Retssag mod demensramt mand rejser flere spørgsmål hos juraeksperter

Ifølge juraprofessor Birgit Feldtmann er sagen mod den 74-årige principiel. Foto: Helle Eriksen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvordan forsvarer man en tiltalt, der ikke kan huske, hvad der er sket, og giver det mening at gennemføre en retssag mod en demensramt mand?

Det er nogle af de spørgsmål, juraprofessor Birgit Feldtmann stiller forud for en sag, der mandag begynder ved Retten i Kolding.

Her er en 74-årig mand tiltalt for legemsangreb med døden til følge.

9. december sidste år forvildede han sig ind til en 99-årig kvinde på plejehjemmet Kongebrocentret i Christiansfeld, hvor de begge to boede på det tidspunkt. Kvinden ville have ham ud, men den 74-årige gjorde modstand og udøvede ifølge anklageskriftet vold mod hende, så hun fik brud på hoften, skulderen og næsen.

Sagen er principiel, fordi det sker yderst sjældent, at man rejser så alvorlig en tiltale mod en demensramt mand

Birgit Feldtmann, juraprofessor

Hun blev opereret for sine skader samme dag, men dagen efter fandt en laborant på Kolding Sygehus hende død.

Umiddelbart efter hændelsen fortalte den 99-årige kvinde til plejepersonalet, at hun ikke ønskede at anmelde den 74-årige til politiet, fordi hun vidste, han ikke kunne gøre for det. Politiet valgte dog at rejse sigtelse i sagen, da kvinden dagen efter døde.

Indgangen til plejehjemmet Kongebrocentret i Christiansfeld, hvor både den 74-årige mand og den 99-årige kvinde boede sidste år. Foto: Kristina Højer Nørgaard, TV SYD

Siden er der rejst tiltale, og fra på mandag skal Retten i Kolding behandle sagen.

- Sagen er principiel, fordi det sker yderst sjældent, at man rejser så alvorlig en tiltale mod en demensramt mand, lyder det fra Birgit Feldtmann, professor i strafferet og straffeproces ved Aalborg Universitet.

- Samtidig tænker jeg, at den her sag kunne give anledning til, at vi måske træder et skridt tilbage og overvejer, hvordan vi skal håndtere den slags sager. Giver det mening at gennemføre en retssag mod en demensramt mand, eller kan man finde nogle andre måder at håndtere sagerne på? siger hun.

Domstolene har ikke statistik på hvor mange sager, der har været, hvor demensramte personer er blevet dømt.

I 2020 skete det imidlertid ved Retten i Horsens, men sager af den karakter er usædvanlige, lyder det fra flere regioner, retspræsidenter og dommere, som TV SYD har kontaktet.

Anklagers påstand overrasker

Den 74-årige mand har siden 11. december været varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling.

I den pågældende sag lægger anklagemyndigheden op til, at den 74-årige fortsat skal anbringes på en psykiatrisk afdeling, hvis han kendes skyldig. Det vækker kritik hos fagfolk med forstand på demens, der mener, han hører hjemme på et demensplejehjem.

Det strider også mod anbefalingen fra de tre læger på de psykiatriske afdelinger, der har behandlet ham under varetægtsfængslingen.

De har i journalnotater beskrevet, hvordan de oplever ham som rolig, venlig og samarbejdsvillig i det omfang, man kan forvente af en mand med fremskreden demens og anbefalede allerede i foråret, at han både under varetægtsfængslingen og efter en eventuel dom ud fra deres vurdering kunne være på en psykiatrisk afdeling.

Grafik: Lasse Lund Hansen

Søren Arvig Verdoner forsker i strafferet på Aarhus Universitet. Han udtalte i foråret til TV SYD, at hans vurdering var, at sagen ville ende med en anbringelse på et demensplejehjem.

- Det er usædvanligt, at man påstår anbringelse på en psykiatrisk afdeling. Det overrasker mig, siger han.

Det bliver beskrevet i et journalnotat, at Retslægerådet er blevet involveret i sagen. Anklagemyndigheden kan vælge at bede om en vurdering fra rådet i straffesager, når der er behov for lægefaglige vurderinger, som kræver særlig ekspertise.

Jeg har aldrig hørt om, at man tilsidesætter Retslægerådet i forhold til de medicinske forhold

Søren Arvig Verdoner, forsker i strafferet, Aarhus Universitet

Det kan have betydning for, hvor en tiltalt bliver anbragt ved eventuel dom.

Det er uvist, hvad Retslægerådet i den konkrete sag er nået frem til, da det først vil komme frem under retssagen, men det er sket i sager, at rådet er nået frem til en anden anbefaling end de læger, der har med den tiltalte at gøre til daglig.

- Domstolene er ikke formelt bundet af Retslægerådets anbefalinger. Jeg har aldrig hørt om, at man tilsidesætter Retslægerådet i forhold til de medicinske forhold, men sagens juridiske dommere har mulighed for at foretage en bredere vurdering, når det kommer til at beslutte, hvor en tiltalt skal anbringes efter dom, lyder det fra Søren Arvig Verdoner.

Forsvarer på 'ekstrem svær' opgave

Hos Birgit Feldtmann rejser sagen også et andet spørgsmål, for hvordan skal mandens forsvarer Anja Hedegaard Nielsen bygge sit forsvar op, når hun ikke kan spørge sin klient til hændelsen.

