Affaldsmoralen blandt festivalgæsterne var bedre, men på ét punkt haltede det
Festivalgæsterne på teltpladsen har været gode til at sortere i to kategorier af affald, men det har knebet med de to andre.
De 38.000 festivalgæster fra årets Jelling Musikfestival har kun lige forladt Jelling og er i gang med at pleje tømmermændene.
Men allerede nu kan bæredygtighedsansvarlig for Jelling Musikfestival, Peter Caspersen, gøre foreløbig status på, hvordan arbejdet med affald gik.
- Vores umiddelbare indtryk er, at det er gået væsentligt bedre, end det har gået tidligere. Vi har fået indsamlet rigtig, rigtig meget affald, og som det ser ud lige nu, så får vi også sorteret rigtig meget mere affald, end vi har gjort for eksempel sidste år, siger Peter Caspersen.
Sidste år blev 40 procent af affaldet på Jelling Musikfestival sorteret i de rette kategorier, og målet i år var 50 procent.
Der er nogen, der sorterer, og der er andre, der ikke gør
Peter Caspersen, bæredygtighedsansvarlig, Jelling Musikfestival
Men det er endnu for tidligt at sige, om de når det mål.
- Vi har ikke data endnu. Vi skal først have kørt affaldet væk, og vi skal også have sorteret det sidste affald. Der er stadigvæk en del, der ligger ude på campen (teltpladsen, red.), og det skal vi først have håndteret, siger han.
Festivalgæsterne på teltpladsen har haft mulighed for at sortere deres affald i fire forskellige kategorier fordelt på 400 affaldsstationer.
- Der er nogen, der sorterer, og der er andre, der ikke gør. Så vi er gennem næsten alle de poser, der kommer fra teltpladsen ude på vores genbrugsplads. Gæsterne er bedst til at sortere dåser og restaffald, men det kan vi jo alle finde ud af, siger han.
I to af kategorierne haltede det dog, nemlig glas og plastik.
Der er mindre affald, og der er færre efterladte telte, end der plejer at være
Peter Caspersen, bæredygtighedsansvarlig, Jelling Musikfestival
Den store affaldstorn i øjet
Festivalernes helt store torn i øjet er det bjerg af telte, luftmadrasser, soveposer, dåser og campingstole, som festivalgæsterne efterlader på teltpladserne.
Og Jelling Musikfestival er ingen undtagelse. Men det tyder på, at det problem bliver en tand mindre for hvert år.
- Ligesom sidste år ser vi et fremskridt. Jeg har lige snakket med nogle, der går derude, og de siger allesammen, at det er pænere. Der er mindre affald, og der er færre efterladte telte, end der plejer at være, siger Peter Caspersen og fortsætter:
- Vores gæster er meget mere opmærksomme på at holde deres lejre rene. Vi har etableret et hold, der går ude på campen og snakker med gæsterne uden at være politi. Så siger de: "Det ser ud til, at I kunne bruge en ekstra skraldepose og nogle handsker. Og hvis vi lige hjælpes ad, så kan vi få ryddet jeres lejr for det værste på et kvarter.
En del af affaldet vil blive brændt, mens det resterende genbruges i forskellige sammenhænge.
De telte, der har klaret sig gennem festivalen, kan sendes til forskellige dele af verden, hvor de kan komme til gavn.
Genanvendelig luftmadras fik flad debut
Jelling Musikfestival har i år lavet flere tiltag, som skal sikre, at mere affald bliver genanvendt og genbrugt.
Eksempelvis har festivalgæsterne kunnet leje og købe genbrugt festivaludstyr.
Og som noget nyt tilbød virksomheden ReUnite luftmadrasser af plastik, som netop kan sorteres som plastik og derfor genanvendes.
Grønne tiltag har i flere år været en del af Jelling Musikfestival. I hvert fald forsøger festivalen løbende at spejde efter nye, grønne initiativer, som kan hjælpe dem med at få nedbragt sit CO2-aftryk.
- Når samfundet, som Jelling Musikfestival er en del af, skal lave klimabeviste tiltag, så skal vi også bidrage, der hvor vi kan, som festival. Det er vi forpligtet til, siger Peter Caspersen, bæredygtighedsansvarlig for Jelling Musikfestival.