Frivillige vil i aktion, men udstyret kan ikke følge med

Hvert tirsdag året rundt øver de omkring 30 frivillige på stationen i Juelsminde. Her er tovkast en af de vigtigste discipliner. Video: Silas Brandt Lilliecrona, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere og flere danskere bruger havet som en legeplads. I størstedelen af de indre danske farvande er det frivillige kræfter, der foretager redningsaktioner på havet, men de får intet for det.

Hvis motoren svigter, eller din båd går på grund i de indre danske farvande, er det med stor sandsynlighed frivillige kræfter, der kommer dig til undsætning.

Det er nemlig beredvillige, som Jimmy Hansen og hans kolleger fra Dansk Søredningsselskab i Juelsminde, der bliver kaldt ud på havet i redningsaktioner. Og det gør de med glæde.

- Det kan godt være, at folk er meget stressede, når vi kommer. Lige så snart vi kommer hen og begynder at slæbe dem ind, så falder de helt til ro. Der er altid smil, når de kommer ind til kajen, fortæller Jimmy Hansen, der er bådfører på stationen i Juelsminde.

Redningsfolk som Jimmy Hansen er der i den grad brug for. For antallet af danskere, der bruger havet rekreativt, er steget siden coronapandemien.

Ifølge tal fra Dansk Idrætsforbund har Dansk Sejlunion siden 2018 oplevet en stigning på 2.081 medlemmer. I 2021 var tallet dog endnu højere med 3.743 medlemmer. I sejlerforbundet Danske Tursejlere er medlemstallet også steget med 2.200 i samme årrække.

Det stiller store krav til både og udstyr, når de frivillige skal hjælpe havarister. I Juelsminde er de gået fra 300-400 aktioner på et år til næsten tusind.

Video: Silas Brandt Lilliecrona, TV SYD

Dansk Søredningsselskab modtager dog ikke offentlig støtte, så når det kniber med udstyret, er det foreningens 13.000 medlemmerne, der betaler prisen.

- Nu har vi heldigvis i Juelsminde fået ny båd, men vi har mange stationer, der har nogle gamle slidte både. Og det er dyrt at holde ved lige. Vi bruger rigtig mange timer på vandet. Det vil sige, der bruges også rigtig meget brændstof, fortæller bådføreren.

Ingen kære mor uden de frivillige

Dansk Søredningsselskab er en almen nyttig forening, der blev grundlagt i 2004 af en gruppe ildsjæle i Helsingør.

Dengang opdagede initiativtagerne, at der kun var hjælp at hente på havet, hvis det var folk var i livsfare. Ved motorproblemer eller grundstødning var der ingen kære mor.

I dag har foreningen 300 frivillige redere med omkring 30 mand fordelt på 13 stationer, og der er også en ny station på vej i Faxe. Alligevel er der mange på fritidssejlere, der ikke kender til foreningen.

Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

- Hvis folk vidste, at der stort set kun er frivillige, der tager ud og redder i alle de indre danske farvande, så ville man synes, det er lidt mærkeligt, fordi i dag løser vi en kæmpe opgave for staten, og vi gør det gratis, siger Anders Lassen, der sidder i bestyrelsen i Dansk Søredningsselskab.

Ingen betaling

Mens det er frivillige, der dækker de indre danske farvande, er det Kystredningstjenesten, der regerer langs den jyske vestkyst, det nordlige Kattegat og Østersøen. Tjenesten er en del af det statslige beredskab og finansieret af det offentlige.

Kortet viser en oversigt over Kystredningstjenestens og Dansk Søredningsselskabs stationer i Danmark. Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Når der kommer et nødkald på havet, får Dansk Søredningsselskab enten et direkte opkald fra havaristen, gennem appen Søassistancen eller også bliver de kontaktet af Joint Rescue and Coordination Center (JRCC), der en enhed i National Maritime Operationscenter i Søværnet.

De står for at koordinere redningsaktionerne på havet. I dag modtager Dansk Søredningsselskab omtrent en tredjedel af deres opgaver direkte fra JRCC, men de får ingen betaling for det.

- Havet er gået fra at være en arbejdsplads til en legeplads og et af Danmarks største rekreative område. Det afspejler den officielle struktur ikke. Og det er dér, vi er kommet ind som en form for korrektiv, siger Anders Lassen.

Redningsholdet i Juelsminde trækker en fiskekutter ind til havnen under en øvelse. Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Bestyrelsesmedlemmet fortæller også, at det ikke er udsædvanligt. Ifølge ham er søredningstjenesterne i Norge, Sverige, Tyskland og England struktureret på samme måde.

