Højskoleelever måtte overkomme nervøsitet og sceneskræk foran 1.700 mennesker i Operaen

Foto: Benjamin Nørskov/Mathias Eis, Grafik: Nicolai Grauholm
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tre unge kvinder fra Uldum Højskole var på talerstolen foran 1.700 mennesker i forbindelse med Røst i Operaen, der er Det Kongelige Teater og talerskolen Røsts hyldest til de unges mod og evner til at tage ordet.

1.700 mennesker var samlet i Operaen i Det Kongelige Teater fredag aften. Et tal der svarer til lidt over 154 fodboldhold, eller cirka 60 propfyldte folkeskoleklasser.

De var samlet til Røst i Operaen, et initiativ af Det Kongelige Teater og talerskolen Røst hvis formål er at styrke unges mod og evner til at tage ordet og tage del i samfundsdebatten.

Modet til at tale

En af talerne var Sara Høj Kristensen. Hun er 23 år gammel og har altid haft svært ved at tale foran mennesker – uanset om det var en fremlæggelse i skolen, eller om det var en lejlighedstale til en konfirmation.

- Jeg oplevede, at min stemme rystede, og at jeg næsten lød som en, der skulle til at græde, når jeg skulle tale for folk. Jeg kunne fysisk mærke, at jeg rystede, og at mine hænder rystede, og når jeg rejste mig op, havde jeg en følelse af, at jeg skulle bare være hurtigt færdig, siger hun.

Foto: Benjamin Nørskov

Derfor var det også med nervøsitet i kroppen, at hun forberedte sig på at gå på scenen. En nervøsitet, der skulle vise sig at blive gjort til skamme.

- Det gik megagodt! Det var en kæmpe overraskelse, og det var vildt fedt at stå deroppe, og jeg kunne rent faktisk nyde det. Det var virkelig dejligt, siger hun.

Gennem forløbet har Sara lært, at det alligevel ikke er så farligt at tale foran andre, og hun mener absolut, at de erfaringer hun har gjort sig, også kan bruges i fremtiden.

At udfordre - og blive udfordret på sig selv

En anden af talerne var Louise Frehr Lund, der er 22 år gammel. Hun fortæller, at hun har et stort ego, og det skulle også umiddelbart danne rammen om den tale, hun skulle holde fredag aften - en provokerende tale om at føle sig bedre end andre med tykke kraftord som "fuck jer", og hvor der var skruet op for alt, der kunne skrues op for.

Men sådan blev det ikke. For da Louise sendte sin tale ind til Røst, fik hun den tilbage, med meldingen om, at den var 'for grov og uelegant'. Den skulle skrives om. En melding der gik imod selve essensen af den første tale - og en melding som kan være svær at sluge for et stort ego.

- Lige da jeg fik det at vide, syntes jeg, det var meget hårdt. Talen handlede så meget om mig, og jeg følte, at jeg blev bedt om at gøre noget anderledes ved mig selv, siger Louise Frehr Lund.

Foto: Mathias Eis

Talen blev dog skrevet om og fik et mere 'fint, flot og sødt' udtryk. Noget som Louise Frehr Lund godt kan se meningen med, når hun ser tilbage.

- Jeg havde en god snak med mine undervisere, som sagde, at min tale var så vigtig og relevant, og at det også var vigtigt, at publikum forstod den, og det ville de ikke kunne med den første af talerne, fordi den var så indforstået og ukonkret.

De der ikke har ordet til hverdag

Også Ida Susanne Lyngholm var på talerstolen. Ida Susanne Lyngholm har prøvet at tale foran mennesker mange gange før. Men aldrig på den måde som hun gjorde fredag aften.

- Jeg har altid talt i kraft af min position eller min faglighed. I fredags talte jeg i kraft af mig selv, og det kan være meget råt og sårbart. Man har ikke noget at gemme sig bag, siger hun.

Foto: Benjamin Nørskov

Men netop at hun - og aftenens øvrige talere - talte i kraft af sig selv, var også en forfriskende og positiv oplevelse for hende. Og netop Røsts kerneidentitet - at give ordet til nogle, der ikke har det normalt - er noget af det, Ida Susanne Lyngholm tager med sig.

- Jeg synes, konceptet er vigtigt, fordi der er så mange velformulerede og velovervejede unge mennesker derude, der ikke ved, hvordan de skal komme ud med det, de har på hjerte. Det er vigtigt, at der findes et rum, hvor de kan lære at tale, for det er vigtigt, at de også får ordet.

Energikoncern tegner stor kontrakt med Tyskland

Billeder af EWII hovedkontor Foto: Kristoffer H. Daugaard
Udgivet

Energikoncernen Ewii, der har sit hovedkontor i Kolding, har tegnet kontrakt med tysk forsyningsselskab om levering af et avanceret it-system.

Det danske softwaresystem skal hjælpe forsyningsselskabet Stadtwerke Bonn med beregning af el- og naturgasprodukter, skriver Ewii i en pressemeddelelse.

Der er tale om komplekse beregninger, som indtil nu er blevet udført manuelt, lyder det.

Ifølge den danske energigigant er underskriften med Stadtwerke Bonn et betydeligt skridt ind på det tyske marked.

Derfor er Ewiis administrerende direktør, Lars Bonderup Bjørn, spændt på, hvad samarbejdet på sigt kan føre med sig.

- Vi har store forventninger til platformen, som er specialudviklet til energisektoren, og nu får vi et udstillingsvindue på et kæmpestort marked i udlandet. Det her er første skridt på en rigtig spændende rejse, siger Lars Bonderup Bjørn i pressemeddelelsen.

