25-årig isolerede sig og gik ikke i bad - nu fjernes hendes motivation
Et ridehold for psykisk sårbare har været et vendepunkt for 25-årige Christina, men snart er det slut.
I Kolding findes der et særligt ridehold for psykisk sårbare og udsatte unge, hvor formålet er at danne et fællesskab, der kan hjælpe dem tilbage til livet og tilbage på arbejdsmarkedet.
Men om lidt lukker og slukker dét tilbud.
Kommunen skal nemlig spare 625.000 kroner på social- og handicapområdet årligt, og det betyder, at omkring 30 borgere ikke længere kan gå til ridning.
En af dem er Christina Kruse Kristensen, der er langtidssygemeldt og har benyttet sig af tilbuddet gennem 2,5 år. Da hun begyndte til ridning, var hun deprimeret, selvmordstruet og isoleret. Hun droppede ud af den ene praktik efter den anden.
- Da min isolation var rigtig slem, havde jeg ikke engang overskud til at gå i bad, fortæller hun.
Men den nye hobby blev et vendepunkt og lyspunkt for hende, som hun trofast dukker op til hver eneste uge. Kontakten med hestene giver hende noget helt særligt, fortæller hun.
- Det her har fået mig til at føle mig som et menneske igen. Det har givet mig en rigtig stor ro og rutine, fortæller Christina Kruse Kristensen.
Stolt projekt
Hun er siden blevet diagnosticeret med ADHD, og nu drømmer hun om at kunne bryde ud af sin langtidssygemelding og få et arbejde - allerhelst med heste og andre dyr.
For hestene og ridningen har givet hende en ro for det tankemylder, der ellers præger hverdagen.
- Jeg har haft det sygeste tankemylder hele livet og ikke forstået, hvad der var galt med mig. Hvorfor jeg ikke passede ind, og hvorfor jeg ikke fungerede.
- Når jeg sidder i sadlen, så er det dér, jeg har mest ro i hovedet. Der bliver næsten stille, og det siger ikke så lidt, fortæller Christina Kruse Kristensen.
Også Anika Davidsen, der er underviser på rideholdet ved Cedergaard Sportsrideklub, er ærgerlig over beslutningen om at lukke for tilbuddet.
- Jeg synes, det er en skam. De borgere, vi har med at gøre, er tabt nok i forvejen, så vi behøver ikke tabe dem endnu mere.
Fra midten af ridebanen har træneren selv set, hvordan de unge udvikler sig.
- Jeg er megastolt af vores projekt, fordi jeg kan se, hvordan jeg har rykket nogle mennesker. Nogle af dem, der startede herude, de går her ikke mere, for nu har de fået fuldtidsarbejde og er kommet videre, fortæller Anika Davidsen.
Ingen fornuft
Det målrettede ridehold har siden 2019 været en del af projektet "Mening og Mestring" i Kolding Kommune, hvor der er forskellige typer af holdsport, der er tilpasset udsatte unge. Mens ridning altså bliver sparet væk, er det stadig muligt at gå til eksempelvis svømning, yoga, kickboksning eller fodbold.
Noget, som Christina Kruse Kristensen også har forsøgt, men det har ikke haft samme positive effekt på hende som ridningen og kontakten med hestene, siger hun.
Christina Kruse Kristensen giver dog ikke op så let. Hun har skrevet til byrådet i Kolding Kommune og samlet 61 underskrifter fra ryttere og pårørende imod besparelsen.
Hun bliver bakket op af Dansk Folkeparti, der ligeledes stemte imod at spare 625.000 kroner på social- og handicapområdet.
- Det er jo mennesker, som i den grad har brug for det her tilbud, og hvis man kun ser på det økonomisk, jamen så er det også økonomisk en gevinst for kommunen, for ellers ville de jo skulle være på evig forsørgelse derhjemme.
- Så der er ingen fornuftig det her forslag, mener Søren Rasmussen, der er byrådsmedlem for Dansk Folkeparti.
Fra forvaltningen lyder det, at man har været nødt til at finde besparelser, hvor færrest muligt blev ramt.
- Når vi har færre penge, bliver vi nødt til at se på, hvor besparelserne går ud over færrest muligt, siger Thomas Reintoft, der er Social og Arbejdsmarkedsdirektør i Kolding Kommune.