Frivillige tog sagen i egen hånd for at holde liv i tradition
De frivillige på Broagerland er i gået sammen for at holde liv i Cathrinesminde Teglværk, da den oprindelige arrangør, Museum Sønderjylland, ikke havde aktiviteten i år.
I seks år var 'Det levende teglværk' ved Cathrinesminde Teglværk i Broagerland en tradition.
Men i år var det udset til at få sig en pause, da Museum Sønderjylland, som normalt er arrangør, valgte at lukke museet i år på grund af besparelser.
Begivenheden får hvert år hjælp fra frivillige, der iklæder sig tøj fra 1900 for at vise, hvordan livet var omkring teglværket dengang.
En gruppe frivillige frygtede, at traditionen ville dø. Det ville ifølge medarrangør Henning Rasmussen blive svært at skaffe frivillige nok til kommende år, hvis de holdt et års pause.
Derfor tog han sammen med fire andre tidligere frivillige sagen i egen hånd, så man i weekenden alligevel kan opleve 'Det levende teglværk' i Broagerland i år.
- Vi synes, det er sjovt, og der kommer en masse mennesker, som får en oplevelse om 1900-tallet. Det er blevet en del af os, at vi skal det her hver sommer, fortæller Henning Rasmussen.
Deres arbejde på at holde liv i begivenheden begyndte i januar. De har fået lov til at leje Museum Sønderjylland i halvanden uge gratis. Derudover har de fået støtte fra Nordea-fondens lokalpulje, Andelskassen, Linak og Cathrinesmindes Venner.
I år er mere end 50 frivillige med til at give de besøgende en historisk oplevelse. Selvom de frivillige er glade for at holde sommertraditionen i live, så skal de i år stå for alle opgaver selv.
- Det er noget, som har kostet kræfter. Eksempelvis stod museet for rengøringen, det gør vi selv nu. Men det kører, for alle frivillige giver et 'nap' med, og så kører det derudad, siger Henning Rasmussen.
Største åbningsdag
'Det levende teglværk' åbnede i går og fortsætter indtil søndag. Ifølge Henning Rasmussen blev de overraskede over interessen på åbningsdagen.
- Vi var totalt blæst bagover på den første dag. Vi har aldrig før haft så mennesker igennem på en enkelt dag, siger han.
Han ved ikke, hvorfor interessen var så stor, men peger på, at der i år er gratis entre.
Uanset hvad har den positive modtagelse givet Henning Rasmussen og de øvrige frivillige blod på tanden til at afholde arrangementet igen næste år.
- Vi er klar til at gå i gang igen næste år, men det skulle gerne være sammen med Museum Sønderjylland. Det gør det lidt nemmere, fortæller han.