Først fik han nej, men nu får dømt demensramt rabat på sagsomkostninger
En 74-årig dement mand dømt for overfald på en 99-årig medbeboer på plejehjem får rabat på sagsomkostninger. Det har landsretten afgjort.
En 74-årig dement mand skal kun betale en mindre del af det beløb, som han sidst i oktober blev dømt til, da Retten i Kolding kendte ham skyldig i legemsangreb med døden til følge mod en 99-årig kvindelig medbeboer på plejehjemmet Kongebrocentret i Christiansfeldt.
Det ligger fast efter afgørelser dels fra Vestre Landsret og dels fra mandens forsikringsselskab. Det oplyser mandens familie til TV SYD.
Manden blev 29. oktober dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling, fordi han på sit plejehjem havde udsat en 99-årig medbeboer for grov vold, så hun efterfølgende mistede livet.
Han blev desuden dømt til at betale sagens omkostninger - det beløb er endnu ikke opgjort.
I byretten talte 2 ud af i alt 12 stemmer for, at han kun skulle betale halvdelen af sagens omkostninger. Det er en mulighed, som retten har i særlige tilfælde. Men flertallet stemte for, at han skulle betale det fulde beløb, og sådan blev det.
Den del af sagen blev anket til Vestre Landsret, og her er man nået frem til det modsatte resultat, oplyser Anja Hedegaard Nielsen til Ritzau. Hun anslår desuden, at de samlede sagsomkostninger måske løber op i omegnen af 80.000 kroner.
Landsretten har i afgørelsen lagt vægt på, at manden var stærkt dement, og derfor skal han kun betale halvdelen af det endnu ikke opgjorte beløb.
Forsikringsselskab dækker erstatning
Retten i Kolding dømte desuden den 74-årige mand til at betale for udgifter til begravelse af den 99-årige. Han blev derudover dømt til at betale 40.000 til hvert af den 99-åriges to børn. Sammenlagt løber erstatningsbeløbet op i 127.565 kroner.
Mandens forsikringsselskab har imidlertid indvilget i at betale erstatningen, det oplyser mandens familie til TV SYD.
Sagen fra Kolding har fået Alzheimerforeningen til at henvende sig til Folketingets retsudvalg. Foreningen mener, at sagen som udgangspunkt mundede ud i en forkert afgørelse.
Foreningen henviser til, at to læger havde anbefalet anbringelse på et beskyttet plejehjem - det var også påstanden fra forsvarsadvokaten under straffesagen. Men domstolen valgte at følge en indstilling fra Retslægerådet om anbringelse på en psykiatrisk afdeling.
- Vi er meget bekymrede over, at Retslægerådet på den måde negligerer den lægefaglige indsigt i demenssygdom og den demensfaglige ekspertise, skriver foreningen.
Synspunktet er, at en psykiatrisk afdeling ikke er rustet til at håndtere personer med demens.