Farvede bamser, følelseslagkager og regelkort skal hjælpe børn igennem sorg
Vi skal turde snakke om sorgen. Det gør de hos Horsens Sund By, som har erfaring med sorggrupper for børn og unge, og nu vil de gøre det lettere at tage snakken.
Den røde bamse er vred, og den blå bamse er ked af det. Den gule er glad, og den grønne lidt nervøs. En har en klump i maven og en anden en rygsæk på ryggen.
Selvom farver og former er forskellige, sætter de vamsede bamser et billede på de følelser, som et barn måske kan have svært ved at forklare.
- Hvis man er helt lille, så kan det være meget lettere at tage en bamse og sige, 'jeg er glad', eller 'jeg er vred', siger Dorde Petersen, koordinator i Horsens Sund By.
Bamserne er en del af en ny omsorgskurv til skoler og daginstitutioner, som skal hjælpe lærere, pædagoger og familier med at snakke om det svære.
Et vigtigt samarbejde
Børnehuset Rytterkilden i Horsens er de første til at modtage kurven, men de har allerede haft meget kontakt med Horsens Sund By i forbindelse med sygdom og død i institutionen.
- Vi lærer ikke noget om det på seminaret, vi lærer det ved at have en fantastisk samarbejdspartner som Dorde, der kommer ud og viser os vejen og får os til at turde at tale om det, der er rigtig svært, siger leder Lone Brøndum.
De vil også bruge bamserne og værktøjerne, hvis et barn oplever skilsmisse eller andet, som også kan frembringe sorg og svære følelser. Derfor sætter de pris på muligheden for at få kurven og ikke mindst vejledningen.
- Det er så vigtigt. Vores dialog er helt anderledes, vi tør gå tæt på, og Dorde har lært os at sige ordet død. Vi skal snakke om det, der reelt er, og det er vi blevet meget bedre til, siger hun.
De samme værktøjer
Når børnene lærer kurven at kende, møder de den både i børnehaven og derhjemme. Udover at sætte ord på følelser, kan bamsen med rygsæk på sætte gang i en samtale om deres egen, nye historie. En anden bamse har en lille lomme, der kan overlevere beskeder fra institutionen til familien.
- Nogle gange kan det være svært at sige til sin far, 'det var så rart, da mor pakkede min madpakke, for det var altid med madpakkepapir'. Børn vil ikke såre sine forældre, men her har man så mulighed for at fortælle det til fortællerbamsen og starte en dialog, siger Dorde Petersen.
Der er også forskellige dokumenter i kurven, hvor børnene blandt andet kan skrive navnene ned på dem, de er trygge ved, eller skrive hvilke følelser der fylder hos dem lige nu.
- Det er rigtig rart, at børn ikke skal bruge energi på at forholde sig til nye ting. Det er den samme følelseslagkage, der er begge steder, så det er lettere for barnet at fortælle, hvordan det har det, siger hun.
Fokus på sorg
Horsens Sund By har fået støtte til at lave omsorgskurvene og frivillig hjælp fra Elses Strikkeklub i Horsens til at lave omkring 500 bamser.
Nu skal de deles ud, så flere pædagoger, lærere og familier kan blive klædt på til at snakke om den sorg, der kan ramme når som helst.
- Vi er meget optagede af at se, hvor vi kan gøre en forskel, så jeg tænker, I kommer til at se os igen. Vi vil gerne være med til at sætte fokus på sorg, for vi ved, det hjælper at snakke om det, siger Dorde Petersen.