Venner og modstandere lovpriser stemmerslugeren, som officielt har forladt regionsråd
Stephanie Lose fik i dag officielt lov til at forlade Regionsråd Syddanmark, og hendes efterfølger Bo Libergren blev valgt. Hendes eftermæle er ro, ordentlighed og orden i penalhuset.
Nu har de fleste jo aldrig været dygtigere, klogere eller flittige til det, de laver, end når de holder op med det. Det er da også svært at finde et ondt ord om den nu tidligere regionsrådsformand Stephanie Lose, hvis man spørger rundt.
Der er nu en slående konsistens i de skudsmål, man kan indhente om Venstre-kvinden. Hvis man nu går til venstre, altså ikke Venstre, men helt til venstre, så siger Lars Mogensen, der sidder i regionsrådet for Enhedslisten:
- Hun (Lose, red.) er en seriøs politiker og et ordentlig menneske. Vi har været rygende uenige, men det har ikke påvirket vores samarbejde. Jeg kommer til at savne hende, fortæller Lars Mogensen fra Enhedslisten.
Også Karsten Uno Petersen fra Socialdemokratiet har pæne afskedsord til Lose.
- Jeg har personligt haft et godt samarbejde med Stephanie Lose. Vi har været enige om, at vi har de penge, vi har, og dem bruger vi. Hun har forstået, at et godt samarbejde betyder, at begge parter må både give og tage, fortæller Karsten Uno Petersen, der blev valgt til Ribe Amtsråd i 1994 og senere til regionsrådet.
- Hun har formået at styre meget stabilt og har undgået personlige sager. Der har været masser af dårlige sager i regionen i Loses tid - eksempelvis sagen om Bios, diverse sygehusskandaler og problemer i psykiatrien - men det har aldrig handlet om Lose personligt eller hendes måde at håndtere problemerne på, konstaterer Rikke Baltzer, TV SYDs politiske analytiker og nyhedsredaktør på JydskeVestkysten.
Partisoldaten
Region Syddanmark omtales ofte som den bedst drevne region af de fem i Danmark.
- Der er blevet styret stramt, og det betyder, at Region Syddanmark ikke står i en situation, hvor de skal fyre folk eller indføre ansættelsesstop ude på afdelingerne, selvom der er ansættelsesstop i administrationen, fortæller Rikke Baltzer.
Stephanie Lose har tidligere udtalt, at hun ikke var interesseret i at gå ind i landspolitik, som i overhovedet ikke interesseret, men nu er hun altså økonomiminister.
- Jeg tror ikke, at det indgik i hendes karriereplaner at blive minister. Men nu er hun blevet prikket så mange gange, at hun har sagt ja af loyalitet overfor partiet, siger Rikke Baltzer.
Stephanie Lose skal køre tæt parløb med Troels Lund Poulsen. Han er ny partiformand og udenrigsminister. Hun er næstformand og økonomiminister, som ikke er det mest arbejdskrævende ministerium, ifølge analytikeren.
- Økonomiministeriet er ikke det mest ekstroverte ministerium. Hun kan hjælpe Troels med det organisatoriske og være en stabiliserende kraft på hjemmefronten, når han er ude at rejse i sin egenskab af forsvarsminister, vurderer Rikke Baltzer.
Det med det ikke ekstroverte, udadvendte, er måske også en pointe for Stephanie Lose.
- Hun har aldrig søgt opmærksomhed på sin egen person, men arbejder på de indre linjer, siger Rikke Baltzer, der også fortæller, at Lose var aktiv i magtkampen i Venstre, der kostede Lars Løkke Rasmussen posten og i kampen mod selvsammes forslag om at nedlægge regionerne.
Den kedelige front
Både Stephanie Lose og partiformand Troels Lund må dog kæmpe med et omdømme, mener Rikke Baltzer.
- Det er ikke den store farvelade, der bliver smurt ud over Venstre med det nye formandskab, men Stephanie Lose sætter en dyd i at have orden i penalhuset og holde sin sti ren, fortæller TV SYDs politiske analytiker.
Afløseren
Med hensyn til Loses efterfølger, Bo Libergren, så er meningerne mere delte.
- Bo kender regionen ud og ind og er meget flittig. Der bliver ikke den store forskel, mere business as usual, mener Morten Weiss Petersen, medlem af regionsrådet (C).
Libergren har været vikar, mens Stephanie Lose afløste i Økonomiministeriet, så han kender rumlen, og den kender ham.
- Bo er mere ideologisk, og jeg forventer flere politiske kampe under ham. De er to forskellige personligheder, hvor Lose er mere samlende, mener Lars Mogensen fra Enhedslisten.
- Libergren ved, hvad det indebærer. Men han har ikke gjort det store væsen af sig. Han reorganiserede lægevagten, men det er der nok ikke mange blandt vælgerne, der har bemærket. Venstre håber, at han med formandsposten får det rygstød, det kræver at skabe sig en profil, siger Rikke Baltzer.