Play

Psykiater er detektiv på børneafdelingen

Ditte Roth Hulgaard hjælper børn med en funktionel lidelse. Sygdommen kan både opstå ud af det blå eller efter en længere periode med svær belastning, og nogle gange kommer symptomerne gradvist over flere år. Foto: Sygehus Lillebælt
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ditte Roth Hulgaard skal hjælpe børn, der i nogle tilfælde er så syge, at de ikke kan gå i skole.

Nogle børn har så ondt i maven, at de ofte må ligge i sengen. Andre er især plaget af hovedpine, svimmelhed eller synsforstyrrelser.

Ofte betyder det, at de har højt fravær fra skolen, stopper med fritidsaktiviteter og trækker sig fra socialt samvær.

Det kan være en meget alvorlig børnesygdom, som også belaster familien

Ditte Roth Hulgaard, børne- og ungdomspsykiater, Kolding Sygehus

Fælles for denne gruppe af børn og unge er, at de er belastede af en række fysiske symptomer, som hverken blodprøver eller røntgenundersøgelser kan forklare.

Børnene døjer derfor med dét, der samlet går under betegnelsen ’funktionelle lidelser’.

Hvad er en funktionel lidelse?

En funktionel lidelse er en samlebetegnelse for en gruppe af sygdomme, hvor man er belastet af eller bekymret over fysiske symptomer, som gør det svært at fungere i dagligdagen. Det er endvidere en betingelse, at symptomerne ikke kan tilskrives en anden kendt og veldefineret diagnose. Man kan forstå en funktionel lidelse som en tilstand, hvor hjernen og kroppen er overbelastet og ikke fungerer normalt.

En af de hyppigste funktionelle lidelser hos yngre børn er funktionelle mavesmerter. Svær og kronisk invaliderende træthed kan være et mere dominerende symptom hos unge.

Kilde: Funktionellelidelser.dk og Sundhed.dk

Studier tyder overordnet på, at hyppigheden af funktionelle lidelser hos børn og unge er på 4-10 procent.

En dansk undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd viser, at 30-40 procent af børn og unge dagligt mærker symptomer.

Ofte kan den praktiserende læge hjælpe børn med milde symptomer, men er der behov for mere hjælp, sendes barnet videre til en børnelæge, som kan stille diagnosen ‘funktionel lidelse’ og vurdere, om symptomerne er så svære, at barnet skal i behandling hos teamet på Kolding Sygehus. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvert enkelt barns situation er kompleks, og derfor er det et detektivarbejde

Ditte Roth Hulgaard, børne- og ungdomspsykiater, Kolding Sygehus

Som for eksempel forældres skilsmisse, børns høje krav til egen præstation eller vanskeligheder ved at håndtere følelser.

Hvor hyppig er funktionelle lidelser?

Omkring 10 procent af befolkningen har en funktionel lidelse i en sådan grad, at det påvirker deres livskvalitet. Det svarer til cirka 430.000 danskere, viser en befolkningsundersøgelse

I et dansk studie på 5-7 årige børn fandt man, at 4,4 procent havde funktionelle symptomer, som krævede behandling

Internationale studier tyder overordnet på, at hyppigheden af funktionelle lidelser hos børn og unge er på 4-10%

Hos yngre børn er der ikke forskel på hyppigheden mellem drenge og piger, mens der ses overvægt af piger med stigende alder

Kilde: Funktionellelidelser.dk og Sundhed.dk

Fælles for børnene er, at de kommer til lægen og klager over for eksempel hovedpine eller mavesmerter. Når børnelægen har stillet diagnosen funktionel lidelse, er det Ditte Hulgaard og teamet på Kolding Sygehus’ opgave at finde ud af, hvad der udløser de fysiske symptomer.

Ditte Roth Hulgaard, der tidligere har skrevet en ph.d. om funktionelle lidelser, kommer fra et job som overlæge og speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri i Esbjerg. Hun har gennem en årrække før det arbejdet som overlæge i børnepsykiatrien i Odense. Foto: Sygehus Lillebælt

- Hvert enkelt barns situation er kompleks, og derfor er det et detektivarbejde at koble de fysiske smerter til det, der udløser dem, forklarer Ditte Roth Hulgaard og uddyber, at børnene ikke selv er klar over, at mavesmerter for eksempel kommer af mistrivsel i skolen.

