Brev på vej til patienter, der bliver berørt af strejke
Fra på lørdag strejker 731 sygeplejersker i Syd- og Sønderjylland, og sygehusene er ved at forberede sig.
Røde klistermærker, skilte og t-shirts med teksten "Løn løftet. Vi er mere værd" har indtaget det hvide bord på Dansk Sygeplejeråds kontor i Fredericia.
De forbereder sig lige nu på strejken på lørdag.
- Det kommer til at være hårdt. Det kommer til at kunne mærkes på vores patienter og borgere, siger Louise Prahl Bårris, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Sygeplejeråd Syddanmark.
Sygeplejerskerne har stemt nej til et nyt forslag til en overenskomst, og bliver parterne ikke enige om en ny aftale inden natten til lørdag, strejker sygeplejerskerne på en lang række af landets sygehuse.
Aftaler og behandlinger aflyses
Aftaler og behandlinger aflyses blandt andet på Sygehus Lillebælt, hvor ni afdelinger rammes. Det betyder også, at patienter risikerer at få aflyst aftaler og behandlinger.
- Det er frygteligt. Det er der bestemt ikke nogen, der ønsker, at det er sådan, det må blive. Derfor har vi også af gentagne gange forsøgt at råbe vores politikere op på en anden måde. Ved at sige, at det ikke er holdbart, det er ikke holdbare normeringer, og at det ikke er holdbart med den her løn og de vilkår, siger Louise Prahl Bårris.
Regionschefen ved Region Syddanmark fortæller, at nødberedskabet er forhandlet på plads, så landets sygehuse kan modtage akutte patienter.
Længere ventetider
Derudover er de i gang med at forberede breve og henvendelser til de patienter, der får udsat deres tid på sygehuset.
- Hvis man er alvorligt syg eller akut syg, så bliver man tilbudt behandling, som man skal. De patienter, der bliver udsat, er der lavet en vurdering af, at de kan udsættes. Bekymret vil jeg ikke sige, jeg er; men det er klart, der er nogle, der får nogle længere ventetider og nogle, der får nogle andre planlagte tiltag, end det, der oprindeligt var meningen, og det er selvfølgelig uheldigt set fra borgernes synspunkt, siger Jane Kraglund, der er regionsdirektør i Region Syddanmark.
Torsdag og fredag vil regionen begynde at udsætte patienter, der har tid i starten af næste uge.
- Vi kan jo ikke sige noget om tids- og planlægningshorisonten, for vi ved ikke, hvor lang tid det her, det varer. Vi er jo nødt til at tage bestik af det dag for dag, siger Jane Kraglund.
De sidste våben
Strejken er det ultimative sidste våben, som sygeplejerskerne kan gøre brug af, og det har været trist, men nødvendigt, fortæller Louise Prahl Bårris.
- Det er os, der står med patienterne i hænderne, og vi kan se lige nu, at vilkårene er så ringe, at vi ikke kan fastholde at rekruttere dygtigt personale, der kan løfte opgaverne. Derfor bliver vi også på vegne af patienterne faktisk nødt til at råbe op nu og sige: Det her er ikke forsvarligt. Vi skal have nogle bedre rammer og bedre løn, så vi kan rekruttere igen, så vi kan have et ordentligt sundhedsvæsen, siger Louise Prahl Bårris.