Batteriekspert kommer med to bud på, hvad der skete på elfærge

Elfærgen 'Ellen' i havn i Søby på Ærø. Færgen har sejlet mellem Als og Ærø siden 15. august 2019. Da den blev søsat, var den verdens kraftigste elfærge med en rækkevidde på 40 kilometer. Derfor var der også stor international opmærksom om færgen, der af BBC blev kaldt en Tesla på havet. Foto: Wikimedia Commons / Erik Christensen
Udgivet / Opdateret
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Først lød meldingen fra politiet, at der opstod brand på elfærgen 'Ellen'. Men det tyder ifølge en ekspert mere på, at batterierne var overophedede.

Opdatering: Siden artiklens udgivelse har Ærøfærgernes direktør, Keld Markmann Møller, oplyst til TV SYD, at der var tale om en brand i batterirummet. Reparationen er simpel, men der er leveringstid på nye batterier. Færgen kommer tidligst til at sejle igen 24. juli. Rederiet vil muligvis sætte færgen Skjoldnæs, der også sejler mellem Als og Fyn, til at sejle afgange til Ærø.

Der er to mulige årsager til, at der tirsdag opstod en overophedning eller en brand i et af batterirummene på elfærgen 'Ellen', der sejler mellem Als og Ærø.

Den ene er mere sandsynlig end den anden.

Det vurderer Poul Norby, der er professor i energilagring ved DTU, og formand for Dansk Batteriselskab.

Han understreger, at han ikke kender sagen udover det, han har kunnet læse sig til i medierne. Han har dog indgående kendskab til den type batterier, der sidder i elfærgen.

Rederiet Ærøfærgerne kan endnu ikke sige, hvad der er sket, men batterileverandøren arbejder lige nu på at finde årsagen.

Poul Norby hæfter sig især ved, at situationen kunne løses udelukkende ved det automatiske skumslukningssytem, og så Beredskabsstyrelsens resultater af luftprøver på skibet.

Det tyder nemlig mere på en overophedning omkring batterierne, end at selve batterierne er brudt i brand, som første melding fra politiet ellers lød på.

I princippet skulle det ikke kunne lade sig gøre, at batteriet futter af

Poul Norby, professor i energilagring, DTU, og formand for Dansk Batteriselskab

En produktionsfejl eller fysisk skade

Hvis der har været tale om en brand, så har det ifølge Poul Norby sandsynligvis været en produktionsfejl på batterierne eller en fysisk skade. Det er det mindst sandsynlige.

- I princippet skulle det ikke kunne lade sig gøre, at batteriet futter af, medmindre der er en produktionsfejl i batteriet. Kvalitetskontrollen af batterier er efterhånden så gode, at det ikke burde kunne ske, siger han.

Der findes to batterirum på 'Ellen'. Hvert har ti batteristrenge, hvoraf tre sandsynligvis har været overophedede, hvilket har ført til, at det automatiske skumslukningssystem er blevet aktiveret. Foto: Wikimedia Commons / Erik Christensen

Torsdag oplyste direktøren for Ærøfærgerne, at Beredskabsstyrelsen havde taget luftprøver i batterirummene, som ikke viste tegn på giftige gasser.

Det tyder ifølge Poul Norby på, at der ikke har været brand i batterierne.

Hvis det var batterierne i sig selv, der var gået i brand, så havde branden sandsynligvis været mere ude af kontrol, fordi kemien i batterierne gør, at branden nærer sig selv.

Fakta om elfærgen 'Ellen'

Længde: 59,40 meter
Bredde:  13,40 meter
Kapacitet, bildæk:  31 personbiler eller 4 lastbiler + 8 personbiler
Kapacitet, salondæk: 196 personer (sommer) - 147 personer (vinter)
Hastighed:  14 knob (26 km/t)
Overfartstid:  60 minutter
Motorkraft:  1500 KW
Hovedmaskiner: 2 stk. elmotorer af 750KW
Batterierne er af lithium-ion Graphite/NMC og vejer cirka 56 ton
Rækkevidde: Op til 22 sømil (40 km.) på én opladning - syv gange længere end hidtil muligt for en elfærge.
Værft: Søby Værft

Indsat: 15. august 2019

Kilde: E-ferry-projektet

Fejl i styresystem og ledninger

Det mest sandsynlige er, at der har været en fejl i batteristyresystemet eller de ledninger, der løber uden for batterierne.

- Systemet styrer strømmen ved opladning og brug, kontrollerer at temperaturen af batterierne ikke stiger for meget og sørger for, at battericellerne er i balance, siger han.

Det automatiske skumslukningssystem blev aktiveret, og det fortæller Poul Norby, at alt virkede, som det skulle.

