Bedsteforældre gik til kamp for klimaet i landsdelen

Søndag var Bedsteforældrenes Klimaaktion samlet til landsmøde i Kolding. Foto: Bedsteforældrenes Klimaaktion
Udgivet

En gruppe af ældre miljøforkæmpere var søndag samlet i Kolding for at skabe en grønnere fremtid for deres børnebørn.

Midt i en tid, hvor unge i flere lande går på gaden i kampen om politisk handling mod klimaforandringerne, står de mere erfarende generationer også klar til at råbe op for deres børnebørn.

Bedsteforældrenes Klimaaktion er navnet en gruppe af op mod 700 medlemmer, der i flere år har kæmpet for at gøre opmærksom på de store klimaudfordringer, de nuværende og kommende generationer står overfor. Søndag var en del af medlemmerne samlet til landsmøde i Kolding.

- Vi er en gruppe bedsteforældre over de 50 år, der er bekymret for, hvilken kloden vi overleverer til vores børnebørn, siger Elisabeth Møller Thorgaard, der er en af repræsentanterne, der havde taget toget fra Aalborg.

I dag er Bedsteforældrenes Klimaaktion fordelt i otte grupper i landet. Organisationen håber, at der også er nogle syd- og sønderjyder der har løst til at samle en gruppe. Foto: Bedsteforældrenes Klimaaktion

Organisationen har eksisteret siden 2017 og er i dag fordelt i otte lokalgrupper i landet. Dagens årsmøde handlede blandt andet om at dele de gode erfaringer i at skabe opmærksomhed på den rigtige måde.

- Vi skal ikke have en løftet pegefinger, men vi skal have folk til at tænke over, hvad de vil gøre, når vandet stiger, eller det bliver så varmt, som vi kan se, det gør nede sydpå. Det kan vi ikke være bekendt overfor vores børnebørn.

Udover at gøre lands- og lokalpolitikere opmærksom på gruppens holdning, så er aktiviteter i offentligheden også en stor del af arbejdet.

- Vi skaber opmærksomhed ved at gå på gaden og tale med folk og lave forskellige aktiviteter, teater eller andre kreative indslag. Der er f.eks. en sanggruppe i Aarhus, fortæller Elisabeth Møller Thorgaard.

I dag ligger den nærmeste gruppe af Bedsteforældrenes Klimaaktion på Fyn. Derfor håber gruppen også, at der er nogle syd- og sønderjyske bedsteforældre, der vil være med til at deltage i arbejdet for deres børnebørn.

- Hvis der er en gruppe eller bare en enkel, der vil starte op, så kommer vi glædeligt og deler al vores erfaring, siger Elisabeth Møller Thorgaard.

Man behøver ikke være bedsteforælder for at være med, men man skal være fyldt 50, lyder det.

Arthur og Elise er nu med i en sjælden klub, der har fået brev fra både konge og dronning

I Sønder Starup Kirke holdte præsten tale for parret til jernbrylluppet. Foto: Privatbillede
Udgivet

Kobber-, sølv- og guldbryllup har Arthur Ernst og Elise Ernst fejret for længst. Når deres ægteskab fylder 70 år, kan parret holde jernbryllup.

Statsministeren hed Hans Hedtoft, Vesttyskland optages i NATO, og stomiposen bliver opfundet. Året var 1954, og det var også året, hvor Arthur og Elise blev gift.

Hvis man aldrig har skændtes i et ægteskab, så har den ene domineret det hele. Og sådan har det ikke været for os.

Arthur Ernst

Parret mødte hinanden på en gård i Hoptrup, hvor de begge skulle tjene. I en alder på 22 og 23 år blev parret viet, og ægteskabet har varet ved lige siden.

Den 5. november har Arthur og Elise fra Haderslev været gift i 70 år.

- Efter så lang tid, er det taknemmeligheden der fylder. Vi har det godt sammen, siger Elise Ernst.

Begivenheden blev fejret i Sønder Starup Kirke i Haderslev og det tilhørende sognehus for 57 familiemedlemmer.

Sønder Starup Kirke ligger tæt på Haderslev Fjords sydbred. Foto: Privatbillede

- Vi har et rigtig godt ægteskab. Vi er virkelig glade for hinanden, og jeg nyder hendes selskab, forklarer Arthur Ernst.

Sammen har jernbryllupsparret fået fire børn, 11 børnebørn og 18 oldebørn. Der er endda to oldebørn mere på vej.

En kongelig besked

Udover gaver og lykønskninger fra familien har bryllupsparret fået et brev fra Hans Majestæt Kong Frederik X

- Det er da lidt specielt at få et brev fra kongehuset. Det er ikke alle og enhver, der får lov til det, fortæller Arthur Ernst.

Blandt festdeltagerne var parrets fire børn, 11 børnebørn og 18 oldebørn. Foto: Privatbillede

Det er ikke første gang, at breve fra kongehuset lander i postkassen hos ægteparret. Både ved diamant- og krondiamantbryllup har Dronning Margrethe sendt hadersleverne en besked.

Dog er det langtfra alle ægteskaber som når disse milepæle. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 12.862 ægtepar blev skilt i 2023. Omkring 48 procent af skilsmisserne var inden for 10 års ægteskab, men det har aldrig været en del af overvejelserne for Arthur og Elise.

- Selvfølgelig kan vi blive uenige en gang imellem, men vi har aldrig talt om skilsmisse, fortæller Arthur Ernst og fortsætter:

- Hvis man aldrig har skændtes i et ægteskab, så har den ene domineret det hele. Og sådan har det ikke været for os.

Hvad er jeres hemmelighed til et langt ægteskab?

- Det er vigtigt, at man skal finde den rigtige helt fra starten og holde fast ved personen. Men så skal man også leve længe, bemærker Elise Ernst.

På selve bryllupsdagen har parret inviteret naboerne og sidst, men ikke mindst vil borgmester i Haderslev, Mads Skau (V), komme forbi.

Bil kørt ind i hus - to personer fastklemt

To personer skulle være fastklemt i bilen, der omkring klokken 17 kørte ind i et hus i Bov. Foto: Presse-foto.dk
Udgivet

To personer er kørt ind i et hus i Bov. Ulykken skete omkring klokken 17.

Opdateres.

Bilen ramte huset kort før klokken 17, og to personer skulle være fastklemt i bilen.

Det skriver JydskeVestkysten.

Ifølge avisen er politi, ambulance og brandvæsen på stedet, men der er ikke oplysninger om, at personerne er kommet alvorligt til skade.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.