Bedre prognose end for voksne

Når et barn først er blevet henvist fra sin praktiserende læge til børneafdelingen, vil en børnelæge vurdere, om symptomerne er funktionelle og så alvorlige, at barnet skal videre til Ditte Roth Hulgaards team af psykologer, pædagoger, sygeplejersker, fysioterapeuter, socialrådgivere, ergoterapeuter, skolelærere og børnelæger.

Foruden teamet på Kolding Sygehus har Sygehus Lillebælt også et Center for Funktionelle Lidelser i Vejle, der er målrettet voksne med lidelsen. De to enheder giver gode muligheder for at samarbejde på tværs af aldersgrænser. Foto: Pressefoto, Sygehus Lillebælt.

Under fjorten dages indlæggelse skal de sammen med barnet og familien lægge en plan for, hvordan barnet kan få det bedre.

- Det kræver ofte flere tiltag som støtte fra blandt andre omverdenen og skolen. Men rigtig meget forskning tyder på, at børn med funktionelle lidelser har en bedre prognose end voksne i forhold til at komme sig og vende tilbage til et almindeligt liv, siger Ditte Roth Hulgaard.

Børnene kan sjældent selv lave koblingen mellem mistrivsel eller mobning i skolen med de symptomer, som de oplever i kroppen. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Hun håber, at hendes ansættelse på Børne- og Ungeafdelingen vil komme mange børn til gavn. Børn der tidligere skulle have behandling i det psykiatriske system.

- Jeg tror, at det kan give et endnu mere sammenhængende patientforløb for det enkelte barn, at behandlingen kan ske på sygehuset. 

Signe føler, at politikere altid mødes af kritik: - Utilfredshed når vi åbner og lukker tilbud

Udgivet

Utilfredse borgere har tyet til tasterne efter en skøjtebane i Aabenraa søndag den 12. januar lukkede ned. Hele december har den ellers været velbenyttet.

'Tænk nu på de unge, det er jo ikke fordi der vrimler med tilbud', 'det er da ALT for tidligt, at lukke den ned!!!!', 'Utroligt at den lukker ned så tidligt. Også endda lige før vinterferien.'

Kommentarerne blev skrevet på et Facebook-opslag, som Aabenraa Kommune slog op fredag den 10. januar.

I opslaget ville de blot minde borgerne om, at skøjtebanen ville lukke ned i slutningen af weekenden.

Efter kommentarerne rullede ind, valgte formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Aabenraa Kommune, Signe Bekker Dhiman at skrive et opslag på LinkedIn, hvor hun kom ind på en tilbagevendende udfordring, hun som politiker står overfor.

Politiker står overfor umulig opgave

I opslaget skriver hun: 'På den ene side er der kritik af, at penge bruges på kultur- og fritidstilbud. På den anden side bliver der stor utilfredshed, når tilbuddene afsluttes eller justeres.'

- Hvert år har der været nogen, som har sagt, 'hvorfor bruger I penge på sådan noget pjat? De unge kan da lave noget andet end at skøjte', og når vi beslutter os for at lukke skøjtebanen ned, så er folk også utilfredse over det, siger Signe Bekker Dhiman til tvSyd.

Selvom formanden aldrig kan vinde alle borgernes tilfredse hjerter, så synes hun alligevel, at kommentarsporet er et udtryk for, at borgerne går op i de kulturtilbud, der er i byen.

- Jeg synes grundlæggende, det er dejligt, at det betyder noget for borgerne. Det viser, at de er glade for de tilbud, der er, siger hun.

Vi kan ikke stå dagen før og beslutte os for at gøre noget andet

Signe Bekker Dhiman, Formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Aabenraa Kommune

Opslaget på LinkedIn lavede hun også for at fortælle aabenraaerne, at det ikke er muligt at forlænge skøjtebanens levetid i januar, fordi budgettet blev lagt i marts måned sidste år.

