Flugtkongens tunnel er fundet og bliver udgravet – igen
Fængslet i Horsens ønsker at flugtkongen Carl August Lorentzens tunnel skal være en del af udstillingen. Nu har de fundet frem til den.
I Horsens kan offentligheden snart få et usædvanligt indblik i menneskelig viljestyrke og ingeniørkunst.
Onsdag lykkedes det nemlig en arkæolog fra Horsens Museum at finde den 18 meter lange tunnel som den legendariske flugtkonge Carl August Lorentzen gravede og flygtede igennem ved sin sidste flugt i 1949.
- Vi er sikre på, det er hans tunnel. Den står så tydeligt med form, indhold og placering, at det ikke kan være andet, siger arkæolog Lars Pagh til TV SYD.
Hvor der er en vilje, der er der også en vej.
Seddel fra flugtkonge Carl August Lorentzen
Sporene passer også med flugtruten.
- Den peger ind mod kartoffelkælderen, hvor han flygtede fra. Samtidig peger den også over mod selve fængselsbygningen, hvor han kom fra.
Flugtkongen har været kreativ og snu – og led på ingen måde af klaustrofobi.
- Han havde meget lidt plads her dybt nede under jorden. Han brugte små redskaber, han selv kunne konstruere - men primært skeer. Han havde en lille bakke, som han kunne skovle jorden op i – og et snoretræksystem, så han kunne trække bakken ind i kælderen. Samtidig havde han en vippefunktion, så han kunne tømme bakken og trække den tilbage igen, så han kunne fortsætte med at grave, uddyber Lars Pagh.
Den oprindelige tunnel var 60 centimeter høj og 70 centimeter bred. Den nye bliver gravet, så man kan gå oprejst igennem den. Det ser dagens besøgende på Fængslet frem til.
I 11-12 måneder har han gravet sådan en tunnel og har fjernet sand i sokker. 18 meter og kravle baglæns tilbage til fængslet. Det er helt fantastisk.
Carsten Laursen, pensionist, Hadsten
- Det kunne jeg godt tænke mig at se. Det er en fascinerende historie. Manden har haft en enorm psyke. I 11-12 måneder har han gravet sådan en tunnel og har fjernet sand i sokker. 18 meter og kravle baglæns tilbage til fængslet. Det er helt fantastisk, siger pensionist Carsten Laursen, der torsdag besøgte Fængslet.
Det var sidste gang den berømte gentlemantyv og flugtkonge lykkedes med at flygte. Lige før jul 1949 kravlede han igennem tunnelen og efterlod en souvenir, som han har været kendt for lige siden.
- Hvor der er en vilje, der er der også en vej. Det er det han blev berømt for – og det skilt hang han op nede over tunnelen i kælderen, hvor han brød igennem. Hvor der er en vilje, der er der også en vej. Det er fantastisk, slutter arkæologen.