75-årig står for pakning og distribution af helt særlig julestjerne i Danmark

Jørgen Baun pakker og sender Herrnhuter-stjerner ud til cirka 60 danske forhandlere. Danmark er det land, der næstefter Tyskland, sælger flest Herrnhuter-stjerner. 30 millioner kroner er det indtil videre blevet til i omsætning.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

75-årige Erik Baun har ingen planer om at gå på pension. Han pakker Herrnhuter-stjerner til danskerne for Brødremenigheden i Christiansfeld og glæder sig over at være med til at sprede julens budskab.

Fra butiksvinduer og facader og fra christiansfeldernes småsprossede vinduer sender Herrnhuter-stjernerne deres lys ud i decembermørket.

Den har altid haft en plads i mit liv

Erik Baun

Stjernen med den karakteristiske form er nærmest synonym med Unesco-byen Christiansfeld ved juletid. 

For 75-årige Erik Baun har den også en helt særlig betydning. Sådan har det været siden barndommen, hvor han tidligt fik betroet en vigtig opgave af forældrene, som var en del af Brødremenigheden i Christiansfeld. 

- Jeg er enebarn, og derfor var det mig, der fik lov til at samle stjernen, da jeg blev gammel nok. Så den har altid haft en plads i mit liv, fortæller han. 

Herrnhuter-stjerner i gadebilledet i Christiansfeld. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den lysende Herrnhuter-stjerne er også skyld i, at Erik Baun har sparket pensionisttilværelsen til hjørne. 

Glædeligt budskab

Siden 2017 har han nemlig stået for pakningen af op mod 6000 Herrnhuter-stjerner for Brødremenighedens Danske Mission i Christiansfeld - også kaldet Herrnhuterne. 

I år er det præcis 250 år siden, at en gruppe protestantiske herrnhutere kom til Christiansfeld fra Tyskland og lagde kimen til Brødremenigheden. Og den dag i dag er Danmark det land, der sælger flest Herrnhuterstjerner, næst efter Tyskland.  

Pakkehvervet har Erik Baun ingen planer om at stoppe med foreløbig. Han finder stor mening i at drysse stjerner - og måske lidt eftertænksomhed - ud over befolkningen ved juletid.

- Jul og Betlehem og Jesu fødsel og stjernen over stalden. De ting hænger sammen. Det budskab er jeg absolut gerne med til at udbrede, siger han.  

- Jeg vil gerne være med til at give folk en god oplevelse, når de ser stjernen og måske får sat lidt tanker i gang omkring jul og Betlehem. Det er dejligt at være med til at skabe glæde, siger Erik Baun.

Fra matematikopgave til julepynt

Stjernen stammer fra den lille by Herrnhut, der ligger i det sydøstligste hjørne af Tyskand tæt på grænsen til Polen. 

Her fik en matematiklærer i Herrnhuternes skole i sin tid ideen til en stjerne, som han fremstillede af karton og hængte op i skolestuen. 

- Så gav han eleverne den opgave, at de skulle lave en stjerne med spidser, der havde en firkantet fod og en trekantet fod, fortæller Erik Baun.

På den måde blev en opgave i matematik og geometri til Herrnhuter-stjernen, der kom til at bestå af otte trekanter og 17 firkanter og med intet mindre end 25 spidser. Generationer senere blev stjernen sat i produktion i Herrnhut, og her i landet er det altså Brødremenighedens Danske Mission, der står for import og salg til danskerne.

Overskuddet af salget går til udviklingsarbejde og kirkelig mission i landene Tanzania, DR Congo, Burundi, Rwanda og Albanien. Og den gerning ligger også Erik Baun på sinde.

- Jeg er med i et fællesskab, som ønsker at gøre noget godt. Det har ligesom ligget i mine tanker, i min kirkegang og alt det derhjemme, som endte med, at det var naturligt for mig, siger han.

Erik Baun har travlt på pakkeriet i Christiansfeld det meste af efteråret, men allermest i december. Foto: Malthe Noes

Rotterekord får kommune til at opgradere skadedyrsberedskabet

Foto: TV 2 Danmark
Udgivet

Kolding og flere andre kommuner i Syd- og Sønderjylland oplever i øjeblikket en massiv stigning i antallet af rotteanmeldelser. De peger på den megen regn som årsagen.

I september havde Danmark allerede nået den årstypiske mængde af nedbør. Altså knapt et halvt år inden, det plejer.

Det kan de nu også mærke hos rotteteamet i Kolding Kommune.

Det har været ret vildt og ekstremt

Truels Erik Aunsbjerg Schultz, entrepriseleder ved skadedyrsafdelingen

Vandmængder presser sandsynligvis rotter ud af kloakkerne, ud af de våde jordhuler og ind mod bebyggelse, hvor der er læ, varme og mad.

Siden september og indtil dags dato har de modtaget 1.184 henvendelser/anmeldelser om mistanke om rotter, hvilket er en stigning på 80,5% i forhold til samme periode sidste år, hvor der var 656 anmeldelser.

- Det har været ret vildt og ekstremt, fortæller Truels Erik Aunsbjerg Schultz, der er entrepriseleder ved skadedyrsafdelingen i Kolding Kommune.

Mere synlige

I kommunen kan de se, at ved større regnskyl, så kommer de hurtigt op af klokkerne. Dertil peger de også på, at fx nødderne i naturen i højere grad er ødelagte på grund af vandet.

- Jeg tror ikke, at bestanden er større. Rotterne er bare blevet mere synlige, da de er presset på deres normale levevilkår, fortæller han.

