Endnu en praktiserende læge stopper i Esbjerg. Det betyder, at rigtig mange esbjergensere skal ud og finde en ny læge fra 1. oktober.
Esbjerg har gennem længere tid kæmpet med mangel på praktiserende læger, og nu blusser problemet så op igen, efter at en af byens praktiserende læger har valgt at stoppe.
-Det er noget bekymrende og det er da en overraskelse, at endnu en læge stopper og at vi står med en udfordring, hvor 1300 borgere skal finde en ny læge, siger Henrik Ravn, der er formand for Sundhed- og Omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune til TV SYD.
For selvom det er en opgave for Region Syddanmark at løse problemet med lægemangel i bl.a. Esbjerg, så er det rigtig skidt nyt for Esbjerg Kommune, der gerne vil tiltrække flere indbyggere til kommunen.
-Jeg forstår det ikke, vi er jo en by, som har alle storby faciliteter og et moderne akutsygehus, så der er virkelig noget at komme efter for læger. Vi tilbyder også at være med til at skaffe bolig og til at finde arbejde til ægtefæller, siger Henrik Ravn.
Også hos esbjergenserne på gaden vækker endnu et lægestop bekymring.
-Det er noget træls noget og lægerne er jo optaget alle sammen, du kan jo ikke komme ind, hvis du mangler en læge, siger pensionist Anne Lise Rasmussen til TV SYD.
-Min søn har en kæreste, hun kan ikke få en læge i Esbjerg, derfor er hun nødt til at køre til Ribe, hvis hun skal til praktiserende læge, siger Hans Christensen til TV SYD.
Region Syddanmark åbnede i april måned en regionsklinik i Hjerting for at afhjælpe lægemanglen i Esbjerg.
Her er der foreløbig tilknyttet 560 patienter.
Direktør om nye kørekortregler: - Det kan blive en kæmpe udfordring
Leo Grønvall har svært ved at se, hvordan de, der hverken kan dansk eller engelsk nu skal få kørekort her i landet.
Foto: Helle Eriksen, tvSyd
Leo Grønvall risikerer, at et nyt forbud mod at bruge tolk til køreprøver gør, at hans ansatte rejser tilbage til deres hjemlande.
Slagteriet Danepork i Randbøl mellem Billund og Vejle har 640 ansatte.
Omkring 450 af dem har udenlandsk baggrund, fordi det ikke har kunnet lade sig gøre at skaffe dansk arbejdskraft.
Der burde være en berettiget forventning om, at man kan tage kørekort her(...) Det her kan jo i yderste konsekvens ende med, at de tager hjem igen
Leo Grønvall, CEO og hovedaktionær, Danepork
Nu risikerer nye kørekortregler at gøre livet surt for flere af de udenlandske ansatte.
- Det kan give nogle kæmpe udfordringer, lyder det fra Leo Grønvall, der er CEO og hovedaktionær i Danepork, som han har overtaget efter sine forældre.
1. januar blev det forbudt at bruge tolk ved køreprøven, og derfor er det nu kun muligt at tage teoriprøven og den praktiske del på enten dansk, engelsk, færøsk, grønlandsk og i Sønderjylland på tysk.
Det gør det svært for andre nationaliteter at få et dansk kørekort.
- Det er jo ikke alle sammen, der kan dansk eller engelsk. Især ikke filippinere og vietnamesere. Jeg kan ikke se, hvordan de kan få kørekort nu, siger Leo Grønvall.
Bestod teorien, men mangler resten
Vietnamesiske Teen Van Tran arbejder på Danepork og er en af de ansatte, der er kommet i klemme på grund af de nye regler. Han bestod teoriprøven før jul med tolk, men mangler den sidste del for at få sit kørekort.
- Jeg kan hverken engelsk eller dansk. Så her i 2025 ved jeg ikke, hvordan jeg skal få færdiggjort min praktiske prøve, siger han til tvSyd ved hjælp af tolk Dung Thanh Nguyen.
Hvorfor lærer du ikke bare dansk eller engelsk?
- Jeg vil tro, der går op til et år, før jeg har lært engelsk nok til at bruge det, og jeg tror ikke engang, et år er nok, når det kommer til dansk. Det tager længere tid, og jeg vil bare gerne kunne komme på arbejde uden at være afhængig af andre, siger Teen Van Tran via tolken.
Teen Van Tran har indtil videre brugt 25.000 kroner på køretimer og teoriprøve. Hvis ikke han består den praktiske prøve indenfor et år, er pengene spildt.
Foto: Helle Eriksen, tvSyd
Hans arbejdsgiver Danepork har aktivt søgt efter udenlandsk arbejdskraft, fordi det var svært at få ansatte nok i Danmark.
Leo Grønvall ærgrer sig derfor over, at myndighederne spænder ben for de mennesker, der kommer hertil for at hjælpe med at få hjulene til at køre rundt.
