Han har brugt 25.000 kroner på køretimer og teori, men nu kan pengene være spildt
34-årige Teen Van Tran taler hverken dansk eller engelsk, og derfor har han svært ved at fuldende sin køreprøve, efter nye regler trådte i kraft 1. januar.
Teoriprøven kom i hus 4. december.
Nu mangler han bare den praktiske del for at få sit kørekort, men nye regler har sat en stopper for, at det kan lykkes lige foreløbigt for vietnamesiske Teen Van Tran.
- Jeg kan hverken engelsk eller dansk. Så her i 2025 ved jeg ikke, hvordan jeg skal få færdiggjort min praktiske prøve, fortæller han til TV SYD via tolk Dung Thanh Nguyen.
1. januar kom der nye regler, der forbyder borgere med udenlandsk baggrund at gå op til køreprøve med tolk.
Fra nu af er det kun muligt at tage teoriprøven og den praktiske prøve på dansk, færøsk, grønlandsk eller engelsk og så også på tysk i Sønderjylland.
Teen Van Tran kom til Danmark i august 2023, fordi der var arbejde at få, og han ærgrer sig over, at de nye kørekortregler spænder ben for, at han selv får mulighed for at fragte sig frem og tilbage fra jobbet.
- Som udlænding fra Vietnam vil jeg gerne arbejde her og tilpasse mig reglerne. Derfor håber jeg, at ded, der bestemmer her i landet, vil gøre det muligt for os at få afsluttet køreprøven, siger Teen Van Tran via tolken.
25.000 kroner kan være spildt
Danepork ligger i Randbøl mellem Billund og Vejle. Her kommer bussen kun forbi, hvis du bestiller den via flextrafik.
Tolk Dung Thanh Nguyen hører fra flere, at de nu overvejer at køre på et udløbet udenlandske kørekort, fordi de ikke kan komme til prøve med tolk.
- Uden kørekort bliver det mere besværligt, og når det er svært, så er der nogen, der tager chancen, når der ikke er mulighed for at få kørekort længere, siger han.
Men hvorfor lærer de ikke bare dansk eller som minimum engelsk?
- Så vidt jeg ved, tager det to et halvt år på sprogskole, før du kan begå dig bare nogenlunde på dansk, og hvis man også skal kunne nogle lidt tekniske begreber til en køreprøve, går der måske tre år. Det kan man jo ikke vente på, siger tolken.
Teen Van Tran har indtil videre brugt 25.000 kroner på køretimer og teoriprøve. Senest 4. december i år skal han bestå den praktiske prøve, hvis han vil undgå, at pengene er spildt.
- Jeg vil prøve at lære noget engelsk, så jeg måske har mulighed for at komme op til prøven på engelsk, siger han.
Reglerne skal forhindre snyd
Forbuddet om at bruge tolk ved køreprøver er et af 12 punkter i en aftale mellem transportminister Thomas Danielsen (V) og seks repræsentanter fra kørelærerbranchen.
Argumentet for at forbyde tolk ved prøverne er, at der har været indberetninger om snyd. Man har dog ikke undersøgt omfanget af snyd.
- Det kan være eksempler på, at en tolk i stedet for at oversætte et spørgsmål giver svaret, hvilket kun bliver opdaget, hvis de sagkyndige taler det pågældende sprog. Blandt andet af sproglige årsager kan det være svært at dokumentere omfanget af denne snyd præcist, men det er Færdselsstyrelsens opfattelse, at det sker i relativt vidt omfang, lyder det i et skriftligt svar fra ministeriet til tvSyd.
- Det er desuden mit udgangspunkt, at de fleste borgere, der bor og skal arbejde i Danmark, alt andet lige må forventes at kunne klare en prøve enten på dansk eller engelsk, lød det fra Thomas Danielsen i et svar til Folketingets transportudvalg i juli sidste år.