Trods øget fokus forsvinder der stadig medicin fra plejehjem i flere kommuner
Stadig farlig og stærkt vanedannende medicin forsvinder på uforklarlig vis fra plejehjem i hele landet. I 6 ud af de 14 syd- og sønderjyske kommuner har de oplevet, at medicin forsvinder.
På trods af et øget fokus forsvinder der stadig farlig og stærkt vanedannende medicin som opioder, sovemedicin og psykofarmaka på uforklarlig vis fra plejehjem i hele landet.
- Der er generelt udfordringer med medicinhåndtering på plejehjemmene. Er der tale om egentligt medicinsvind, er det er en sag for politiet, konstaterer enhedschef hos Styrelsen for Patientsikkerhed Charlotte Hjort over for TV2 Østjylland.
Sidste år kunne TV SYD fortælle, hvordan Ældrecenter Kærdalen i Vejen kom problemet til livs ved at sætte en lås på medicinskabene, der registrerede, hvem der havde været i skabet og hvornår.
Nu viser endnu en kortlægning af oplysninger fra samtlige kommuner i Danmark foretaget af TV2 Østjylland, at det fortsat er et problem flere steder.
Farlige præparater
I Syd- og Sønderjylland har 6 ud af 14 kommuner kunnet dokumentere, at der er forsvundet medicin fra plejehjemmene. Og i et af tilfældene er det blevet politianmeldt.
Kigger man på listen over, hvad der bliver stjålet, går flere farlige præparater igen.
Ifølge Charlotte Uggerhøj Andersen, der er overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling og konsulent på Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitetshospital, kan de inddeles i tre grupperinger: opioider, benzodiazepiner/benzodiazepinlignende stoffer og antipsykotik.
Hun fortæller, at mange af præparaterne er receptpligtige, og at det er problematisk og potentielt farligt, hvis de ender i de forkerte hænder.