Naturnationalpark kan være løsningen på problemer i Lillebælt
Radikale Venstre i Kolding Kommune ønsker, at Naturpark Lillebælt skal omdannes til en naturnationalpark. Borgmestrene i området er ikke afklaret.
Et forslag om at gøre Lillebælt til naturnationalpark møder ikke entydig opbakning blandt borgmestrene i Lillebælt-kommunerne.
Radikale Venstre i Kolding Kommune foreslår at udlægge Lillebælt som én af de 15 naturnationalparker, der i de kommende år skal etableres i Danmark.
- Det går en vej med Lillebælt, og det er den forkerte vej, siger borgmesterkandidat for Radikale Venstre i Kolding, Merete Due Paarup, der har stillet forslaget.
Tidligere har ni borgmestre med kyster til Lillebælt sendt et åbent brev til miljøminister Lea Wermelin (Socialdemokratiet).
I brevet skriver de, at biodiversiteten i Lillebælt er truet af iltsvind og mangel på fisk, som truer de erhverv, der lever af fiskeri.
Forskel på nationalparker og naturnationalparker
- Nationalparker har sin egen lov, men der er ikke nogen særskilt naturbeskyttelse i loven. Af den grund er både skovdrift og landbrug almindelig i nationalparkerne. Det hæmmer biodiversiteten i nationalparkerne meget. Ofte er byområder også inkluderet i nationalparker.
- Naturnationalparker har endnu ingen selvstændig lovgivning, men en sådan er på vej ifølge miljøministeren. Forventningen er, at naturnationalparker friholdes 100 procent fra skov- og landbrug og al anden produktion, og at de i første omgang etableres på statslige arealer. Naturen udvikler sig så vidt muligt på sine egne præmisser i naturnationalparker og dækker over store, sammenhængende arealer. Naturlig hydrologi genoprettes, og græssende dyr sættes ud for at skabe dynamik og højere biodiversitet.
(Kilde: Miljøministeriet)
Men selvom borgmestrene i fem af Lillebælt-kommunerne tidligere har været medunderskrivere på brevet, er de ikke entydigt sikre på, at en naturnationalpark er svaret på Lillebælts problemer.
De vil nemlig først have undersøgt, hvad det betyder, hvis man gør Lillebælt til en naturnationalpark.
- Mange af de forslag, der kommer op nu, tyder på, at er der få uger til kommunalvalget. Jeg ved ikke, hvad det betyder, hvis man udpeger et vandområde til en nationalpark, og det skal vi have styr op, før vi gør noget, siger Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (Venstre).
Den mening deler Koldings borgmester, Jørn Pedersen (Venstre), men han kritiserer også Radikale Venstre.
- Byrådet i Kolding, inklusive Radikale Venstre, har indstillet Stenderup Nørreskov til at være naturnationalpark. De kunne i samme omgang have foreslået, at Lillebælt skulle være med. Det er ren valgkamp, siger han.
Jørn Pedersen stiller desuden spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er muligt at anlægge en naturnationalpark til vands.
Fredericia positiv
Merete Due Paarup (Radikale Venstre) afviser over for TV SYD, at det er "ren valgkamp".
- Det handler om, at vi i lang tid har haft Lillebælt på dagsordenen, og at der nu er en snak om naturnationalparker, siger hun.
Fredericias borgmester, Steen Wrist Ørts (Socialdemokratiet) er umiddelbart positivt stemt over for en naturnationalpark i Lillebælt.
Han ønsker, at man undgår at dumpe havneslam, udlægger nye stenrev og går i dialog om, hvordan man kan gøre noget ekstra for Lillebælt.
- Hvis det er den retning det går i, så er det det rigtige at gøre, siger han.
Den anden side af Lillebælt
TV2 Fyn har snakket med borgmestrene på den østlige side af Lillebælt, og her bliver forslaget også mødt med en vis skepsis.
En af de skeptiske er Johannes Lundsfryd (Socialdemokratiet), der er borgmester i Middelfart.
- Jeg har stor sympati for tanken om en marin nationalpark i Lillebælt. Men jeg er ikke helt sikker på, at etableringen af en nationalpark løser problemerne, siger han.
Han mener, at der først og fremmest er behov for en afdækning af, hvad problemet i Lillebælt reelt er.
Det vil være problematisk, hvis nationalparken kommer til at stå i vejen for udvikling og aktivitet langs kysterne. Det har vi ikke brug for
Søren Steen Andersen (V), Borgmester i Assens.
Søren Steen Andersen (Venstre), borgmester i Assens, er som udgangspunkt positivt stemt over for en mulig naturnationalpark i Lillebælt og fortæller, at det ville gå fint i spænd med kommunens indsatsområder.
Han påpeger dog også, at der først er behov for en afklaring af, hvordan en naturnationalpark vil påvirke aktiviteter på land, og tilføjer:
- Det vil være problematisk, hvis nationalparken kommer til at stå i vejen for udvikling og aktivitet langs kysterne. Det har vi ikke brug for.
Går til forhandlingsbordet
Når der skal laves finanslovsforhandlinger til finansåret 2022, så går Radikale Venstre på Christiansborg ind til forhandlingsbordet med Lillebælt som naturnationalpark som krav - og med en finansiering på mindst 15 millioner kroner.
Herunder kan du se et kort over de områder, der allerede er i spil om at blive ny naturnationalpark i Syd- og Sønderjylland.
Pengene skal blandt andet bruges på etablering og drift af et sekretariat, der skal varetage grundlæggende opgaver relateret til etablering og drift af naturnationalparken. Sekretariat skal i følge Radikale Venstre udarbejde analyser og finde muligheder for naturgenopretning i Lillebælt.
Forslaget kommer sammen med Miljøministeriets forslag om at grundlægge 15 nye naturnationalparker. Det er én af dem, som Radikale Venstre ønsker skal være Lillebælt.