Nogen stjæler medicinen: Flere medarbejdere fyret

Foto: TV 2 Østjylland
Af Michael Lauritsen og Mads Otte
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV2 Østjylland

Horsens kommune sparkede to medarbejdere ud, efter der var forsvundet medicin fra plejehjem. Fagforening advarer.

Det er sommer, men alt er ikke lutter glæde over, at solen skinner, og ferien er lige om hjørnet.

En leder i Horsens Kommune sender et nyhedsbrev til borgere og pårørende.

- Desværre har jeg også en kedelig meddelelse. Vi har med stor frustration opdaget, at der er medicinsvind hos nogle beboere, skriver lederen i nyhedsbrevet, som TV2 Østjylland er i besiddelse af et uddrag af.

Lederen lover i brevet, at der vil blive ringet rundt til de beboere og pårørende, der er direkte berørt af sagen. Og vedkommende fortæller, at der er indkøbt nye kasser med hængelås, hvor medicinen bliver opbevaret, og som kun et begrænset antal medarbejdere har nøgle til.

- Vi er naturligvis meget kede af situationen og vil gøre alt, hvad vi kan, for at finde ud af, hvad der er sket. Samt at skabe større sikkerhed fremadrettet, afrunder lederen.

Flere sager - medarbejdere fyret

Horsens Kommune er ramt af en række mystiske hændelser.

I løbet af 2023 forsvinder der medicin fra fem forskellige kommunale plejehjem. Der er tale om morfintabletter, smerteplastre og morfinplastre.

Der bliver på to plejehjem indgivet politianmeldelse, og to medarbejdere fra to forskellige plejehjem bliver fyret efter svind i medicinbeholdningen.

Maila Tandrup, der er sundheds - og ældrechef i Horsens Kommune, kan ikke kommentere de to konkrete sager, men forklarer generelt, at det er vanskeligt at afdække årsagen til medicinsvind - især hvis det involverer tyveri.

- Medmindre medicinsvindet sker åbenlyst, hvor en medarbejder eller tredjepart tages på fersk gerning, er det ofte vanskeligt at afdække medicinsvindet. Det kræver grundigt arbejde, siger hun.

- Når der opstår medicinsvind, foretager vi altid en konkret ansættelsesretlig og bevismæssig vurdering af situationen. Generelt vil medicinsvind - hvis det skyldes, at en medarbejder borttager medicinen uberettiget - være at betragte som tyveri. Medicinsvind er derfor at betragte som grov misligholdelse ud fra almindelig ansættelsesretlig praksis på området. Det er derfor ikke et spørgsmål om grovhed eller antal eller at der er andre muligheder, da tyveri altid er en grov tilsidesættelse af de ansættelsesretlige forpligtelser, lyder det videre.

Fyring kræver beviser, mener FOA

I Horsens bliver der efter sagerne om medicinsvind iværksat forebyggende tiltag. For eksempel tællekontroller på de præparater, som er i risiko for at forsvinde.

Der har ikke været svind i medicinen siden.

Mandag kunne TV2 Østjylland dokumentere, at der i perioden fra foråret 2023 og frem til sommeren 2024 er forsvundet medicin fra et eller flere plejehjem i mindst 38 kommuner.

Made with Flourish

I mindst 18 kommuner er politiet blevet inddraget. Og én af dem er altså Horsens.

Udover Horsens Kommune har én anden kommune - Gladsaxe - ved egen drift oplyst til TV2 Østjylland, at kommunen har afskediget i forbindelse med medicinsvind.

Om der er sket flere afskedigelser i de kommuner, hvor der er sket medicinsvind, er uklart. 

En afskedigelse kan være konsekvensen, hvis der foreligger beviser for tyveri, erkender Fagforbundet FOA, som organiserer en stor del af de ansatte på landets plejehjem.

- Det er en politianmeldelse, der skal til. Og så kan det jo føre til, at man ikke længere kan være på arbejdspladsen eller have adgang til medicin, siger Tanja Nielsen, der er formand for Social- og Sundhedssektoren hos FOA.

Hun slår samtidig fast, at der efter FOA's opfattelse ikke bør fyres alene ved mistanke. At det i så fald er en mulighed for arbejdsgiveren at sende medarbejderen hjem, mens sagen undersøges. Og at man i princippet er uskyldig, indtil der er fældet dom.