Truels Erik Aunsbjerg Schultz, der er entrepriseleder ved skadedyrsafdelingen i Kolding Kommune, fortæller, at det har været et ekstremt år, hvad rotter angår. Foto: Jeppe Vestergaard Jensen

De oplever også en stigning i Vejle og Billund Kommuner. I sidst nævnte har de haft over det dobbelt antal anmeldelser i november, oktober, september og august end samme måneder sidste år.

I Vejle Kommune har de allerede overgået sidst års antal anmeldelser inden årets to sidste måneder.

I Oktober måned var stigningen på 86 procent i forhold til samme måned året før.

Det er en ny rekord, hvis man ser bort fra coronaåret 2020, hvor der var et usædvanligt højt antal anmeldelser. Noget, de fleste mener skyldes den megen hjemmearbejde i perioden.

Brug for flere hænder

I Kolding Kommune har de allerede indset, at de mange små rottefødder kræver flere menneskehænder.

Derfor har de som direkte konsekvens af stigningen slået endnu en stilling som rottefænger op.

Siden 2021 har kommunen selv stået for bekæmpelsen af rotter. Det kan også have en vis effekt i antallet af anmeldelser.

- Siden vi hjemtog opgaven, har vi gjort rigtig meget ud af at fortælle, at borgerne har pligt til at anmelde, hvis de ser en rotte. Det kan også betyde, at vi lige nu ser flere anmeldelser, fortæller Truels Erik Aunsbjerg Schultz.

Han fornemmer dog ikke, at de mange anmeldelser og rotter giver store frustrationer hos borgerne.

- Jeg synes ikke, vi oplever frustrationer derude. Vi tager også opgaverne meget seriøst og har et princip med, at vi først stopper arbejdet, når borgerne er blevet rottefri.

Kasper hoppede i sort hul uden tanke for liv og lemmer for at redde hund i livsfare

Kasper Nielsen hoppen ned i bunden af bunkeren Tirpitz2 for at redde en lille hund fra den visse druknedød. Foto: privat
Udgivet

- 'Alle burde have en Kasper i sit liv.' Sådan skriver Kasper Mortensens kollega på Facebook, efter de sammen fredag blev hvirvlet ind i en dramatisk redningsaktion af en lille hund, der var ved at drukne i en bunker i Blåvand.

- 'Har muligvis verdens sejeste kollega'.

Sådan beskriver Morten Nielsen sin kollega Kasper Mortensen i facebookgruppen 'Nyheder fra Blåvand'. De er begge serviceteknikere ved sommerhusudlejningsfirmaet, Feriekompagniet.

Fredag blev de involveret i en dramatisk redningsaktion af en lille hund af racen papillon på 4-5 kilo med det livskraftige navn, Odin.

- Kasper og jeg tog ud til Tirpiz2 (bunker red.) i Blåvand fredag, fordi en tysk kvinde havde kontaktet bureauet, da hun havde set sin lille hund løbe ind i en afvandingskanal i siden af bunkeren. Hun havde hørt et hyl og så et plask der indefra, fortæller Morten Nielsen søndag til TV SYD.

Der er ikke en indgang til Tirpiz2 udover et sprænghul i siden, så da de to kollegaer kom frem, var gode råd dyre.

- Der var ikke andet at gøre, end at Kasper hoppede op på ryggen af mig, og jeg pressede ham gennem det ret smalle hul, forklarer Morten Nielsen.

Selvom Morten havde sine betænkeligheder ved det, så var Kasper helt rolig.

- Det er jo en hund i livsfare, så selvfølgelig skal vi hjælpe. Jeg kunne ikke forestille mig andet, siger Kasper, uden tanke for, hvad der kunne være sket med ham selv.

- Nej, jeg tænkte kun på, om hunden ville overleve.

Efter ti til 15 minutters søgen i den mørke bunker, uden at kunne finde hunden, opdagede Kasper, at der var et hul i betondækket, og at hunden var faldet to meter ned og lå og forsøgte at holde hovedet oven vande, så den ikke druknede.

Hunden bange og i panik

- Hunden var bange og i panik, og ville helst svømme væk, men den var ved at være kold og træt, forklarer Kasper.

Han fik sendt sin kollega Morten, der stod udenfor bunkeren, afsted til deres arbejdsbil, hvor der lå nogle poolnet. De blev stripset sammen, så de var lange nok til at nå ned i bunden af hullet.

- Hunden forsøgte at undvige mig, men så jeg fik jeg fat i hovedet af den og fik den hevet op, fortæller Kasper Mortensen.

Odin var ifølge de to kollegaer meget forkommen, chokeret og underafkølet. Så da den blev genforenet med sin tyske ejer, blev hun straks sendt hjem med ordre om, at Odin, skulle i et varmt bad med det samme.

Efter nogle dramatiske timer i en kold og mørk bunker var Odin genforenet med sin ejer, og Morten Nielsen fik hevet en meget beskidt og svedig kollega ud af bunkeren igen.

Måtte 'skrues' ud

- Han måtte hives ud med armene over hovedet, så det blev til en del asen og masen, før han var ude igen. Men Kasper er simpelthen fantastisk at arbejde sammen med, og han er der altid, uanset hvad der sker, fortæller Morten Nielsen.

Kasper kørte forbi den tyske familie, der er Odins ejere, på vej hjem fra arbejde fredag eftermiddag, for at sikre sig, at den havde det godt igen.

- Hunden havde været i bad og var blevet føntørret. Hvis den havde været ret meget længere i det kolde vand, så tror jeg ikke, at den havde overlevet, siger Kasper Morgensen.

Hvad med dig selv, var du ikke bange for selv at falde i hullet, nu det var helt mørkt?

- Næ, det var jeg ikke. Jeg var bare lidt svedig og snavset, fordi jeg måtte 'skrues' ud af hullet. Sådan går det, når man er lidt for tyk, griner Kasper Mortensen.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com