I kommentarfeltet på Facebook var flere borgere uforstående for, hvorfor skøjtebanen ikke bare kunne holde ekstra åbent frem til slutningen af februar.

- Vi kan ikke stå dagen før og beslutte os for at gøre noget andet, siger formanden.

Alligevel har hun forhørt sig hos forvaltningen, hvad mulighederne er, og her har hun fået prisen.

- Hvis vi skal holde åbent frem til uge 7, så vil det koste minimum 150.000 kroner, og det er penge, som vi skal tage fra andre, der er blevet lovet dem. Det kan vi ikke bare, siger hun.

De forrige år har skøjtebanen haft et stærkt fald af gæster, så snart datoen skifter fra december til januar, og derfor valgte politikerne i marts måned at skøjtebanen skulle lukkes i januar.

Besøgstallet er de seneste år faldet med omkring 75 procent fra december til januar.

Signe Bekker Dhiman opfordrer borgerne til at tage brugerundersøgelsen, som vil blive brugt til at beslutte, om skøjtebanen skal holdes åbent i en længere periode næste år.

Landets måske sejeste idrætslærer bader med sine elever: - Det giver fortrolighed

Lena Moeskjær vil gerne skabe et trygt rum for eleverne i idræt. Foto: Danmarks Idrætsforbund
Udgivet

To af finalisterne til ’Danmarks Sejeste Idrætslærer 2024’ er fra Syd- og Sønderjylland.

DIF og Dansk Skoleidræts pris kårer ’Danmarks Sejeste Idrætslærer 2024’. Blandt de fem finalister er idrætslærer Lena Moeskjær fra Fanø.

- Det er en stor anerkendelse at være blevet nomineret, det varmer. For mig at se så er idrætsrummet det allerbedste sted at arbejde med trivsel og samarbejde, det bliver hurtigt synligt, hvis der er noget, der ikke fungerer og samtidig er det et sted, hvor vi kan skabe et særligt bånd til foreningslivet, siger Lena Moeskjær, idrætslærer, Fanø skole

Hun underviser primært i 6.-9. klasse og har med sine snart 20 år som lærer lært at den gode idrætsundervisning ikke kun foregår i selve undervisningen.

- Omklædningen er dog lige så vigtig som idrætsundervisningen, for der bliver her skabt et rum, hvor det er tilladt at være sårbar og prøve ikke at være kropsforskrækket, for ingen af os ser ens ud. Jeg bader selv med mine elever og det giver en fortrolighed, siger hun.

Danmarks Idrætsforbund skriver, at prisen er et led i indsatsen om at skabe større anerkendelse af idrætsfaget og understrege betydningen af idræt for børn og unges fysiske, psykiske og sociale udvikling.

Idrætslærerteam fra Bankagerskolen vil give eleverne unikke oplevelser. Foto: Danmarks Idrætsforbund

Finalist fra Horsens

Lena Moeskjær er ikke den eneste syd- og sønderjyde, der er nomineret til prisen. Det er et idrætslærerteam fra Horsens også.

Teamet består af Frederik Juul Espensen, Henrik Secher Humle Christensen, Karoline Højgaard Nielsen, Nikolai Viig Nørkjær og Louise Ravn.

- Det er en stor ære og en anerkendelse at være nomineret og blandt finalisterne. Vi ønsker at skabe et rum hvor der er plads til forskellighed og fællesskab. Vi giver eleverne nogle oplevelser, hvor vi kan se, at de blomstrer i fællesskabet. Vi kommer ud i de lokale foreninger med eleverne og giver dem nogle unikke oplevelser, som de tager med hjem, siger Louise Ravn, idrætslærer, Bankagerskole.

Prisen gives til den finalist, der mestrer at gøre idrætsfaget til et fag, hvor fællesskabet er i højsædet og hvor alle elever inkluderes i bevægelsesfællesskabet.

Vinderen af prisen får 25.000 kroner til idrætsudstyr sponsoreret af A-Sport og kurser fra Dansk Skoleidræt til alle skolens idrætslærere til en værdi af 7.500 kroner.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com