Juraprofessor Birgit Feldtmann forklarer, at man som forsvarer normalt vil have en dialog med sin klient for at få at vide, hvad der er sket ud fra vedkommendes perspektiv, hvilket højst sandsynligt ikke er muligt i tilfældet med den 74-årige demensramte mand. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Han husker ikke, hvad han har gjort, og en læge har vurderet, at man under varetægtsfængslingen ikke har kunnet afhøre ham, fordi hans forståelse, opfattelse og hukommelse er svært beskadiget.

- Det er jo ekstremt svært. Normalt vil du som forsvarer have en dialog med din klient og få at vide, hvad der er sket ud fra vedkommendes perspektiv. Noget tyder på, at man ikke kan have den samtale i den her sag, siger hun og peger også på, at man risikerer at gå glip af vigtige nuancer i sagen.

- Der er efter min vurdering nogle interessante, retlige spørgsmål. For hvis han for eksempel gik forkert og troede, han var i sin egen lejlighed, og der så pludselig er en person i lejligheden, så kan man overveje, om han troede, at der var tale om en nødværgesituation, men den dialog kan man ikke have med ham, siger Birgit Feldtmann.

I den pågældende sag lægger anklagemyndigheden op til, at den 74-årige fortsat skal anbringes på en psykiatrisk afdeling, hvis han kendes skyldig. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Der er afsat fem retsdage til sagen, og der er indkaldt i alt 10 vidner. Sagen forventes afsluttet enten 29. oktober eller 4. november.

Den 74-årige nægtede sig gennem sin forsvarer skyldig i sagen ved grundlovsforhøret i december sidste år.

TV SYD har spurgt anklagemyndigheden om, hvorfor den lægger op til at anbringe den 74-årige mand på psykiatrisk afdeling, men sagens anklager Susan Nielsen vil ikke kommentere på forhold, der kan komme frem under retssagen, oplyser kommunikationsafdelingen hos Sydøstjyllands Politi.

På vandski i bikini? 16-årige Maise trodsede det iskolde vand

I alt var 10 forskellige vandskiløbere på vandet lørdag eftermiddag. Foto: Privatfoto
Udgivet

Flere friske vandskiløbere trodsede kulden på en tur over Grussøen.

Lørdag eftermiddag tog flere af Rødekro Vandski & Wakeboard Klubs medlemmer del i klubbens nytårskur, der er et forsøg på at lokke flere ud på vandet og være sociale i vinterhalvåret.

- Det er lidt et eksperiment, for vi synes ikke, at vi ser så meget til hinanden i klubben om vinteren - og hvis man nu er bidt af en gal vandskiløber, så kan man jo også komme på søen, siger bestyrelsesmedlem Kenny Frederiksen.

Maise Jacobsen er forsvarende U17 europa- og verdensmester i vandskihop. Foto: Privatfoto

Han var selv ude at prøve kræfter med kulden til lørdagens arrangement.

- Det var køligt, for vandtemperaturen var kun fire grader - men hvad betyder det, når man har det sjovt, fortæller han og fortsætter.

- Vi var 10 forskellige ude at stå, og vores yngste medlem, Maise Jacobsen, på 16 år tog den i bikini. Så lavede vi lidt konkurrencer om at lave noget spektakulært på vandet.

Maise Jacobsen fra Esbjerg er forsvarende U17 europa- og verdensmester i vandskihop.

For klubbens andre medlemmer, der i alt tæller 30, var der også spisning og hygge, efter de tapre var kommet i land.

Over 400 motionister løb på rådhusets gange, da der blev varmet op til royalt løb

Foto: Thomas Herbert Kokholm
Udgivet

Iført kongekroner og glimmertøj blev formen pudset af frem mod sommerens Royal Run.

Høj musik, ansigtsmaling, kongekroner og løb på rådhusets gange.

Lørdag formiddag var der fuld smæk på det første af fem træn-med-arrangementer i Horsens frem mod sommerens Royal Run.

- Det var så fantastisk, og mange kom i udklædning hjemmefra iført kongekroner og glimmertøj. Folk kom allerede en time før, vi startede, fortæller Thomas Herbert Kokholm, der er projektleder i Horsens Orienteringsklub.

Der var også rig mulighed for at få lavet ansigtmaling. Foto: Thomas Herbert Kokholm

Orienteringsklubben og Horsens Kommune arrangerer hver lørdag den første weekend i hver måned et opvarmningsløb - og til årets første af slagsen var hele 413 mennesker klar til at tage del i festen.

- Det er jo den 4. januar klokken 10, så jeg var lidt skeptisk. Hvor mange ville overhovedet komme? Det overgik alle forventninger, siger han.

Der var goodiebags til de første 200 fremmødte, og udover at være aktiv kunne kunstinteresserede også få en rundvisning på byens rådhus.

Flere skal med de næste måneder

Ifølge Thomas Herbert Kokholm har responsen efter dagens løb været overvældende.

- Der var massere af high-fives, og jeg har også fået en del sms'er fra folk, der har løbet en masse runder.

De kommende måneder skal træn-med-arrangementerne så rundt til andre byer i kommunen.

- Det handler om at komme rundt i kommunen og få de lokale med. Vi vil rigtig gerne aktivere foreningerne i de andre byer omkring Horsens, så alt ikke bare foregår inde i byen.

Selvom ruten flere steder var godt dækket af sne, holdte det ikke de friske motionister tilbage. Foto: Thomas Herbert Kokholm

15.000 motionsglade danskere har købt billet til den royale fest i Horsens. Billetter, der blev solgt på kun 4,5 time.

- De royale trækker helt sikkert flere med, og der sker noget, når mange har en stor kærlighed til Kongehuset.

Royal Run kommer til Horsens den 9. juni.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com