De frivillige er også godt tilfreds med arbejdsfordelingen. Det vil sige, at Kystredningstjenesten har de store både ude på vestkysten, mens de frivillige træder til i indre danske farvande.

Han frygter dog, at de manglende økonomisk støtte vil sætte en stopper for de frivilliges arbejde ude på vandet.

- Vi synes bare, at vi godt kunne bruge noget hjælp specielt til materialet, fordi materialer både er den vigtigste og den største udgift, vi har. Men det er også det vigtigste, for det er sikkerhed for os og havaristerne, siger han.

TV SYD har spurgt medlem af Folketinget Peter Juel-Jensen (V), hvorfor man ikke har valgt at give offentlig støtte til redningsaktioner i de indre danske farvande, når man støtter Kystredningstjenesten økonomisk. Vi forsøger at få et svar og opdaterer artiklen, hvis det lykkedes.

Kampsoldater bruger tape for at skyde med mortérer, afslører fortrolig rapport

En amerikansk soldat indstiller sit sigtemiddel, mens hans kolleger i Haderslev bruger tape til at fastgøre det til mortér-røret. Foto: James W. Clark / U.S. Marine Corps
T
Af Anders Lomholt og TV2.dk
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Nyheder

En intern undersøgelse afslører store problemer i kampbataljon, der fra nytår skal stå klar til at blive udsendt på NATO-mission.

På Haderslev kaserne har kampsoldater fået besked på at være i beredskab fra 1. januar og klar til at rykke ud på NATO-mission.

Nu afslører en fortrolig rapport fra Forsvaret, at soldaterne langt fra er klar til kamp.

Tværtimod er bataljonen ”stærkt udfordret” på både køretøj- og materiel-området, lyder det i rapporten, som TV 2 er i besiddelse af:

- Udfordringerne antager en karakter, der rejser begrundet tvivl om, hvorvidt især en række af BTN (bataljonens, red.) underenheder er klar til indsættelse.

13. lette infanteribataljon i Haderslev har specialiseret sig i at rykke hurtigt ud og klare sig uden tungt udstyr som kampvogne og kanoner. Foto: Morten Fredslund / Forsvarsgalleriet

Rapporten er resultatet af en uges kontrolbesøg i slutningen af oktober fra Hærens Taktikinspektør, og den beskriver en lang række eksempler på defekt isenkram, som er en del af dagligdagen i Hærens lette infanteribataljon i Haderslev.

- Jeg har efterhånden oplevet lidt af hvert, når det handler om konsekvenser af besparelser i Hæren, men det chokerer mig, at de her soldater er blevet ladt i stikken med så dårligt materiel, siger Carsten Rasmussen, der er pensioneret brigadegeneral med 40 års erfaring i Forsvaret.

Morterer sat sammen med tape

TV 2 har i adskillige uger forsøgt at få adgang til Haderslev Kaserne for at beskrive forholdene. Men dagen før det endelig lykkedes at få en aftale i stand, blev den ifølge regimentschef Lars Nygaard standset af Forsvarskommandoens ledelse.

Han ønsker derfor heller ikke at deltage i et interview, selvom der er nok at spørge ind til. Blandt andet bataljonens mortérer, hvor der er problemer med defekte sigtemidler - de såkaldte rettere - som ifølge rapporten er fra 1971.

Kampsoldater i Haderslev skal fra nytår være i beredskab til internationale missioner, men deres mortér skal holdes sammen med tape. Foto: Kim Vibe Michelsen / Forsvarsgalleriet

De skyder skævt og sidder ikke fast, medmindre soldaterne bruger helt almindelig tape:

- De har betydeligt slør og løsriver sig under skarpskydning, hvorfor de af betjeningsmandskabet forsøges fastholdt med tape, lyder det i rapporten, som konkluderer, at det medfører ”et øget forbrug af granater, der ikke matcher kravene til et effektivt ildstøttesystem på den moderne kampplads”.

- Det er helt absurd, siger tidligere brigadegeneral Carsten Rasmussen og fortsætter:

- Sådan noget gammelt skrammel kan man ikke gå i krig med. Det ville være helt uforsvarligt. Min konklusion er, at de her soldater på ingen måde er klar til at blive udsendt på en international mission, siger han.

Ifølge rapporten medfører de gamle sigtemidler på mortérer, at bataljonen ”ikke kan gennemføre skarpskydning i mørke”.

