Hør den nye sang, der skal tænde lys hos børn i sorg
Flere børn og unge fra Horsens har været med til at lave en sang og musikvideo, som skal jeg hjælpe dem og andre igennem sorgen ved at miste en forældre.
Som et lyn fra en klar, blå himmel, tog du afsted, jeg så dit lys forsvinde.
Få ord med et rammende budskab og begyndelsen på Peter Bjørnskovs nyeste sang.
Han har ikke skrevet sangen 'Tænder Lys' alene eller til sig selv, men sammen med og til de børn og unge, der går i en sorggruppe i SundBy Horsens.
- Den handler om, at man kommer helt ned, når man lige mister en af sine forældre, og at man skal nok komme ovenpå igen, siger 12-årige Noah Alexander Christiansen.
Han mistede sin mor i april og kommer i sorggruppen hver anden mandag.
En svær snak
Når man mister en forældre, kan det være svært at snakke med sine venner og familie, som står udenfor, om det.
I sorggrupperne i SundBy Horsens mødes de over en bid mad, en løs snak, men også en seriøs snak.
- Jeg synes stadigvæk, det er svært, men det hjælper. Man føler sig så alene, for vi kan jo godt snakke med vores venner om det, men de kan ikke sætte sig ind i det på samme måde som dem i sorggruppen, siger Noah Alexander Christiansen.
Selvom de er gode til at snakke om det hjemme i huset i Hornsyld, kan hans far, Lasse Christiansen, godt mærke en forskel.
- Jeg kan mærke, at de er mere afslappede efter hver gang, de har været i sorggruppen, siger han.
Han fandt grupperne til både Noah og lillesøsteren.
- Det betyder rigtig meget, for når man har mistet én, kan man snakke med venner og familie, men de kan ikke sætte sig ind i det på samme måde. Så det er megagodt for os alle sammen, siger Lasse Christiansen, der altså har samme oplevelse af gruppen som sin søn.
De deltog alle tre i optagelserne til musikvideoen, som skal være med til at tænde et lys i mørket.
Der ér lys
I første omgang var sanger og sangskriver Peter Bjørnskov ikke sikker på, at det var ham, der skulle lave sangen, men efter et besøg i sorggruppen, hvor han fik en lap papir med hjem, ændrede det sig.
- Jeg sad og kiggede sedlen igennem, og så blev jeg bare fanget af notaterne og tænkte, at jeg blev nødt til at lave noget for og til de børn her, siger han.
På papiret havde børnene skrevet deres tanker ned om, hvordan de havde det efter at have mistet en nær relation.
I dag kan man høre nogle af de tanker i Peter Bjørnskovs sang 'Tænder Lys'.
Han har flere ting til fælles med mange af de unge og børnene. Han er selv vokset op i Horsens, men han har også gået igennem sorgen ved at miste sine forældre.
- Den beskriver, hvordan man har det i sorgperioden, og så beskriver den lidt, hvordan man har det på den anden side af sorgen. Jeg prøver at fortælle børnene, at der er lys på den anden side, siger han.
Ved denne udgivelse kigger han hverken på, om den kommer i radioen, eller hvor mange afspilninger den får, for det er ikke dét, der betyder noget.
- Jeg håber, at sangen kan være med til at styrke psyken hos de mennesker, der har måtte gå igennem det her. Jeg har fået nogle private beskeder fra folk, og de skriver bare kæmpe tak for den her sang. Det er jo megarart, altså det er jo det, det hele handler om, siger Peter Bjørnskov.
Se musikvideoen herunder:
Sorg er stadig et tabu
Det er ikke alle, der tør stille spørgsmål, når de kender nogen, der har mistet et nært familiemedlem, men det er vigtigt at tale om sorgen.
- Det er blandt andet den måde, de døde lever videre på, når vi har mulighed for at tale om dem. Der er alt for mange børn, unge og for den sags skyld også voksne, der oplever, at man ikke kan tale om den person, man har mistet, og så oplever man lidt at miste to gange, siger direktør for Det Nationale Sorgcenter, Peter Engelbrekt.
De oplever, at børn er bedre til at tale om sorgen, men at der stadig er et tabu.
- Det mener jeg i høj grad, der er. Der bliver skrevet meget om døden, men når vi nærmer os, så har vi utrolig svært ved at tale om det, siger han.
Han mener, at vi skal turde tale med vores nærmeste om, hvad der skal ske, når man dør.
- Vi er i gang med at gøre døden til noget utrolig unaturligt. Noget der skal bekæmpes, for det handler om at leve længst muligt. Vi gør livet for de efterladte meget nemmere, hvis vi selv kan finde ud af at tale om døden, siger Peter Engelbrekt.
Bare spørg
Familien hører selv sangen engang imellem derhjemme.
- Den er lidt rørende nogle gange, hvis man er sådan lidt ked af det. Men ellers synes jeg bare, den er rigtig god, og så hører jeg den bare, hvis jeg lige har lyst, siger Noah Alexander Christiansen.
De håber, at sangen kan hjælpe andre igennem deres sorg, men også give andre modet til at spørge ind og tage den svære snak.
- Jeg vil rigtig gerne snakke om det, og hvis der er nogen, der spørger mig om noget, så svarer jeg gerne på det, fordi jeg får det egentlig bedre og bliver mere lettet, siger Lasse Christiansen.
- Jeg håber, at den kan hjælpe nogle børn, hvis de nu lige har mistet én, og så kan de høre den og vide, at de ikke er alene, siger Noah Alexander Christiansen.