Havde besøg af statsministeren – torsdag var minkavler tilskuer i retten
Minkavler Peter Hindbo var torsdag tilstede i Retten på Frederiksberg, hvor Minkkommissionen afhørte statsminister Mette Frederiksen (A).
Torsdag skulle statsminister Mette Frederiksen (A) vidne til minkkommissionen.
Blandt de tilhørende var minkavler Peter Hindbo, der i november sidste år havde besøg af statsministeren på sin minkfarm.
Han havde taget turen til Retten på Frederiksberg, som endte som lidt af en skuffelse for ham.
- Jeg synes ikke, at der kom noget afgørende nyt frem i dag, siger Peter Hindbo.
Selvom minkavleren ikke blev meget klogere af sin tur til hovedstadsområdet, så håber han, at der snart er en ende på sagen.
- Som avler tænker jeg mest på at få den her sag afsluttet. Der er gået politik og jura i det, og det er ikke det, som interesser mig. Jeg vil egentlig bare have sagen afsluttet, så vi kan komme videre med vores liv, siger han.
Ingen afklaring
Det centrale spørgsmål i sagen, om statsministeren og embedsværket var bevidste om, at der manglede hjemmel til at aflive alle mink, var også på dagsordnen torsdag. Det spørgsmål fik man dog ikke afklaring på.
Det fortæller TV2s politiske journalist, Camilla Stampe, der var tilstede ved retten.
- Det, jeg synes, var mest interessant er, at Mette Frederiksen holder fast i, at hun ikke blev orienteret om, at der manglede lovhjemmel. Mette Frederiksen ville ikke sætte navn og ord på, hvem der har svigtet. Hun har sagt, at det var en fejl, at det skete, men hun ville ikke sige, hvem der havde ansvaret for den her fejl, siger Camilla Stampe.
Statsministeren mente ikke, at det ikke var hendes fejl, at aflivningen fandt sted på et ulovligt grundlag.
- Mette Frederiksen gjorde det klart, at det ikke var hendes eget ansvar. Det var derimod den daværende fødevareminister, Mogens Jensens, juridiske ansvar, at der blev truffet denne beslutning. Alligevel fortalte hun, at det var en fælles beslutning, som man havde truffet på et møde i regeringens koordinationsudvalg, siger TV2-journalisten.
Troværdigheden har lidt et knæk
Minkavleren beskriver hele forløbet som en rodet affære.
Han fortæller, at myndighederne efter hans overbevisning har begået fejl på fejl, siden det første coronatilfælde blandt mink blev fundet i Nordjylland.
Og det har påvirket ham.
- Det har rokket ved min troværdighed ved systemet, siger Peter Hindbo, der fortæller, at han som udgangspunkt stoler på, hvad statsministeren fortæller danskerne og kommisionen, indtil andet er bevist.
Når han kigger tilbage på hele forløbet, mener han dog, at myndighederne skulle have lyttet mere til minkbranchen.
Lange udsigter til erstatning
Et faktum er dog, at landets minkavlere, som Peter Hindbo, endnu ikke har fået sin erstatning for aflivning af deres mink.
Erstatningen er ikke lovgivningsmæssigt på plads endnu, og minkavlerne har ifølge Peter Hindbo fået at vide, at der kan gå op til fire år, inden de får deres erstatning at se.
Og han kan ikke forstå, at det kan tage så lang tid. Det gør også, at han ender i en træls situation.
- Det stiller mig i den situation, at jeg ikke ved, om jeg skal beholde eller rive mine produktionsbygninger ned. Alt står stille, og det er frustrerende. Jeg har også noget bankgæld og kreditforeningsgæld, som jeg skal have afviklet. Det skal nok gå, men det kunne være rart at få en ende på snart.
Ikke krokodilletåre
Den 26. november 2020 fik Peter Hindbo besøg af Mette Frederiksen.
Statsministeren blev under besøget rørt af hele situationen, hvorfor hun fældede nogle tåre foran pressen. Noget, som efterfølgende blev spekuleret i, var krokodilletåre, men det mener Peter Hindbo ikke var tilfældet.
- De tåre man så, var bestemt ikke krokodilletåre. Det er jeg 200 procent sikker på. Jeg afleverede hende jo til pressen, og der var hun rørt, inden hun kom derud, så der er ingen tvivl om, at hun lærte meget den dag, siger minkavleren.
Nu, hvor Peter Hindbo ikke kan leve af at drive en minkfarm, har han i stedet for kastet sig over et landbrug.