- Jeg synes jo egentlig, at de kommer hertil på nogle falske forudsætninger. Der burde være en berettiget forventning om, at man kan tage kørekort her eller konvertere det kørekort, man har, hvis det er konvertibelt. Det her kan jo i yderste konsekvens ende med, at de tager hjem igen, siger han.
- De skyder gråspurve med kanoner
Også i Dansk Industri er de frustrerede over de nye regler, der rammer bredere end Danepork og slagteribranchen.
- Det kan være rengøringsbranchen, transportbranchen, byggebranchen - virksomheder som kan have svært ved at tiltrække arbejdskraft. Vi gjorde fra start opmærksom, at det her ville have en lang række negative konsekvenser for dansk erhvervsliv, siger Rune Noack, transportpolitisk chef i Dansk Industri.
Rune Noack er transportpolitisk chef i Dansk Industri. Han mener, det er at skyde gråspurve med kanoner at forbyde tolke ved køreprøverne.
Foto: tvSyd
Et af argumenterne for at forbyde tolke ved køreprøven har været at undgå snyd. Man har dog ikke undersøgt omfanget af snyd ved køreprøverne.
Det gør ikke Dansk Industri mindre skeptisk over for regelændringen.
- Grundlæggende synes vi, det er at skyde gråspurve med kanoner. Selvfølgelig skal man bekæmpe, at man snyder til køreprøve og andet, men der er andre muligheder end helt at forbyde tolke, siger Rune Noack og peger på, at man kunne optage prøverne og på den måde kontrollere, om der bliver snydt.
Det er Færdselsstyrelsens opfattelse, at snyd sker i relativt vidt omfang
Transportministeriet
- Så det er virkelig ærgerligt, at man afskærer en stor del fra at komme ind på det danske arbejdsmarked og afskærer virksomhederne fra at få adgang til den arbejdskraft, som de behøver, når man kunne have valgt nogle meget mere smidige løsninger end det, man har valgt, tilføjer han.
Teen Van Tran har indtil videre brugt 25.000 kroner på køretimer og teoriprøve.
Hvis pengene ikke skal være spildt, skal han bestå den praktiske prøve inden for et år, og derfor vil han nu forsøge at lære engelsk nok til at bestå.
Både Leo Grønvall og Dansk Industri følger med i, hvordan reglerne påvirker den udenlandske arbejdskraft. Hos Dansk Industri vil de ifølge Rune Noack fortsat opfordre regeringen til at rulle tiltaget tilbage.
Forbuddet om at bruge tolk ved køreprøver er et af 12 punkter i en aftale mellem transportminister Thomas Danielsen (V) og seks repræsentanter fra kørelærerbranchen.
Transportministeriet har i et skriftligt svar til tvSyd skrevet, at:
- Det er Færdselsstyrelsens opfattelse, at snyd sker i relativt vidt omfang.
- Det er desuden mit udgangspunkt, at de fleste borgere, der bor og skal arbejde i Danmark, alt andet lige må forventes at kunne klare en prøve enten på dansk eller engelsk, har ministeren skrevet i et svar til Folketingets transportudvalg i juli sidste år.
Han har brugt 25.000 kroner på køretimer og teori, men nu kan pengene være spildt
Vietnamesiske Teen Van Tran har indtil videre brugt 25.000 kroner på køretimer og teoriprøve. Hvis ikke han består den praktiske prøve inden for et år, er pengene spildt.
Foto: Helle Eriksen, tvSyd
34-årige Teen Van Tran taler hverken dansk eller engelsk, og derfor har han svært ved at fuldende sin køreprøve, efter nye regler trådte i kraft 1. januar.
Teoriprøven kom i hus 4. december.
Nu mangler han bare den praktiske del for at få sit kørekort, men nye regler har sat en stopper for, at det kan lykkes lige foreløbigt for vietnamesiske Teen Van Tran.
- Jeg kan hverken engelsk eller dansk. Så her i 2025 ved jeg ikke, hvordan jeg skal få færdiggjort min praktiske prøve, fortæller han til TV SYD via tolk Dung Thanh Nguyen.
1. januar kom der nye regler, der forbyder borgere med udenlandsk baggrund at gå op til køreprøve med tolk.
Fra nu af er det kun muligt at tage teoriprøven og den praktiske prøve på dansk, færøsk, grønlandsk eller engelsk og så også på tysk i Sønderjylland.
Teen Van Tran (th.) arbejder på slagteriet Danepork i Randbøl. Her er han i kantinen sammen med tolk Dung Thanh Nguyen.
Foto: Helle Eriksen, tvSyd
Teen Van Tran kom til Danmark i august 2023, fordi der var arbejde at få, og han ærgrer sig over, at de nye kørekortregler spænder ben for, at han selv får mulighed for at fragte sig frem og tilbage fra jobbet.
- Som udlænding fra Vietnam vil jeg gerne arbejde her og tilpasse mig reglerne. Derfor håber jeg, at ded, der bestemmer her i landet, vil gøre det muligt for os at få afsluttet køreprøven, siger Teen Van Tran via tolken.
