Regeringen er imod dumpning af havneslam - det kan få stor betydning i Kolding og Fredericia
Regeringen vil stramme regler for dumpning af forurenet havneslam i havet. Det skriver Politiken. Det kan få stor betydning for Kolding Kommunes planer for stort byggeri.
Miljøminister Lea Wermelin (S) lægger op til at stramme reglerne for at dumpe forurenet havneslam i havet.
Det skriver Politiken lørdag.
Ministeren ønsker at gribe ind over for dumping i hele landet og ikke kun i forbindelse med den kunstige halvø Lynetteholm i Københavns havn.
- Vi ønsker at stramme de generelle regler. Vi skal kigge på, hvor man klapper henne, og at man sikrer sig, at det er natur- og miljømæssigt forsvarligt, siger Lea Wermelin til Politiken.
Kan få betydning for stort Kolding-projekt
I Kolding Kommune er det store byggeri, Marina City, på tegnebrættet. Det skal indeholde et nyt byområde, der skal huse 300 boliger, erhverv og en marina med 1.000 bådpladser.
Projektet har dog mødt modstand. En af kritikerne er nabokommunen Fredericia, der efter planen skal modtage omkring 305.000 kubikmeter materiale fra havbunden, der flyttes ud i Lillebælt ud for Trelde Næs i Fredericia Kommune.
Det kan en stramning på området dog ændre, fortæller Kolding Kommunes borgmester, Knud Erik Langhoff fra Det Konservative Folkeparti.
- Kommer der et indgreb, så vil vi selvfølgelig finde en anden løsning, siger han.
Planen er dog stadig, at slammet i projektet skal dumpes og klappes ved Trelde Næs, hvis kommunen får tilladelse.
- Vi har gjort flere tiltag og fået lavet flere undersøgelser. Vi har fået analyseret slammet, der ligger i vores område. Det er ikke havneslam, men er materiale fra et å-udløb. Vi anser det som værende en mild form for forurening, siger Knud Erik Langhoff.
Han peger på, at den nuværende løsningsmodel vil være mest økonomisk for kommunen.
- Løsningen er mindre omkostningstung, end hvis slammet skal fragtes til andre steder i landet. Dertil sparer vi også CO2 ved at undgå fragt over længere afstande, siger han.
Viceborgmesteren håber på nye regler
Viceborgmesteren i Kolding Kommune, socialdemokraten Birgitte Munk Grunnet, håber, at hendes parti lykkes med at ændre reglerne på området.
- Jeg håber faktisk, at der kommer et indgreb. Vi er også blevet klogere. Laver de reglerne om, så retter vi selvfølgelig ind. Det vil også tvinge os ind i løsninger, som giver mindre modstand, da man tager andre hensyn end tidligere, fortæller hun.