Er det her udtryk for, at man har presset batteripakken til det yderste for at kunne lancere verdens kraftigste elfærge?

- Nej det tror jeg ikke. Skibet har sejlet glimrende, så systemet fungerer. De lader selvfølgelig hurtigt, når de er i land, men de kører ikke på maksimal ydeevne af batteriet, for det er der, batteriet bliver presset mest.

Finansiering

Udviklingen af elfærgen er finansieret under Europa Kommissionens ‘Horizon 2020’ i samarbejde med Ærø Kommune.

'Ellen' har kostet 224 millioner kroner at udvikle og bygge, hvoraf Ærø Kommune har betalt 105 millioner kroner til færgen og opgradering af havneanlæg i Søby samt anden infrastruktur i land. 113 millioner kroner kommer fra EU. Desuden har den schweiziske stat bevilget 6 millioner kroner.

Kommunens udgifter til projektet vil være omtrent ligeligt fordelt mellem elfærgen og nye anlæg i land.

Kilde: E-ferry-projektet

Vil sejle efter nødplan

TV SYD har talt med direktør for Ærøfærgerne, Keld Markmann Møller.

Han oplyser, at batterileverandøren Leclanché lige nu arbejder på færgen for at finde årsagen. 

Firmaet vil lave en rapport, og hvis den viser, at det er sikkert at genoptage sejladsen, vil Ærøfærgerne anmode Søfartsstyrelsen om lov til at sejle efter en nødsejlplan fra på mandag.

Den indebærer, at der sejles med de resterende batterier, og det vil betyde, at der sejles en tur mindre om dagen, og at der bruges længere tid på at oplade færgen.

Regeringen vil udbygge medicinuddannelsen i Esbjerg

SDU i Esbjerg tilbyder i dag kun muligheden for at tage en kandidat i medicin. Foto: Finn Grahndin, TV SYD
M
Udgivet

I regeringens udspil til en ny sundhedsreform præsenteres planen om at udbygge medicinuddannelsen på SDU i Esbjerg.

Regeringen præsenterede klokken 10:00 udspillet til en ny sundhedsreform, hvori det blev præsenteret, at man fra 2026 vil kunne tage bacheloruddannelsen i medicin på Syddansk Universitet i Esbjerg.

Dermed bliver det muligt at tage hele lægeuddannelsen i byen, altså både en bachelor og kandidat. Oprettelsen af bacheloruddannelsen vil ikke betyde nedskæringer på andre uddannelser på universitet.

- Adgang til en læge er helt centralt i vores velfærdssamfund. Den adgang skal man have, uanset hvor i landet man bor. Derfor foreslår regeringen at øge antallet af pladser på medicinuddannelsen i Aalborg, Esbjerg og Køge – og på den måde styrke muligheden for, at flere læger både uddanner sig og bliver boende i disse dele af landet, siger Christina Egelund, Uddannelses- og Forskningsminister til Ritzau.

Sundhedsreformen lægger op til flere pladser på medicinuddannelsen

Med sundhedsreformen ønsker regeringen at udbyde bedre lægedækning i hele landet.

Derfor lægges der op til, at Aalborg Universitet kan oprette 70 nye bachelorpladser på medicinstudiet, mens Københavns Universitet i Køge opretter 20 og Esbjerg altså 50 på et nyetableret bachelorstudiet.

Derudover vil regeringen sammen med Københavns Universitet sætte gang i initiativer, der skal styrke den brede regionale forankring af medicinuddannelsen på Sjælland og øerne, herunder eksempelvis i Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster.

Kilde: Ritzau

Bacheloruddannelsen i Esbjerg vil rumme 50 pladser, hvilket er samme antal som kandidatgraden, der gik fra 30 til 50 pladser ved landdistriktsudspillet, der blev fremlagt for cirka en måned siden.

Vækker stor glæde i Esbjerg

At man både kan tiltrække studerende, men forhåbentlig beholde disse efter uddannelse og sikre bedre lægedækning, vækker stor begejstring.

- Jeg er virkelig glad for, at regeringen nu foreslår, at der skal komme 50 bachelorpladser på lægeuddannelsen på Syddansk Universitet i Esbjerg. Det er vigtigt, at vi får spredt lægeuddannelsen ud i hele landet, for det er med til at sikre, at der vil være god lægedækning over hele landet. For vi kan se, at mange bliver og bosætter sig i det område, hvor de har taget deres uddannelse, siger Økonomiminister og næstformand i Venstre, Stephanie Lose.

Hos Syddansk Universitet ser man frem til at kunne styrke sit udbud af uddannelser og samtidig styrke den fremtidige lægedækning.

