Beboere på Als skal selv til lommerne efter bombesprængninger
En sprængning af bomber fra Anden Verdenskrig på Als i november efterlod flere skader på bygningerne i området, som Forsvaret nu afviser at betale erstatning for.
Kort før klokken 11 den 16. november sidste år lød der et brag på Kær Halvø, og en røgsky var at se. Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste sprængte to bomber på 500 kilo hver fra Anden Verdenskrig.
Jeg ved ikke, hvor pengene skal komme fra
Jürgen Schleich, beboer på Kær Halvø
Sprængningerne efterlod store kratere i jorden og skader på flere af bygningerne i nærområdet.
Beboerne har fået skaderne dækket af deres forsikringer, men det er nu afgjort, at Forsvaret ikke dækker selvrisikoen. Det efterlader omkostningerne hos beboerne på halvøen.
- Jeg synes, at Forsvaret skal genoverveje det. Det sætter en kedelig præcedens, fortæller Hans Schou, der er en af beboerne på Kær Halvø.
Han mener, at afgørelsen kan sørge for, at flere borgere ikke tør melde det, når de finder granater eller andet farligt på deres grund.
- Det er ikke fordi, vi skal gå fra hus og hjem, men det er nogle kedelige penge at bruge. Det er jo ikke vores skyld.
Nyt afvandingsdræn
De 80 år gamle bomber blev fundet på Jürgen Schleichs mark. For ham betyder skaderne på huset ikke noget. Det er det søndersprængte afvandingsdræn på marken, der giver ham søvnløse nætter.
Forsikringen dækker ikke skaderne på drænet. Og det er en stor omkostning, som Jürgen Schleich frygter kan betyde, at han i værste tilfælde må flytte.
- Det er ikke billigt at etablere et nyt dræningsanlæg på jorden. Hvis jeg skal betale det, så ved jeg ikke, hvor pengene skal komme fra, fortæller Jürgen Schleich, der har boet der siden 2007.
Han forpagter jorden, der bliver brugt til landbrug. Og han er klar til at gå rettens vej, hvis det bliver nødvendigt. Uden drænanlægget kan området blive en sump.
- Jeg håber på at indgå et forlig, og at de accepterer min situation. Jeg mener, at de også har et ansvar, fordi drænanlægget blev ødelagt under sprængningerne, siger Jürgen Schleich.
Til trods for situationen er han glad for, at bomberne er blevet uskadeliggjort efter mange års søgen.
Erstatningskravet afvises
Forsvarskommandoen har modtaget anmeldelser fra ti lodsejere, der har fået skader på bygninger. De har alle fået afvist deres erstatningskrav.
Ifølge Forsvaret viste undersøgelserne, at de kemiske brandrør på flybomberne var i en sådan tilstand, at jordrystelser fra maskinkørsel kunne detonere flybomberne.
- Det var EOD tjenestens faglige vurdering, at de sædvanlige sikringsforanstaltninger ikke kunne gennemføres før en kontrolleret bortsprængning, det skriver Forsvaret i en mail til TV SYD.
De oplyser, at Forsvaret intet erstatningsansvar har, da der ikke er begået en uagtsom handling i forbindelse med bortsprængningen af bomberne.