Fotograf er forundret over historisk blomst i oktober
Naturens vanlige gang er sat på prøve. Det oplever Kurt Stæhr, når han går sin daglige tur i skoven med sit kamera over skulderen.
De fleste af os vil nok mene, at vi har rimeligt styr på, hvornår årstiderne skifter. Naturen selv begynder dog at miste fornemmelsen for at skille efterår fra vinter. Vinter fra forår.
- Det er helt usædvanligt, at den blomstrer nu, siger Kurt Stæhr.
Den 75-årige hobbyfotograf spottede på en gåtur i oktober en lille spirende anemone i kanten af stien. En blomst, der er et tegn på forår.
- Det er første gang, det sker i 60 år. Måske sidste gang, det ved man heller ikke. Den går over i historien, siger han.
Årets konfirmationsgave
For godt seks årtier siden fik Kurt Stæhr sit første kamera, da han blev konfirmeret. Det blev startskuddet til mange timer med fotografering i naturen.
- Det giver en masse frisk luft, motion og oplevelser, siger Kurt Stæhr, der dagligt går rundt i Grund Skov ved Vejle Fjord.
Han følger årstidernes skiften og fotograferer, når bøgen springer ud, forårsblomsterne titter frem, og når den første sne kommer. Derfor står han også klar til at finde anemonen hvert forår.
- Jeg begynder midt eller sidst i marts med at gå ud og lede efter dem. Så er jeg lidt utålmodig, siger Kurt Stæhr.
I år fik han så chancen to gange.
En forvirret natur
Det er ikke kun anemonens sene - eller tidlige - spiren, der er kommet ud af naturens vanlige gang.
- Det er som om, det hele er forrykket et par uger indenfor de sidste år. Der er stadig forårsagtige farver, selvom vi er henne først i oktober, siger han.
Sidste år fik han endnu en ny oplevelse, da han kunne fotografere skovens træer med efterårsblade dækket af sne.
- Det var faktisk en meget spændende oplevelse, fortæller han.
Han oplever også, at bøgen springer tidligere ud, og at svampene stadig står helt ind i november.
Det nye Holland
September måned slog rekord og blev den varmeste, der nogensinde er målt i Danmark. Det er ikke uden betydning, og anemoner i efteråret kalder Jens Ringgård, vært på TV2 Vejret, også for usædvanligt.
- I det hele taget ser vi, at temperaturerne er stigende, og det giver en bedre mulighed for at blandt andet anemoner kan springe ud - også i efteråret, siger han.
Han peger på den globale opvarmning som årsagen til de stigende temperaturer, der i sidste ende får indflydelse på naturen.
- Hvis vi bare kigger på de sidste 30 år, er temperaturen steget med én grad i gennemsnit for hele landet, så det er en markant stigning, siger Jens Ringgård.
Kigger vi sydpå, har vi de seneste ti år oplevet den samme gennemsnitstemperatur, som Holland oplevede for 100 år siden.
- Det korte svar er, at vi skal til at vænne os til at have et andet klima, end det vi har haft, og det er altså ikke noget, som bare sker i fremtiden, men også noget der sker nu. Man kan sige, at vi nærmest er trukket 500 kilometer mod syd, og dermed er der også bedre muligheder for, at anemoner og andre blomster kan blomstre længere og tidligere, siger han.
Jagten på det bedste billede
Kurt Stæhr er langt fra færdig med at fotografere. Han venter stadig på sit, måske, bedste billede.
- Jeg har ikke tid til det, men hver dag kunne jeg gå og tage nye billeder. Jeg bliver ved, indtil jeg ligger, siger han.
Hvor han normalt jagter anemoner i foråret, vil han give den lille forårsblomst mere opmærksomhed atter en gang.
- Næste år vil jeg ud og lede igen, siger han.