Ulovlig import af over 100 hundehvalpe udløser fængsel
Et halvt års fængsel lyder straffen til en af tre mænd i en sag om ulovlig import og salg franske bulldog.
Flere end 100 hundehvalpe af racen fransk bulldog blev over et år ulovligt indsmuglet fra Polen og solgt i Danmark.
Mandag er tre mænd i 50'erne fra Kolding, Gram og Nordborg blevet dømt i sagen.
Retten i Kolding har afgjort, at den ene af mændene - en mand på 52 år - skal idømmes seks måneders fængsel. Han har i retten erkendt at have købt et mindre parti hvalpe i Polen.
Nægtede sig skyldig
De to andre mænd nægtede sig skyldige. Den ene, der er 56 år, er idømt fire måneders fængsel, som er gjort betinget med vilkår om 100 timers samfundstjeneste.
Den tredje tiltalte på 59 år straffes med en bøde på 100.000 kroner. Han er kun dømt for to tilfælde af indsmugling, mens de to andre er dømt for 11 tilfælde.
De to førstnævnte mænd har desuden fået konfiskeret 330.000 kroner hver. Det svarer til det, som de har tjent på at sælge hvalpene.
Alle tre dømte er desuden blev frakendt retten til erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde i en periode på fem år fra endelig dom.
Solgt på internettet
Hvalpene blev solgt via annoncer på Den Blå Avis og Gul og Gratis. Men mændene var ikke registreret som importører, og de havde ikke tilladelse til erhvervsmæssig handel med dyr.
Dyrene var desuden ikke offentligt registreret, havde ingen dyrepas og havde ikke været undersøgt af en dyrlæge.
Anklageren har under retssagen forelagt, hvordan 14 ud af de mange hvalpe blev syge. Nogle fik tarminfektionen Giardia. Det viser flere sms-beskeder.
Køb af fejlbehæftede hunde
Under retssagen er en lang række vidner blevet afhørt om deres køb af hvalpe. 13 købere havde i retten krævet erstatning for navnlig køb af fejlbehæftede hunde og udgifter til dyrlæge.
Men Retten i Kolding har ikke taget stilling til, om der skal give erstatning, og det vil i stedet skulle køre som en civil retssag.
Den 52-årige mand, der blev idømt et halvt års fængsel, risikerede at få en endnu højere straf. Han blev i 2017 prøveløsladt efter en narkodom, hvor han stadig havde over tre år tilbage.
Én af dommerne i sagen vurderede, at reststraffen på tre år skulle lægges oven i det halve års fængsel, men flertallet på to dommere afviste det, hvorfor han kun blev idømt seks måneders fængsel.
De tre tiltalte og anklagemyndigheden har to uger til at afgøre, om de vil anke dommen.
Utilfredshed hos Dyreværnet
Hos Dyreværnet er der dog ikke tilfredshed at spore. Direktør Rikke Christensen-Lee udtaler, at de havde håbet på en langt højere økonomisk straf og livslang frakendelse af retten til erhvervsmæssig handel med dyr.
- Det er dybt frustrerende, at disse skruppelløse hundehandlere slipper så let. Med den høje fortjeneste, der er ved hvalpehandel, frygter vi, at de vil fortsætte under radaren.
- Det er især også bekymrende, at de har ladet som om, at hvalpene var dansk stueavl ved at vise en "morhund" frem. Det viser tydeligt, at hundehandlerne er dygtige til at snyde køberen til at føle sig tryg, skriver hun i en skriftlig kommentar.