Eksempel på den lette infanteribataljons sigtemidler, som ikke sidder ordentlig fast og rammer ved siden af målet. Foto: TV 2

Også om dagen er der stor risiko for at ramme ved siden af målet på grund af dårligt udstyr. Eller som det hedder i rapporten:

- (...) på store afstande varierer præcision og træfsikkerhed med op til 15 procent.

Udsigt til tunge køretøjer – og så alligevel ikke

Den lette infanteribataljon i Haderslev er specialiseret i lynhurtig mobilisering uden behov for kampvogne, tungt artilleri og containere fyldt med isenkram.

I stedet skal de op mod 500 kampsoldater for eksempel flyves ud til kamp i skovområder og kæmpe til fods uden meget andet end den udrustning, de selv kan bære.

I januar blev de en del af regeringens forsvarsforlig og fik til opgave at opbygge en ”fleksibel underafdeling” med et kompagni på 120-140 kampsoldater. De skal ”med kort varsel kunne indsættes i Europas nærområde samt i verdens brændpunkter, herunder i rammen af NATO, EU og FN”.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få dagens vigtigste nyheder direkte i din indbakke

2/2

Nu skal vi blot bruge dit navn og dit samtykke

Stage 3

Tre måneder senere blev de lovet forstærkning i form af et større antal pansrede mandskabsvogne – de såkaldte Piranha, som ville blive til overs, når Hærens 1. Brigade bliver udrustet med de langt tungere infanterikampkøretøjer.

- Dermed styrkes Hærens landmilitære evne til at agere hurtigt og fleksibelt i verdens brændpunkter, lød det i aftalen.

Det vakte jubel hos lokalpolitikere, der glædede sig til mere aktivitet i Haderslev.

Men en række centralt placerede kilder i Forsvaret oplyser nu til TV 2, at der alligevel ikke er udsigt til en eneste Piranha i den lette infanteribataljon.

De skal i stedet bruges i 1. Brigade, hvor de blandt andet udrustes med kanoner og missiler til brug for luftværn.

- Jeg anede ikke, at det stod så skidt til med kampsoldaterne i Haderslev, siger forsvarsordfører i Liberal Alliance, Carsten Bach, og fortsætter:

- Det er under al kritik, at forholdene er så dårlige. Og det hænger jo slet ikke sammen med, at der ligger en politisk aftale om, at de skal være parate til udsendelse. Det burde ministeren have informeret os om, siger Carsten Bach, der nu vil bede forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) om en forklaring.

TV 2 har bedt Forsvarsministeriet om en kommentar, men har endnu ikke fået svar.

Til gengæld skriver Forsvarskommandoen til TV 2, at kampsoldaterne nok skal blive klar i løbet af det kommende år. Og at der er udsigt til opgaver, hvor de nemt kan få støtte fra andre enheder:

- Som udgangspunkt ønsker Forsvaret ikke at kommentere på lækkede, klassificerede dokumenter. Det kan dog oplyses, at implementeringen af opbygningen af den fleksible underafdeling fortsat pågår, og det er forventningen, at underafdelingen i løbet af 2025 vil kunne indsættes i områder, hvor enheden er forholdsvis let at understøtte, lyder det.

Kontakt TV 2

Hvis du ved noget, vi bør vide om problemer med materiel i Det lette infanteri eller andre dele af Forsvaret, så er der mulighed for at kontakte TV 2 via en krypteret mailtjeneste.
Det kan ske direkte til:
anderslomholt123@proton.me

Du kan også læse mere om, hvordan du kan sende krypterede tips til min kollega på tv2.dk/secure.

Mangler hjælp til syge og sårede

Hærens kontrolrapport afslører også store problemer med infanteribataljonens køretøjer. Det går blandt andet ud over sanitetsdelingen, som står for at hente og behandle syge og sårede soldater.

Her har man ikke som andre dele af Hæren adgang til militære ambulancer. I stedet må Det lette infanteri klare sig med udtjente terrænkøretøjer – de såkaldte GD'er – uden radioudstyr, og hvor et forsæde er lagt ned for at give plads til en båre.

Mange af køretøjerne er gamle og slidte og kræver stadig mere tid på værksted. Foto: Forsvaret

Det betyder ifølge rapporten, at sanitetsdelingen:

- (...) ikke må transportere sårede i de tildelte KØTJ (køretøjer, red), hvilket kompromitterer SAN-kæden (Sanitetskæden, red.) mærkbart.

