Forening sælger fyrværkeri for at holde kontingent nede, men bakker alligevel op om færre affyringsdage
Fodboldklubben Horsens FS har i seks år solgt fyrværkeri, hvor indtjeningen bruges til den daglige drift af klubben. Næste år kan det blive til færre lovlige affyringsdage af raketter og batterier, hvis det står til regeringen. Det vil utvivlsomt resultere i lavere omsætning, men klubbens næstformand er forstående overfor forslaget.
Sæsonen med bulder og brag er officielt skudt i gang.
Fra den 27. december til den 1. januar er det lovligt at affyre fyrværkeri i hele landet, og salget af raketter, bomberør og batterier er begyndt.
Hos fodboldklubben Horsens FS har man i flere år solgt fyrværkeri til horsensianerne for at holde medlemmernes kontingent nede.
- Vi har mange af vores medlemmer, som kommer fra ghettoområder, og de får deres kontingent betalt af enten Broen eller Dansk Flygtningehjælp, og der er selvfølgelig en begrænsning på, hvor meget vi kan få i støtte derfra. I stedet for at hæve kontingentet, har vi forsøgt at finde alternativer, siger næstformand i klubben, Brian Gindeberg.
Risiko for lavere indtjening
Kontingentet dækker ifølge næstformanden ikke de udgifter, de har per spiller. Derfor er indtjeningen fra fyrværkeriteltet, men næste år kan der komme færre kroner på klubkontoen.
Regeringen ønsker nemlig at forkorte antallet af affyringsdage, så det allerede fra næste år kan blive virkelighed, at man kun må tænde sit fyrværkeri den 31. december og 1. januar.
- Vi ønsker at tage hensyn til eksempelvis tidligere krigsudsendte, der kan blive bange, når der bliver fyret fyrværkeri af. Derfor kan man med en kortere periode tage et større hensyn til veteraner, så man nemmere kan forudse, hvornår bragene kommer, siger politisk ordfører for Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen.
Brian Gindeberg spår om, at fyrværkerisalget vil falde med mellem 10 og 20 procent, hvis lovforslaget realiseres.
Alligevel kan han ikke finde modargumenter til færre affyringsdage.
- Jeg kan godt se fornuften i det, fordi det er også til gene for mange mennesker og især dyreejere, så jeg synes faktisk det er en god ide at afgrænse det til to dage, lyder det fra Brian Gindeberg.
Ønske om totalt forbud
Ifølge Christian Rabjerg Madsen (S) så er der god sandsynlighed for, at deres forslag bliver til virkelighed.
Ændringerne på private brugs af fyrværkeri stopper ifølge politikeren så også der.
TV2´s Megafonundersøgelse viser nemlig også et flertal af borgere, som ønsker at salg af fyrværkeri til private helt skal forbydes, da 53 procent har sagt ja til et totalforbud.
Så langt vil regeringen dog ikke gå.
- Jeg synes, at det skal være sådan, at man til næste år også kan skyde nytåret ind på festlig vis med nytårskrudt, siger Christian Rabjerg Madsen.
Selvom Brian Gindeberg er tilhænger af færre nytårsdage, vil han også være skuffet, hvis det skulle ende ud i et totalforbud.
- Det hører jo nytåret til, og det er en tradition. Et jul uden juletræ ville også være trist, lyder det fra næstformanden.
Regeringen forventer at fremsætte lovforslaget i februar i det nye år.