Vestjysk gyserforfatters succes-bog kommer på biograflærredet

Teddy Vork skriver prisvindende bøger, og nu er hans gyser Mulm kommet på film. Tirsdag fik den en særvisning i Esbjerg. Foto: Finn Grahndin, TV SYD
Udgivet

Gyserforfatter får nu succes-bog udgivet som film. Nu skal psykologisk grum historie om en familie i forfald ryste folk i biografens mulm og mørke.

- Jeg håber, folk ikke kan lide den, siger han.

- ???

- At de synes, den er forfærdelig.

- ???

Altså på den gode måde.

Nåååå, ja. Det er jo en gyser! En af de film, hvor slutningen kræver nerver af stål og en god mave.

Stolt mand med priser

Han er rigtig vestjyde. Født i Esbjerg. Forfatteren Teddy Vork. Så det der med at stå foran en journalist, der ønsker, at han skal udtrykke sig i superlativer om sig selv og sin film, er ikke noget der foregår på hans hjemmebane. Vel nærmest lidt af en gyser for ham. For nu på den måde at blive på hans hjemmebane.

Men han er stolt. Og han har noget at være stolt af. Ikke alene er hans bog Mulm blevet en prisvindende succes, men nu er den også blevet omsat til film. Bogen vandt prisen som ”Årets danske horrorudgivelse” i 2020.

Vrede og Vork. Filminstruktør og forfatter. i mulm og mørke. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Surrealistisk

Og det er her vi er med Teddy Vork. Til en særforevisning i Nordisk Film-biografen i Esbjerg. Inden den store premiere i landet den 5. december.

- Jeg synes stadig, det nærmest er surrealistisk, at bogen nu er kommet som film, siger han.

Teddy Vork har set den, inden dagens esbjergensiske premiere. I Aarhus til Blodig Weekend.

- Forløser filmen historien i din bog?

- Ja det gør den. Den er meget tro mod bogen, og jeg er rigtig godt tilfreds med den, siger forfatteren.

I rollen som den hårdtprøvede Maja ses Bodil-vinderen Julie Christiansen, der blandt andet kendes fra ”Dansegarderoben”, ”Sygeplejeskolen” og ”Mens vi lever”.

Uhyggelig bog

Mulm er et psykologisk gyser-drama, der under den uhyggelige overflade tager fat om problemstillingen med tabuisering af psykiske sygdomme.

Filminstruktøren Martin Vrede har selv haft berøring med psykisk sygdom i sin nære omgangskreds og ved, hvordan tabu og fordomme kan påvirke de mennesker, som rammes af psykisk sygdom. Da han havde læst ”Mulm” var han ikke i tvivl om, at bogen skulle filmatiseres.

- Det var ganske enkelt en af de mest uhyggelige bøger, jeg nogensinde har læst. Uhyggen kom snigende, og det stod hurtigt klar for mig, at det skulle blive til en film, siger han. 

Hovedrollen som Jacob spilles af Jens Sætter-Lassen, der kendes fra bl.a. ”Badehotellet”, Ole Bornedals ”Skyggen i mit øje” og selvsamme instruktørs TV-serie ”1864”.

Se trailer på YouTube

På psykiatrisk afdeling

Stemningen bygges op om en familie i forfald. Det uhyggelige er ikke frygtelige scener med masser af blod, men finder sted i spillet mellem personerne og de små dagligdagsting, som krakelerer. 

- Det er en gyser for folk, der ellers ikke tør se gyserfilm, siger filminstruktøren Martin Vrede.

Det foregår i Esbjerg og filmholdet har da også været i byen for at optage nogle af scenerne. For eksempel den psykiatriske afdeling Spangsbjerg, som filmholdet fik tilladelse til at filme på.

Også musikalsk er Esbjerg såmænd godt med. Musikken er nemlig skrevet af Sebastian Wolf, forsanger i bandet Kellermensch, der netop har spillet to udsolgte koncerter i Det Kongelige Teater.

Faktabox

  • Den 5. december i år får filmatiseringen af den prisvindende, danske gyserroman ”Mulm” premiere i biografer landet over.

  • I hovedrollerne finder man Jens Sætter-Lassen, Julie Christiansen og den debuterende barneskuespiller Louis Trinskjær.

  • Vandt prisen som ”Årets danske horrorudgivelse” i 2020 med ordene: ”Det gode gys er som oftest det, der bliver siddende i knoglerne længe efter, at lyset igen er tændt, og sådan et gys er “Mulm”. Derfor er vi i juryen enige om, at Teddy Vork skal vinde prisen for årets danske horrorudgivelse i 2020”.

  • Teddy Vork har vundet hæderen for ”Årets danske horrorudgivelse” hele tre gange. Blandt andet for ”Mulm” og senest i 2024 for novellesamlingen ”Ubuden”.

  • Der forhandles i øjeblikket om en nordamerikansk udgivelse af romanen ”Mulm”.

Ikke så dyrt

Det behøver ikke at være stort, dyrt og lavet i udlandet for at være skræmmende effektfuldt, hvilket den kommende gyserfilm ”Mulm” er et fremragende eksempel på.

Filmen er produceret uden støtte fra DFI - Dansk Filminstitut - så instruktøren Martin Vrede Nielsen og broderen Michael valgte at finansiere filmprojektet af egen lomme. Et kort oplæg om filmatiseringen på den danske genrefilmfestival, Blodig Weekend, der årligt afholdes i Empire Bio i København - men for nylig i Aarhus for første gang - vakte interessen hos filmdistributør og producent Kenneth Eriksen fra Another World Entertainment.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com