- Det duer ikke, siger tidligere brigadegeneral Carsten Rasmussen og fortsætter:

- Det er helt afgørende for soldaternes vilje og moral, at der bliver taget hånd om dem, hvis de bliver såret i kamp, siger han og tilføjer, at problemerne ikke kun gælder den lette infanteribataljon i Haderslev:

- Det er resultatet af mange års besparelser i Hæren. Og med det nuværende tempo vil der gå flere år, før soldaterne mærker resultatet af de nye investeringer i Forsvaret.

Let infanteribataljon skal stå klar til kamp

  • Skal fra nytår stille et kompagni (120-140 soldater) i beredskab til international mission fra NATO, EU eller FN

  • Skal være klar til hurtig indsættelse uden kampvogne og artilleri

  • Kæmper til fods og kan indsættes i by eller skov

  • Var i 2021-2023 udsendt som livvagter på NATO-mission i Irak

  • Råder over op mod 500 soldater, der hører til Slesvigske Fodregiment

Ifølge rapporten er også stabskompagniet, der leder kampsoldaternes indsats, hårdt ramt med gamle og reparationskrævende køretøjer:

- Den samlede operative rådighedsgrad er derfor mærkbart nedsat, fastslår rapporten.

Her står der også, at problemerne blev meget synlige, da en dieseltank under kontrolbesøget rev sig løs og landede på jorden.

Den lette infanteribataljon er kendt for at bruge terrængående ATV'er, som kan bruges i områder, hvor andre køretøjer ikke kan nå frem. Foto: Kim Vibe Michelsen / Forsvarsgalleriet

Det samme gælder lastvognene, der mangler pansring og våbensystemer.

Og så er der ingen øvelsesammunition og problemer med forældet kommunikationsudstyr, hvilket får rapporten til at anbefale en række haste-anskaffelser.

Eneste positive melding i kontrolrapporten er, at soldaterne trods dårligt udstyr gør deres bedste for at løse opgaven. Fra top til bund i hierarkiet beskrives de som ”robuste, udholdende og særdeles dedikerede” soldater:

- De løser pålagte opgaver til trods for meget vanskelige vilkår, og det aftvinger stor respekt.

Henrik holder juleaften for 20 personer, han ikke kender i forvejen

Henrik Cramer står klar med juletræet ved spejderhytten i Sdr. Bjert. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet

Julen er hjerternes fest, men for nogle kan højtiden også være en ensom tid. Det vil Henrik Cramer fra Sdr. Bjert ved Kolding ændre på.

Henrik Cramer har besluttet at holde juleaften for 20 personer, han ikke kender i forvejen, i spejderhytten i Sdr. Bjert.

For den 42-årige handler det ikke kun om at skabe en god aften for andre – det handler også om hans egen glæde ved at give.

Henrik, som har været spejder siden han var ulveunge, finder inspiration i spejderverdenens værdier om at hjælpe andre. 

- Det at give til andre og se dem blive glade, giver mig en enorm glæde, forklarer han.

Henrik Cramer har fået nogle af madvarerne sponsoreret. Deltagerne skal selv betale 50 kroner for middagen. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, tvSyd

11 har meldt sig

Arrangementet begynder juleaftensdag klokken 16, hvor gæsterne mødes til æbleskiver og julehygge. Senere serveres der en traditionel julemiddag med flæskesteg, risalamande og alt, hvad der hører til.

Aftenen slutter omkring klokken 21, og deltagerne bidrager praktisk undervejs, så det bliver et fælles projekt.

Henrik har delt sin idé på Facebook, hvor responsen har været overvældende positiv.

11 gæster har allerede meldt sig, men der er stadig plads til flere. For kun 50 kroner per person kan man sikre sig en plads ved bordet, og prisen dækker udelukkende maden.

Henrik Cramer viser bordet, hvor han vil holde juleaften for 20 fremmede mennesker. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, tvSyd

Tilmelding åben indtil sidste øjeblik

Henrik understreger, at hans motivation også er personlig. 

- Det er måske lidt egoistisk, for jeg får så meget igen af at hjælpe andre, siger Henrik, der har fået sponseret nogle af madvarerne.

- Vi behøver ikke gå herfra som venner, men hvis alle har hygget sig og kunnet være sig selv, så er det en succes, tilføjer Henrik Cramer, for hvem dette initiativ er en drøm, han længe har haft.

Hvis man ønsker at deltage, kan man kontakte Henrik via Facebook eller på telefon. Der er stadig plads til flere, så ingen behøver at sidde alene juleaften i Sdr. Bjert.

Tilmeldingen er åben indtil sidste øjeblik, lyder det fra Henrik Cramer.

Det kan blandt andet ske i facebookgruppen SDR.BJERT / SDR.STENDERUP.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com