- Jeg er utroligt glad for at få muligheden for at udbyde uddannelsen. Der er et åbenlyst behov for flere læger i praksis, som vi gerne vil være med til at behjælpe og nu kan, siger Jens Ringsmose, rektor på SDU Esbjerg.

Der prioriteres 50 millioner kroner til initiativet i 2025, hvorefter beløbet vil være på 10 millioner kroner årligt.

Ny uddannelse polstrer kommunens fremtidige lægedækning

Jens Ringsmose, rektor Syddansk Universitet Esbjerg, glæder sig stort over at kunne tilbyde den fulde lægeuddannelse fra 2026. Foto: Presse og formidling, Syddansk Universitet
M
Udgivet

Fra 2026 kan Syddansk Universitet i Esbjerg tilbyde den fulde lægeuddannelse, fremfor blot kandidaten. Det kommer hele kommunen til gode i fremtiden.

I regeringens sundhedsreform ønsker man at sikre lægedækning landet over, hvorfor flere læger skal uddannes.

Det kommer Syddansk Universitet i Esbjerg til gode, hvor man fra 2026 vil oprette en bacheloruddannelse i medicin, som tilføres den eksisterende kandidatuddannelse.

- Jeg er utroligt glad for at få muligheden for at udbyde uddannelsen. Der er et åbenlyst behov for flere læger i praksis, som vi gerne vil være med til at behjælpe og nu kan, siger Jens Ringsmose, SDU Esbjerg.

Der kommer i første omgang ikke en jurauddannelse i Esbjerg. Foto: Jacob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Rektoren fortæller videre, at der blandt studerende har været et ønske om at kunne tage hele medicinuddannelsen i Esbjerg, fremfor at skulle tage bachelordelen i Odense, før man kunne tage vestpå.

Der vil fra start udbydes 50 pladser, som ventes at være eftertragtede.

- Jeg føler mig 100% overbevist om, at pladserne rives væk. Der er høje adgangskrav til medicinuddannelsen landet over, hvilket indikerer, at den er efterspurgt. Så jeg er slet ikke i tvivl om, at den bliver fyldt op fra dag et, lyder det fra rektoren.

Booster Esbjerg som by

At kunne tilbyde den fulde medicinuddannelse i Esbjerg er ikke blot glædeligt for de, der har interesse i faget. Det er også en stor ting for byen.

- Lokalt har vi kæmpet for det i mange år. Så det er fantastisk, at man kan tage en fuld lægeuddannelse om lidt, og en total anerkendelse af Esbjerg som studieby, fortæller borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen (V).

Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune. Foto: TV SYD

Håbet hos borgmesteren er, at man ved at udbyde hele uddannelsen sikrer, at flere dimittender bliver boende i kommunen efter uddannelsen, ligesom det understøtter planen om at sikre bedre lægedækning.

- Vi har ikke været hårdest ramt af mangel på læger, men der har været udfordringer. I det hele taget er det en udfordring, jo længere væk fra lægeuddannelserne man kommer. Så det sikrer også praktiserende læger i lokalsamfundet, lyder det fra borgmesteren.

Hos SDU Esbjerg har man ud over medicinuddannelsen for nyligt offentliggjort nye jura- og psykologiuddannelser. At kunne hjælpe byen med at trække mange nye studerende til, vækker glæde.

- Med de nye pladser er jura-, psykologi- og medicinuddannelsen med til at booste tilstedeværelsen i Esbjerg med 8-900 studerende, når studierne er fuldt indfaset. Vi opfatter os som regionens uddannelsessted, så det er vigtigt for os at bidrage, fortæller Jens Ringsmose.

Ikke et chok

For godt en måned siden kom regeringen med et nyt landdistriktsudspil, hvori antallet af pladser på SDU Esbjergs kandidatuddannelse i medicin forøgedes med 20 pladser. Her kom snakken om bacheloruddannelsen i faget også på bordet, hvorfor det ikke var et chok, at den i dag blev realitet.

- Det er klart, når der kom et landdistriktsudspil en måned inden sundhedsreformen, så havde man lidt troet det ville ske, så det kom ikke som et chok for os, men vi er utroligt glade, siger Jens Ringsmose.

Herfra begynder forberedelser på at kunne rumme de nye studerende fra 2026.

- Vi skal have klargjort en hel masse ting og etableret faciliteter. Når vi laver medicinuddannelsen sker det i samarbejde med Esbjerg Sygehus, som vi skal kommunikere med. Det bliver ikke helt den samme medicinuddannelsen, som den i Odense, der bliver nogle toninger, som er anderledes, afslutter Jens Ringsmose.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com