Play

Skole stod i flammer få uger efter skoleleders første arbejdsdag

Mette Malmros begyndte for et år siden som skoleleder på Gedved Skole. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 7. maj er det et år siden, at Gedved Skole nær Horsens var udsat for en voldsom brand, der endte med at koste flere faglokaler livet. Et år efter, at flammerne blev slukket, er genopbygningen godt i gang.

Da Mette Malmros sidste år satte sin underskrift på sit første skolelederjob på Gedved Skole, var det en brandvarm velkomst. Bogstaveligt talt.

Efter tre uger i spidsen for den sydøstjyske folkeskole stod hendes nye arbejdsplads i flammer, og hun kunne fra lang afstand se røgen stige op.

- Jeg bor en halv times tid herfra, og inden jeg nåede herud, kunne jeg godt se, at det var alvor, og meldingerne tikkede ind, siger skolelederen.

Den 7. maj er det præcist et år siden, at skolen brændte.

Optagelserne er fra 7. maj 2023.

Dele af skolegården har siden uge otte i år været transformeret til en byggeplads, hvor et lokalt entreprenørfirma arbejder på at få skolen helt klar fra næste skoleår.

Eleverne må i øjeblikket tage til takke med mindre skolegård, mens genopbygningen foregår. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD

- Året er gået hurtigt, og der er sket mange ting, men vi er også stadigvæk et godt stykke fra at være færdige, siger Mette Malmros.

Anderledes undervisningsmiljø

Under branden for snart et år siden var det skolens naturfagslokaler med dets genstande som udstoppede dyr, der måtte lade livet.

Simon Beck Jochumsen er tidligere elev på skolen, og arbejder i dag som lærer i blandt andet fysik/kemi. Derfor gjorde tabet af faciliteterne ondt på ham. Han sad til familiefødselsdag, da han i medierne kunne læse, hvad der foregik.

- Det var ikke en sjov dag. Det gav da en knude i maven, og det gjorde det lang tid efter, siger han.

Simon Beck Jochumsen underviser i alle naturfag på Gedved Skole. Han har derfor været en af dem, som skulle indstille sig på andre undervisningsfaciliteter. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD

Branden skete samtidig med optakten til 9. klassernes eksamen. Med tabet af naturfagslokalerne var der behov for en hurtig nødløsning. Den kom på skolen i nabobyen Egebjerg, hvor Gedved Skoles elever gik til afsluttende prøve.

Efter sommerferien finder undervisningen i fysik/kemi og biologi fortsat sted på en midlertidig base, men i dette skoleår har der ikke været behov for at indlogere sig hos kollegerne.

På parkeringspladsen står en pavillon, som skal bruges, indtil de nye naturfagslokaler er genetableret.

Undervisningstime fra det midlertidige naturfagslokale. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD
Naturfagsundervisningen foregår i denne pavillon, som står på skolens parkeringsplads. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD

Det gav ifølge Simon Beck Jochumsen lidt udfordringer i de snefyldte vintermåneder, da man skal udenfor for at komme fra det ene lokale til det midlertidige. Når alt kommer til alt, mangler han ikke noget i sin undervisning.

- Det er nogle rigtig fine forhold med noget godt inventar, så vi kan bestemt ikke klage over det, som er sat an her med de midlertidige lokaler, siger skolelæreren.

Godt for sammenholdet

Udover naturfagslokalerne og deres inventar pulveriserede flammerne den 7. maj også lærernes og pædagogernes forberedelsesmateriale, der ifølge Mette Malmros var skattekisten for en skole som deres.

Mette Malmros glæder sig til, når skolen står færdig ved begyndelsen af næste skoleår. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD

Det var derfor også ifølge skolelederen i kølvandet på branden svært for flere medarbejdere at holde humøret oppe. Alligevel har oplevelsen skabt et stærkt fællesskab.

- Der var et stort sammenhold, og da jeg også var ny, så måtte vi bare rykke sammen i bussen. Personalet har klaret det imponerende, for det har været omfangsrigt, siger Mette Malmros.

Gedved Skole håber på at være i mål med genopbygningen til september i det kommende skoleår.

TV SYD ville gerne fortælle, hvad brandårsagen var. Sydøstjyllands Politi er dog efter flere dage ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Kolonihavehuse kan være ulovlige: - Det vil få voldsomme konsekvenser for ejerne

Omkring 200 kolonihaveejere er klar med en et sagsanlæg mod Vejle Kommune. Foto: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmesen
Udgivet

Omkring 200 kolonihaveejere i Vejle kan komme til at mærke en enorm økonomisk byrde, og advokatfirmaet &Foldschack er klar til at tage rettens vej.

En række kolonihavehuse i Vejle er større, end reglerne tillader, og de risikerer at blive revet delvist ned. Det tager Teknisk Udvalg i Vejle Kommune stilling til tirsdag.

I januar og februar 2024 vedtog udvalget nye lokalplaner, hvor kolonihavehusene maksimalt må fylde 30 kvadratmeter, hvis loddet er mindre end 300 kvadratmeter, og husene må fylde 50 kvadratmeter, hvis loddet er større end 300 kvadratmeter.

Problemet er, at mange kolonihavehuse allerede er større end tilladt, og at forslaget har tilbagevirkende kraft. Hvis forslaget bliver vedtaget skal ejerne derfor gøre deres huse mindre.

