Hans og 11 traktorer kørte gennem by i utilfredshed, men måske eksisterer problemet slet ikke
Mandag eftermiddag fik Kolding besøg af en gruppe utilfredse landmænd. De er imod nye krav om foder til køer, der skal reducere klimabelastningen.
Siden årsskiftet har mange danske mælkeproducenter været pålagt at give deres køer foder, der reducerer metanudledningen.
Mandag kørte landmænd i 12 traktorer og 10 biler derfor rundt i Kolding for at protestere mod de nye regler om tilsætningsstoffer i foder og CO2-afgifter.
- Vi skal have stoppet al den kemi, som vi bliver pålagt at bruge til vores køer, siger Hans Lucas, der er pensioneret landmand fra Holsted.
Et af de midler, landmændene kan vælge at bruge, er fodertilsætningsstoffet Bovaer, men ifølge Hans Lucas er landmændene bang for, at stoffet er farligt.
Han fortæller også, at landmændene skal bruge værnemidler, når de skal blande stoffet i køernes foder.
Mindre klimabelastning
Stoffet Bovaer har en metanreducerende effekt, fordi det hæmmer enzymernes aktivitet i koens mave. På den måde bliver der dannet mindre metan under fordøjelsen.
Tilsætningsstoffet blev godkendt til brug i EU i april 2022.
Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har i en rapport vurderet, at stoffet ikke giver anledning til bekymring for hverken dyrenes sundhed og forbrugernes sikkerhed eller for miljøet, hvis man bruger stoffet efter reglerne.
- Vi er nødt til at stole på videnskaben
På Aarhus Universitet har en række forskere undersøgt det metanreducerende foder. Ifølge professor Peter Lund på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, følger de rapporten fra Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet.
- Tilsætningsstoffet har ingen negativ effekt, fordi bliver nedbrudt i vommen på dyrene. Derfor kan det heller ikke findes i mælken, siger han.
Han kan dog godt følge den skepsis, som landmændene sidder med.
- Jeg kan godt forstå, at de er bekymrede, for det er en stor forandring for landmændene. Men man skal være bekymret på et oplyst grundlag, og vi er nødt til at stole på den videnskab, der er på området, siger professoren og fortæller, at ingen kender til de langsigtede effekter ved tilsætningsstoffet.
- Det er utrolig krævende at undersøge den langsigtede virkning på køerne, og vi kan derfor ikke vide, hvordan det påvirker dem om ti år.
Han fortæller også, at stoffet Bovaer kan være farligt i sin rene form både ved indånding og kontakt med huden. Produktet er dog færdigblandet, når landmændene modtager det og er derfor ikke farligt.