Formand håber at kunne ansætte flere iranske sygeplejesker
Flere iranske sygeplejesker venter på at få dansk autorisation, så de kan udføre arbejdet, de er kommet til landet for. Det gør Region Syddanmark nu en indsats for sker.
På bagkant af Robusthedskommissionens anbefalinger til et styrket sygeplejevæsen fra sidste år, blev der åbnet op for, at flere indiske og iranske sygeplejesker kunne komme til Danmark. Det er de kommet.
I Danmark kræves dog en autorisation for at kalde sig sygeplejerske. For at få en sådan, skal man være i en evalueringsansættelse.
Disse kræver ekstra ressourcer, hvorfor flere iranske sygeplejersker ikke har kunnet finde ansættelser. Derfor har Region Syddanmark afsat tre millioner kroner til at støtte sygeafdelinger, der opretter evalueringsansættelser til sygeplejesker, der kommer uden for EU.
- I evalueringsansættelser skal der være tid til vejledning og evaluering, så derfor koster det lidt at have nogen ansat i de her stillinger, og det var, hvad vi kunne strække budgettet til i år, fortæller Mette With Hagensen (S), formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark.
Hun ville gerne have sikret, at man kunne oprette endnu flere evalueringsstillinger, men det er ikke kun fra et økonomisk perspektiv, at ansættelserne begrænses.
- Vi er heldigvis i den situation i Region Syddanmark, at vi har mange kvalificerede ansøgere, så vi står i en situation, hvor vi gerne vil have flere ind, men har mange ansøgere til de stillingerne, fortæller Hagensen.
Formanden for sundhedsudvalget beretter dog om, at man er bevidste om, at der i fremtiden vil mangle sygeplejesker, hvorfor fokus fortsat vil være på at få sikret flere autorisationer.
Kulturen er vigtig
Alt i mens flere iranske sygeplejersker søger og håber på en evalueringsansættelse, må de forsøge sig selv undervejs. Her ses flere tage job på eksempelvis plejehjem, hvor de samtidig forbedrer sit sprog og kendskab til dansk kultur.
- Jeg er glad for at se kvinderne bruger tid på at lære dansk, lære det danske sundhedsvæsen at kende og få kendskab til kulturen.
- Det handler ikke alene om det sygeplejefaglige, men også det at kunne begå sig på en dansk arbejdsplads, i dansk sundhedsvæsen og med de folk og patienter der er der, siger Mette With Hagensen.
Når de iranske sygeplejersker tilegner sig den læring og samtidig får dansk autorisation, venter der ligeledes en gevinst for det danske sundhedsvæsen.
- På vores sygehuse vil vi gerne have den mangfoldighed, vi har i samfundet. Flere borgere i Danmark kommer et andet sted fra, så vi får også en kulturforståelse i forhold til de patienter vi har, afslutter Mette With Hagensen.
Hun kan ikke på stående fod sige, at der vil blive oprettet flere end de 25 evalueringsansættelser, der er afsat penge til.