- Det vil jo være at pålægge dem en økonomisk byrde, som er helt enorm. Det har voldsomme konsekvenser for de mennesker, det berører. Det har man på ingen måde taget stilling til i lokalplanen eller forholdt sig til overhovedet, siger Simon Castellani, der er advokatfuldmægtig hos advokatfirmaet &Foldschack, som varetager de omkring 200 kolonihaveejeres sag mod Vejle Kommune.

Forkerte forudsætninger ifølge advokaten

Ifølge advokatfirmaet &Foldschack bygger de nye lokalplaner på ikke-eksisterende forudsætninger. Derfor er det advokatens ambition, at få lokalplanerne erklæret ugyldige.

- De lokalplaner, der er lavet, er lavet ud fra en forudsætning om, at man ikke tidligere måtte bygge mere end 30 kvadratmeter på grundene derude. Men vi mener ikke, at man på noget tidspunkt har været en sådan begrænsning, siger Simon Castellani.

Han argumenterer for, at der i mere end 40 år er blevet bygget mere end 30 kvadratmeter på havelodderne - endda uden at Vejle Kommune nogensinde har gjort indvending.

- Tværtimod har man, hver gang man har forsøgt at søge en byggetilladelse hos kommunen, fået det svar, at det kunne man ikke rigtig forholde sig til. Kommunen har udvist meget, meget stor grad af passivitet, siger advokaten.

Meget at miste - lidt at vide

Hos advokatfirmaet er man forberedt, hvis forslaget skulle gå hen og blive vedtaget.

- Der kunne man jo forestille sig, at kommunen ser ind i en meget, meget lang række af søgsmål fra kolonihaveejere. Kolonihaveejerne er sat i den situation, at de har rigtig meget at miste og faktisk utroligt lidt at vinde. Så derfor er det jo nogle sager, som for dem er værd at føre, siger Simon Castellani, der er sagsbehandler på sagen for de cirka 200 kolonihaveejere.

Tirsdag er skæbnedag for kolonihaveejere i Vejle. Foto: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmesen

Han oplyser, at advokatfirmaet har forsøgt at indgå i dialog med Vejle Kommune for at finde en mildere løsning end at gå i retten.

- Vejle Kommune var meget, meget faste i deres retorik omkring dette. De havde ikke et ønske om at se på nogle former for lovliggørelse af det eksisterende. De havde ikke intentioner om at lave nogen som helst form for tillæg til de lokalplaner, som man havde vedtaget. Der var i den grad en meget, meget lukket dør fra kommunen. Det er jo derfor, vi desværre sås nødsaget til at gå den vej.

Derfor er advokatfirmaet klar til at tage kampen op - om end den ender for Planklagenævnet eller domstolene.

Forsker: Lokal turistmagnet bygger på en løgn

Stenen blev sat til minde om Haralds forældre Gorm og Thyra. Foto: Nationalmuseet
Udgivet

Ifølge den norske arkæolog, Håkon Glørstad, er historien om hele Danmarks dåbsattest ikke den, vi går og tror i Danmark.

I Danmark - og ikke mindst i Jelling - er historien, at Jellingstenen er fra vikingtiden, og det tilmed er Danmarks dåbsattest. Historien om Harald Blåtand, der gjorde danerne kristne. En indiskutabel sandhed.

Det skulle dog være løgn, hvis den norske forsker Håkon Glørstad har ret. Han har rettet sit blik mod den danske sten, og det har resulteret i en kontroversiel konklusion - nemlig at stenen er ikke fra vikingetiden, men i stedet blev bestilt af en biskop i det 12. århundrede, som en del af Danmarks opbygning.

Det står i det seneste nummer af ‘Viking, Norsk arkeologisk årbok', skriver mediet Videnskab.dk. Altså en konklusion, der strider mod den gængse holdning og formidling i Jelling.

- Ingen kan være 100 procent sikre på noget i arkæologi. Det er altid dejligt, at nogen prøver at se på materialet med andre øjne. Nogle gange kan man godt glemme at forholde sig kritisk til sit eget materiale, og derfor er det godt, at den stående teori udfordres med jævne mellemrum, fortæller Adam Bak, der er museumsinspektør ved Kongernes Jelling.

Håkon Glørstad peger på, at Jellingstenen ikke ligner andre sten fra perioden, og derudover står indskriften i vandrette linjer og læses ligesom en bog. Atypisk for tiden, da runer typisk var skrevet i lodrette linjer.

Det får dog ikke Kongernes Jelling til at ryste i bukserne.

- Han (Håkon Glørstad red.) påpeger ganske korrekt usikkerhederne i de nuværende tolkninger, men jeg finder dog ikke hans argumenter for at den Store Jellingsten skulle være lavet på bestilling af Biskop Absalon for overbevisende, forklarer Adam Bak.

Adam Bak og resten af holdet har derfor ikke travlt med at ændre materialet på museet. Dog med det forbehold, at ingen nogensinde kan vide sig 100 procent sikker i arkæologien.

- Hvis der skulle komme håndfaste beviser for, at historien om Den Store Jellingstens tilblivelse er en anden, så ændrer vi selvfølgelig formidlingen på museet. Det er faktisk noget, som forekommer med jævne mellemrum, men jeg mener ikke, at artiklen ryster meget ved den nuværende tolkning, fortæller Adam Bak.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com