Kan arbejde i andre kommuner

Det bliver med jævne mellemrum debatteret, hvordan man kan undgå brodne kar på plejehjemmene. Senest i Aarhus Kommune, hvor man vil lave et system, der gør det lettere at opdage og sortere uønskede kandidater fra, så de ikke bliver ansat på plejehjem.

Fagforbundet FOA ønsker ikke at blande sig i, om medarbejdere, der er taget i medicintyveri og fyret ét sted, søger job i for eksempel andre kommuner.

- Hvis det er sådan, at man er blevet politianmeldt og dømt for medicintyveri, så er der jo en straffeattest, der er plettet. Hvis personen søger arbejde i en anden kommune, er det op til arbejdsgiveren, om denne vil se bort fra en plet på straffeattesten eller ej. Det vil jeg ikke være herre over siger Tanja Nielsen og tilføjer:

- Som menneske kan man være blevet klogere. Og hvis du har taget din straf, synes jeg ikke, det skal forfølge dig resten af livet.

Indhenter straffeattest

Konkret i Horsens Kommune, hvor to medarbejdere altså for nylig er blevet afskediget i forbindelse med sager om medicinsvind, oplyser kommunen, at den indhenter referencer og straffeattest ved ansættelsen. I de tilfælde, hvor en kandidat har en dom, vil det altså blive opdaget der.

Én af de værste enkeltstående sager om svigt i medicinhåndteringen udspillede sig i Randers i 2022 - nemlig Tirsdalen-sagen. Her blev en SOSU-medarbejder dømt for blandt andet medicintyveri og for at forgifte borgere med medicin, de ikke skulle have.

Læs nyhedsbrevet til beboere og pårørende i Horsens Kommune

Desværre har jeg også en kedelig meddelelse. Vi har med stor frustration opdaget, at der er medicinsvind hos nogle af beboerne. Vi tager situationen meget alvorligt, og handler på det. For at I ikke alle skal gå og blive bekymrede, vil de beboere og pårørende det omhandler, blive orienteret via et opkald fra mig. Som et led i handleplanen ift. denne hændelse, har vi investeret i nye kasser med hængelås, hvor den ikke ophældte medicin fremover vil blive opbevaret, og hvor kun de medarbejdere der ophælder medicinen, vil have nøgle til. Disse kasser vil I kunne se i lejligheden fra næste uge. Vi er naturligvis meget kede af situationen, og vil gøre alt hvad vi kan, for at finde ud hvad der er sket, samt at skabe større sikkerhed fremadrettet.

Naboer protesterer mod bydelens højeste hus

Brian Andersen frygter at få nye naboer, der kan kigge direkte ind til ham. Foto: Silas Brandt Lilliecrona
Udgivet

Over 600 borgere har skrevet under på protest mod etagebyggeri i Esbjerg-bydel.

Brian Andersen frygter at få nye naboer. Han og godt 600 andre borgere i Gl. Sædding har skrevet under på, at der ikke bør bygges et otte etager højt boligbyggeri i Esbjerg-bydelen.

- Byggeriet skal ligge 21 meter fra min altan, og så bliver vores udsigt spærret. Samtidig vil de naboer øverst oppe kunne kigge lige ind til mig og mange andre. Mange boliger vil ligge i skygge, og der kan komme kraftig vind fra alle retninger, siger Brian Andersen.

En indtil videre hemmelig bygherre vil købe og nedrive den tidligere restaurant "Den Røde Okse" på Tarphagevej. I stedet vil man gøre plads til syv etager med 38 lejligheder og med et orangeri på toppen.

Kan forstyrre gravfreden

Byggeriet kan blive det højeste i bydelen, og det vil kræve en ændring af kommuneplanen og lokalplanen. Det er i høring nu.

- Vi undrer os, for man har politisk besluttet, at byfortætning skal ske centralt i Esbjerg, inde i byen. Her i området er der lavt byggeri, så det passer slet ikke ind, siger Brian Andersen.

Henrik Hallen bor i hus nede på Solbakken, og han kæmper også imod planen.

Man kan forestille sig en begravelse, samtidig med at der er fest

Henrik Hallen, beboer på Solbakken i Gl. Sædding

- Det bliver en kæmpestor massiv mur, og man vil kunne kigge direkte ned i mange af haverne og ind på den kommunale kirkegård. Man kan forestille sig, at der er begravelse i gravlunden, samtidig med at der er fest oppe på taget af det nye byggeri. Det vil også give øget trafik til et område, hvor der er i forvejen er mange biler morgen og eftermiddag, siger Henrik Hallen.

