Toget kører jævnligt for næsen af dem - nu banker de i bordet
To pendlere har fået nok af togtiderne omkring Kolding, så nu vil de selv forsøge at ændre dem. Flere har det som dem, og nu er de en hel gruppe.
Minutviseren på uret kan nærmest glide i sneglefart rundt i skiven, når man venter. Venter, venter og venter.
Den følelse har fået Jesper Rützou Rosenkilde til at sige stop og sætte gang i et større arbejde. Nu gider han ikke stå og vente på toget dag ud og dag ind uden at gøre noget, og løsningen bliver ikke at sætte sig ind i en bil.
- Togene er en væsentlig del af et pendler-arbejdsliv, at man kommer på arbejde på en fornuftig og bæredygtig måde, hvor man kan udnytte transporttiden, siger han.
Han har sammen med sin kollega Lisbet Lambert netop oprettet Kolding Pendlerklub, som er en Facebookgruppe, der gerne skulle gøre en forskel.
- Man får et formelt talerør ind til DSB. Selvfølgelig kan man ikke tage små individuelle hensyn, men man kan gøre opmærksom på noget, siger Jesper Rützou Rosenkilde.
På mindre end et døgn har deres nystartede gruppe fået 63 medlemmer, der allerede deler deres oplevelser - og udfordringer - med trafikken i Sydjylland på Facebook.
Sporarbejde og nye køreplaner
Jesper Rützou Rosenkilde har i et år været fast passager på ruten fra Nyborg til Kolding. Eller det vil sige, han egentlig stod på i Langeskov, men der stopper afgangen ikke længere.
De nye køreplaner trådte i kraft den 15. december, og det har givet flere udfordringer og længere ventetider.
- I går aftes kom jeg fra Kolding til Fredericia klokken 21.30, og det er samme tid, toget kører til Odense. Der kommer man ind, og så kan man se det køre. Ligeså snart man er ovre i togskift, er det små minutter der betyder forholdsvis meget, siger han.
Pendlerklubber i Danmark
"I DSB mødes vi jævnligt med pendlerrepræsentanterne for hver strækning og lytter til de input, de tager med fra hver deres pendlerklub. Det kan være forslag til ændringer i køreplanen, til vores drift under sporarbejder eller andre ønsker til ændringer til vores billetter, kort eller services."
Der findes 17 pendlerklubber på Sjælland og otte i Jylland og på Fyn.
Kilde: DSB.dk
I efteråret slugte han kamelen og ventede den ekstra tid på grund af sporarbejde. Men da der så kom en ny køreplaner kom, skulle der ske noget.
- Selvfølgelig vil der altid være uhensigtsmæssige afgange, og der vil være ventetider, det er vi godt klar over, men når vi her har mulighed for at give feedback, så kan vi gøre, hvad vi kan, siger han.
De vil lave et møde med interesserede, hvor der skal udvælges en pendlerrepræsentant, og her vil DSB også gerne deltager, hvis de ønsker det.
- Det er dejligt, man bliver hørt, siger Jesper Rützou Rosenkilde.