en høj kvalitet, siger Eva Nielsen, der er sygefaglig direktør på Sygehus Sønderjylland.

Derfor vinder Sygehus Sønderjylland i ­Sønderborg

Behandlingskvalitet (90 pct.)
Landets bedste kliniske indsats inden for anæstesi, sklerose, hoftealloplastik (delt 1. plads med Aalborg Universitetshospital, Farsø) og screening for livmoderhalskræft (delt med Esbjerg, Vejle og Hvidovre).
Scorer 92,3 indekspoint ud af 100 mulige, fulgt af Regionshospitalet Silkeborg med 90.6 indekspoint.

Patienttilfredshed (10 pct.)
Delt 14. plads i patienttilfredshed.

Underkategori
Sønderborg er desuden bedst (i nogle kategorier sammen med andre) i anæstesi, sclerose, hoftealloplastik og screening for livsmoderhalskræft.

(Kilde: Dagens Medicin)

Og det er vigtig med gode sygehuse, lyder det både fra borgmesteren, der mener, at anerkendelsen skal ses i lyset af flere års arbejde med at flytte sygehuset i en positiv retning.

- Jeg er glad for, at dem, der bruger Sønderborg Sygehus, får noget af det bedste, siger Erik Lauritzen (S), der er borgmester i Sønderborg Kommune.

I kategorien for de mellemstore sygehuse kom både Vejle, Esbjerg og Horsens i top fem samt i førertrøjen på flere underkategorier. Hæderen til sygehuset i Sønderborg vakte også begejstring hos Region Syddanmarks formand, Stephanie Lose (V): 

- Det er megagodt gået. Det fortjener al ros til medarbejdere og ledere, der har gjort det muligt, siger hun.

Lugten af lig får beboer til at holde vejret i sin opgang

Jesper Josefsen har boet i opgangen i tre år. Foto: Anders Kaas Larsen, TV SYD
Udgivet

En skarp lugt af en skraldespand, som for længst skulle være tømt, hænger i luften foran Jesper Josefsens lejlighed. Dog er årsagen til lugten ikke råddent skrald, men en død underbo.

I slutningen af september havde opgangen lugtet i flere dage. Først troede 31-årige Jesper Josefsen fra Kolding, at lugten fra underboen stammede fra et "mærkeligt dyr".

- Jeg var faktisk meget i tvivl til at starte med, men det lugtede af pis og lort i opgangen, siger Jesper Josefsen.

Den 30. september kunne koldingenseren ikke længere holde lugten ud og ringede til sin vicevært. Ifølge Jesper begyndte lugten at trænge ind i sin egen lejlighed.

Opgangens dør og vinduer står åbent døgnet rundt, så lugten er så lille som mulig. Foto: Anders Kaas Larsen, TV SYD

- Viceværten fortæller mig, at de ikke vil reagere på lugten, så jeg får besked på at kontakte bestyrelsen, fortæller Jesper Josefsen, der har boet i sin lejlighed i tre år.

Efter et par dage med flere telefonopkald til viceværten blev beboeren i opgangen fundet død.

- Først er jeg chokeret. Jeg har ikke oplevet lugten af en død person før, men hændelsen er tragisk, fortæller Jesper Josefsen.

Den afdøde underbo nåede at bo i opgangen i tre måneder.

Vicevært afventer svar

Situationen i opgangen påvirker også Allan Hjort, som er vicevært for ejendommen. Han understreger, at kritikken fra Jesper Josefsen bliver hørt.

- Det er en ulykkelig situation, at folk dør. Vi har ingen interesse i, at lejligheden står som den gør nu, konkluderer Allan Hjort.

Lejligheden er lukket indtil viceværten får tilladelse fra Skifteretten til at begynde rengøringen. Foto: Anders Kaas Larsen, TV SYD

Viceværten afventer svar fra Skifteretten før rengøringen af lejligheden kan begynde.

- Vi prøver at løse problemet så godt vi kan, men lige nu har vi ikke muligheden for at gøre noget ved lejligheden, bemærker Allan Hjort og fortsætter:

- I øvrigt har ingen andre i opgangen klaget over nogen form for lugt til mig.

Jeg føler mig som en klovn. Hvis jeg mangler noget, så har jeg en følelse af, at jeg ikke kan kontakte min vicevært.

Jesper Josefsen

Når viceværten får adgang til lejligheden, forsikrer Allan Hjort, at lejlighedens tilstand vil blive vurderet og derefter rengjort.

- Hvis situationen kræver det, så bliver gulvene brækket op, og alt vil blive desinficeret, fortæller viceværten.

- Jeg føler mig som en klovn

Den afdøde underbo fjernes fra bopælen, men ifølge Jesper hænger lugten ved i opgangen. Flere uger senere står vinduerne og døren til opgangen stadig på vid gab.

- Man føler sig ikke hjemme, og jeg holder vejret når jeg går gennem opgangen. Det er uhumsk, understreger den 31-årige.

Den afdøde beboer nåede at bo i opgangen i tre måneder. Foto: Anders Kaas Larsen, TV SYD

Jesper Josefsen retter også henvendelse til formanden for boligens bestyrelse, der fortæller at hændelsen undergår en sagsbehandling. Svaret frustrerer den 31-årige beboer i opgangen.

- Jeg føler mig som en klovn. Hvis jeg mangler noget, så har jeg en følelse af, at jeg ikke kan kontakte min vicevært, siger Jesper Josefsen.

Bopælens vicevært, Allan Hjort, fastholder at lejligheden vil blive rengjort, så snart Skifteretten giver tilladelse.

Johnny Madsen skal begraves i sin fødeby

Sangeren Johnny Madsen skal begraves i sin fødeby Thyborøn. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Udgivet

Sangeren og maleren Johnny Madsen skal stedes til hvile i fiskerbyen Thyborøn, hvor han oprindeligt kommer fra.

Det skriver TV MIDTVEST.

Den 74-årige multikunstner døde mandag i sit hjem på Fanø, hvor han boede i 34 år. Det var dog i den nordvestjyske fødeby Thyborøn, at hans karriere tog sin begyndelse.

Her spillede Johnny Madsen i 1970erne med i forskellige lokale bands i området omkring Lemvig og Thyborøn.

Sangeren fraflyttede området, da hans musikalske karriere for alvor tog fart.

Fødebyen og det vestjyske sprog har han dog båret med sig livet igennem og dyrket i både digte og sangtekster.

Hans gamle band TØRFISK skriver da også følgende i en sidste hilsen til sangeren på Facebook:

"Du flyttede fra Thyborøn, men vi tænker ikke, man kan blive mere Thyborønbo, end du har været gennem hele livet."

Johnny Madsen skal ifølge TV MIDTVEST begraves fra Thyborøn Kirke tirsdag den 12. November kl. 12.00.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.