Mangel på speciallæger er så stor, at patienter kan dø
Der er massiv mangel på speciallæger i det offentlige sundhedsvæsen. Det fører til lange ventetider, som i værste fald kan blive fatalt.
Hvis din læge henviser dig til udredning og behandling på et perifært hospital, kan du meget vel komme til at vente længe.
For selvom du har ret til at blive udret inden for 30 dage, så er det ikke en selvfølge, at den bliver overholdt på sygehusene i Region Syddanmark.
Der er nemlig massiv mangel på speciallæger, og det presser ventetiderne i vejret.
I 2023 slog Region Syddanmark 274 speciallægestillinger op. Kun 171 af dem blev besat.
En speciallæge er typisk ansat på et sygehus og har speciale i eksempelvis mave-tarm-sygdomme, lungesygdomme eller gynækologi.
Det gør, at vi er udfordrede i at opretholde en drift
Peter Sørensen, lægefaglig direktør, Sygehus Sønderjylland
I 2022 kortlagde Region Syddanmark ventetiden på de områder, der er hårdest ramt. TV SYD har sammenlignet dem hospitalerne imellem.
Ventetiden på Sygehus Sønderjylland var i gennemsnit seks uger højere end Odense Universitetshospital.
- Mindre hospitaler har sværere ved at rekruttere og fastholde personale. Derfor vil ventetiden også ofte være længere. Samtidig er det ofte ældre og mere syge borgere, der bor i yderområder. Så de får større afstande og længere ventetider. Vi har skabt et sundhedsvæsen, hvor speciallægerne er placeret der, hvor der er færrest syge, siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonom på Syddansk Universitet.
Kan ikke rekruttere
I Aabenraa har man eksempelvis helt droppet at udføre brystkræftkirurgi, fordi det ikke har været muligt at ansætte en ny brystkræftkirurg, efter den tidligere kirurg gik på pension.
- Vores problem med rekruttering skyldes vores geografi. Det er rigtig svært at få folk, der ikke allerede har en tilknytning til Sønderjylland, herned. Det gør, at vi er udfordrede i at opretholde en drift, siger lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland, Peter Sørensen.
Og det kan have alvorlige konsekvenser.
- Lang ventetid er en psykisk belastning for en patient. Hvis du venter for længe, og det gør du, hvis der mangler speciallæger, kan det blive tidskritisk. Det kan være, du ikke kan nå at blive behandlet, og så vil du i værste tilfælde dø, siger Jes Søgaard.
Med et langt sejt træk, så virker det
Jane Kraglund, regionsdirektør, Region Syddanmark
Ansvaret ligger hos hospitalerne
Region Syddanmarks regionsdirektør, Jane Kraglund, har ikke selv konkrete løsningsforslag.
Hun mener, at løsningerne skal komme fra sygehusene selv.
- Det handler i det hele taget om at skabe en god arbejdsplads, som er en god ramme for det lægeliv, som man gerne vil have. Nogle gode miljøer, som er attraktive. Det handler om uddannelse, kompetenceudvikling og forskning, siger hun.
Sygehus Sønderjylland har forsøgt at skabe de attraktive miljøer, du taler om. Men de har stadig problemer med at rekruttere. Hvad siger du til det?
- Med et langt sejt træk, virker det. Der er nogle patienter, der venter for længe. Det er en af de dårlige ting ved det danske sygehusvæsen. Det er noget af det, vi skal have gjort noget ved, siger regionsdirektøren.
I foråret 2024 vil Sundhedsstrukturkommissionen præsentere sine forslag at mindske "de store forskelle i sundhedstilbud på tværs af landet".
Søndag kl. 19.30 sender TV SYD en længere dokumentar om speciallægemanglen i Region Syddanmark. Men du kan allerede nu se den på TV SYD PLAY.