Henrik Hallen vil kunne se det høje etagebyggeri fra sin have - og beboerne i byggeriet vil kunne kigge ned i hans have. Foto: Silas Brandt Lilliecrona

Frygter skinproces

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra bygherren. Men ejerne af "Den Røde Okse" oplyser, at bygherren ikke ønsker at stå frem, før høringsfasen er slut. Det ærgrer de naboer, TV SYD har talt med.

- Det eneste, der måske kan afmystificere det her, det er jo at komme ud af busken og så vise, hvad det er for noget. Så længe vi skal gætte, så tror jeg bare, vi kommer til at få flere og flere rygter, og folk bliver mere frygtsomme, siger Henrik Hallen.

Henrik Hallen har lavet sin egen illustration af byggeriet i Google Earth. Ifølge hans visualisering bliver flere hundrede borgere direkte berørt af indblik fra det planlagte etagebyggeri. Foto: Silas Brandt Lilliecrona

Trods de omfattende protester er flere skeptiske overfor, om indsatsen nytter noget.

- Man ser ofte, at en høring bliver en skinproces. For en sag bliver aldrig sendt i høring, hvis der ikke er et flertal for det i byrådet. De kan jo bare stemme det igennem, siger Brian Andersen.

Vil gøre byen mere attraktiv

Der tegner sig et flertal for byggeriet, som kræver en ændring af kommuneplanen og lokalplanen. Men formanden for plan- og byudviklingsrådet, Henning Ravn (V), lover at lytte.

- Jeg hører både negative og positive holdninger, men vi forholder os ikke konkret til tingene, inden høringsperioden er udstået, siger han.

Det er en ret stor ændring i forhold til det, der oprindeligt var lagt ud. Det kan bygge noget højere her?

- Jo, det er det. Men vi arbejder jo hele tiden kontinuerligt i Esbjerg på at gøre byen attraktiv, have attraktive lejligheder og kvalitetsbyggeri og at vi fortætter byen lidt, siger Henning Ravn.

Større profit er ikke nok

Et andet medlem af udvalget, Hans Erik Møller (S), ser mere skeptisk på projektet.

- De borgere, som har bosat sig i byen, skal langt hen ad vejen kunne stole på kommuneplanen og lokalplanerne. Det er altså ikke nok at argumentere med, at bygherren kan få større profit ved at bygge højere, siger han.

Der skal vel også ske en form for udvikling. Kommunen vil jo gerne tiltrække nogle flere borgere?

- Ja, men vi skal ikke kun tænke på at tiltrække borgere. Vi skal også tage meget hensyn til de borgere, der bor i byen, siger Hans Erik Møller.

Høringsfristen udløber den 10. december.

Våbnene væltede ind på frit lejdes sidste dage - så mange fik politiet

M
Udgivet

Syd- og Sønderjyllands Politi har nu kunnet gøre den samlede mængde effekter indleveret under frit lejde-aktionen op. I alt modtog kredsen 3678 effekter, og særligt de sidste dage var der travlt.

I november kunne man uden konsekvenser indlevere sine ulovlige våben til politiet, og det gav hos Syd- og Sønderjyllands Politi altså 3.678 effekter. Torsdag aften var mængden ellers blot på 3.022 effekter, hvorfor der resten af perioden - fredag og lørdag - altså var travlt og kom 656 effekter ind, skriver politiet i en pressemeddelelse.

- Vi har haft meget travlt hele perioden, for borgerne har virkelig taget godt mod det sjældne tilbud, fortæller vicepolitiinspektør hos Syd- og Sønderjyllands Politi, Søren Vraa Larsen.

De indleverede våben fordelte sig således:

  • 1.992 skydevåben

  • 439 blankvåben

  • 1.247 andet, især ammunition

Det var især skydevåben, der kom ind på de sidste to dage. Fra fredag morgen til afslutningen lørdag eftermiddag kom nemlig 408 skydevåben ind.

I alt slog 1.414 syd- og sønderjyder vejen forbi politistationerne med våben, og det har været en succes sammenlignet med eksempelvis 2017, hvor politikredsen i alt fik 1.918 effekter ind.

- Vores mål var at få så mange ulovlige våben som muligt væk fra gaden for at øge alles sikkerhed. Faktisk har vi modtaget flere våben, end vi gjorde ved en tilsvarende frit lejde aktion i 2017, så vi er meget tilfredse med resultatet, siger politiinspektøren.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com