25.000 kroner kan være spildt
Danepork ligger i Randbøl mellem Billund og Vejle. Her kommer bussen kun forbi, hvis du bestiller den via flextrafik.
Tolk Dung Thanh Nguyen hører fra flere, at de nu overvejer at køre på et udløbet udenlandske kørekort, fordi de ikke kan komme til prøve med tolk.
- Uden kørekort bliver det mere besværligt, og når det er svært, så er der nogen, der tager chancen, når der ikke er mulighed for at få kørekort længere, siger han.
Men hvorfor lærer de ikke bare dansk eller som minimum engelsk?
Tolk Dung Thanh Nguyen fra Vejle hører fra flere, at de nu føler sig fristet til at løbe risikoen og køre ulovligt på deres udløbede kørekort fra hjemlandet, fordi det er for svært at tage få dansk kørekort uden tolk.
Foto: Helle Eriksen, tvSyd
- Så vidt jeg ved, tager det to et halvt år på sprogskole, før du kan begå dig bare nogenlunde på dansk, og hvis man også skal kunne nogle lidt tekniske begreber til en køreprøve, går der måske tre år. Det kan man jo ikke vente på, siger tolken.
Teen Van Tran har indtil videre brugt 25.000 kroner på køretimer og teoriprøve. Senest 4. december i år skal han bestå den praktiske prøve, hvis han vil undgå, at pengene er spildt.
- Jeg vil prøve at lære noget engelsk, så jeg måske har mulighed for at komme op til prøven på engelsk, siger han.
Reglerne skal forhindre snyd
Forbuddet om at bruge tolk ved køreprøver er et af 12 punkter i en aftale mellem transportminister Thomas Danielsen (V) og seks repræsentanter fra kørelærerbranchen.
Argumentet for at forbyde tolk ved prøverne er, at der har været indberetninger om snyd. Man har dog ikke undersøgt omfanget af snyd.
- Det kan være eksempler på, at en tolk i stedet for at oversætte et spørgsmål giver svaret, hvilket kun bliver opdaget, hvis de sagkyndige taler det pågældende sprog. Blandt andet af sproglige årsager kan det være svært at dokumentere omfanget af denne snyd præcist, men det er Færdselsstyrelsens opfattelse, at det sker i relativt vidt omfang, lyder det i et skriftligt svar fra ministeriet til tvSyd.
- Det er desuden mit udgangspunkt, at de fleste borgere, der bor og skal arbejde i Danmark, alt andet lige må forventes at kunne klare en prøve enten på dansk eller engelsk, lød det fra Thomas Danielsen i et svar til Folketingets transportudvalg i juli sidste år.
Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.
Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier.
Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps.
Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden.
Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.
Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.
Navn
Udbyder
Chartbeat
_cbt
Chartbeat
_cb
Chartbeat
_cb
Chartbeat
_cb
Chartbeat
_cb_expires
Chartbeat
_cb_svref
Chartbeat
_cb_svref
Chartbeat
_cb_svref_expires
Chartbeat
_cbt
Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2
Chartbeat
_chartbeat2
Chartbeat
_chartbeat2_expires
Chartbeat
_chartbeat4
Chartbeat
_chartbeat4
Chartbeat
_chartbeat4_expires
Chartbeat
_v__cb_cp
Chartbeat
_v__cb_cp
Chartbeat
_v__cb_cp_expires
Chartbeat
_v__chartbeat3
Chartbeat
_v__chartbeat3
Chartbeat
_v__chartbeat3_expires
Chartbeat
ebx_webtag_
Echobox
userId
tvsyd.dk
Funktionelle cookies
Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.
Navn
Udbyder
csrftoken
instagram.com
bcookie
LinkedIn
bscookie
LinkedIn
csrftoken
instagram.com
JSESSIONID
LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate
tvsyd.dk
jwplayerLocalId
tvsyd.dk
lang
LinkedIn
lang
LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY
YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY
youtube.com
li_gc
LinkedIn
lidc
LinkedIn
tableau_locale
public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale
public.tableau.com
Ikke tildelte cookies
Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.
Navn
Udbyder
_clsk
tvsyd.dk
pusherTransportTLS
no-domain
sentryReplaySession
no-domain
tv_syd_session
tvsyd.dk
Nødvendige cookies
Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.
Navn
Udbyder
app_banner_enabled
tvsyd.dk
breaking
tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed
tvsyd.dk
CookieConsent
tvsyd.dk
frequencyCategoryV2
tvsyd.dk
recencyCategoryV2
tvsyd.dk
recencyCategoryV2
tvsyd.dk
recencyLastVisitV2
tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent
tvsyd.dk
visitedPagesV2
tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2
tvsyd.dk
XSRF-TOKEN
tvsyd.dk
Præference-cookies
Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.
Navn
Udbyder
NID
Google
Markedsføringscookies
Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.