Skældsord og trusler skal have konsekvenser på Kolding-skole
Lærere fra Munkevængets Skole i Kolding bliver udsat for chikane, trusler og ukvemsord fra elever. Arbejdstilsynet har nu givet skolen et år til at løse problemet.
'Luder' og 'racist' er ord, som lærerne på Munkevængets Skole må lægge ører til.
Også trusler som 'Jeg slår dig ihjel' eller 'jeg har en kniv i lommen'. Det skrev JydskeVestkysten for nylig.
Det er frustrerende, at der ikke bliver gjort noget.
Mustafa Sayegh, tidligere skolebestyrelsesformand
Arbejdstilsynet har været på besøg og givet skolen et år til at løse problemet, der desværre ikke er nyt.
- Jeg advarede allerede for tre år siden om problemer med aggressiv opførsel overfor lærerne og social kontrol fra muslimske elevers side, fortæller den tidligere skolebestyrelsesformand, Mustafa Sayegh, der siden har taget sit barn ud af skolen.
- Det er frustrerende, at der ikke bliver gjort noget, når man nu advarer om problemerne, siger han.
Og Kolding Lærerkreds, der er en del af Danmarks Lærerforening, kender godt til problemerne.
- Det er ikke et nyt problem, at elever bruger vold eller udsteder trusler, fortæller Ravi Willesen, kredsformand i Danmarks Lærerforening.
Klar stigning
Det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har af flere omgange undersøgt arbejdsmiljøet for lærere vis-a-vis elever og forældres opførsel i hele landet. Den seneste er fra 2021 og en ordentlig moppedreng på 200 sider.
Den begynder med at henvise til en tidligere undersøgelse fra 2017. Den viser, at antallet af trusler og tilfælde af vold er steget fra 2012 - 2016 (se grafik herunder).
I den samme periode er antallet af anmeldelserne til Arbejdsskadestyrelsen også steget.
Dog skal det siges, at den nye undersøgelse fra 2021 viser, at de fleste lærere, hvis man undtager specialskoler, aldrig eller meget sjældent oplever trusler eller chikane.
Tager påbud alvorligt
JydskeVestkysten kan i den aktuelle sag fra Kolding berette om en lærer fra Munkevængets Skole, der er blevet truet med, at hendes datter ville blive voldtaget. Og både lærernes faglige organisation og kommunens skolechef anerkender, at der et problem.
- Vi undersøger det hele og tager Arbejdstilsynets påbud alvorligt. Nu skal vi i gang med en proces, hvor vi skal kortlægge, hvad det handler om, og hvordan vi sikrer, at alle medarbejderne følger vores retningslinjer, fortæller skolechef Karen Albrechtsen fra Kolding Kommune.
Det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har også undersøgt, hvad der sker, når der er tilfælde af trusler og chikane.
Her oplever 46 procent af lærerne ifølge, at voldsepisoder ikke bliver registreret på arbejdspladsen, mens tallet er 51,9, når det gælder trusler om vold.
Samtidig fortæller flertallet af de adspurgte lærere i undersøgelsen, at det ikke eller kun i nogen grad har konsekvenser, når der er episoder med vold eller trusler.
Skal have konsekvenser
Men der er skolechefen i Kolding klar i mælet.
- Vi skal sikre, at der er konsekvenser. Vi skal altid registrere tilfælde, og der skal altid være en konsekvens, siger Karen Albrechtsen.
Selvom eleverne er under den kriminelle lavalder, kan der være sanktioner. Politiet kan lave bekymringssamtaler, SSP kan blive involveret også videre. Skolechef Karen Albrechtsen vil ikke kommentere de konkrete sager, men siger blot:
- Vi har anmeldt nogle episoder.