Tidligere vinder bruger ekstreme metoder for at skabe landets største græskar
Jens Peder Skønager har brugt måneder på at drive sit kæmpegræskar frem i et specialbygget drivhus. Lørdag middag er der DM i kæmpegræskar i Tivoli.
Jens Peder Skønager pusler ofte i sit drivhus i Øster Vedsted ved Ribe. Her bruger han mange timer særligt om foråret og sommeren. For det er her, han dyrker sine kæmpegræskar, som han drømmer om en dag kan nå en vægt på et ton.
- Det kunne være sjovt at nå 1.000 kilo. Det ville i givet fald være rekord her i Danmark og vist også i Norden, siger Jens Peder Skønager.
Drivhuset er stort - 160 kvadratmeter - og er lavet af tyk, klar plastik trukket omkring nogle solide stålbuer. Han byggede det sidste år. Der er dobbeltdøre i hver ende lavet i trærammer, som med elektroniske følere selv kan åbne og lukke alt efter vindforhold og temperatur i drivhuset.
- Jeg laver alt selv. Selvfølgelig selve dyrkningen og pasningen af planterne. Men jeg konstruerer også al elektronik, der styrer dørene og de små ventilatorer. Ja, alt hvad der er nødvendigt, siger Jens Peder Skønager og fortsætter:
- Ellers er det svært at dyrke græskar oppe i den her størrelse, da der er meget, der kan gå galt undervejs, fortæller den nu pensionerede værktøjsmager og tidligere hobbylandmand.
Drivhuset står på marken ved Jens Peder Skønagers oldefars hjem i Øster Vedsted. Et hus han overtog for 15 år siden, hvor han solgte sin slægtsgård med hobbylandbrug nogle få kilometer væk.
Drivhuset vender ud mod den flade marsk, og når man står i det, er der direkte udsigt til marsken og Ribe Domkirke gennem dobbeltdørene.
Bladene fjernede han for et par dage siden, fordi fredag eftermiddag skal græskarret læsses på en trailer, før han og konen lørdag morgen klokken 5 kan tage turen på tværs af landet til Tivoli i København - til DM i græskar.
Hemmeligheden bag
Ifølge Jens Peder Skønager kan alle kaste sig ud i at lave kæmpegræskar. Men man skal være indstillet på, at fra frøene kommer i potter om foråret, udplantes i drivhuset, planterne skal sorteres, de skal gødes og vandes dagligt, til vi når efterårsferien og konkurrencen finder sted. Der er massevis af timers arbejde indtil da.
Det eneste, der vokser i jorden i drivhuset hos Jens Peder lige nu, er ét kæmpegræskar på en endnu ukendt vægt. Ellers er jorden helt bar - altså bortset fra den lange, tykke plantestængel som er græskarrets navlestreng og livsnerve. Det er gennem den, vand og gødning optages i planten. Græskarret får nemlig vand helt frem til fredag eftermiddag, hvor det høstes.
DM i kæmpegræskar lørdag klokken 11.30 i Tivoli
Den nuværende danske såvel nordiske rekord fra 2020 er på 970,4 kilo. Den står Jens Peder Skønager for.
Verdensrekorden er fra 2021 og er på 1.226 kilo og er sat af italieneren Stefano Cutropi ved de lokale Italienske mesterskaber.
Deltagerne ved DM 2023 er:
Emil Blach-Rasmussen Store Merløse
Anita Dietz Årslev
Jens Peder Skønager Ribe
Michelle Jakobsen Lundby
Nanna Pedersen Tureby
Charlotte & Klaus Ladegaard Videbæk
Henrik Jensen Græsted
Ole Christensen Skanderborg
Tage Svensen Vejen
Merete Knudsen Samsø
- Det skal have så meget vand og næring som muligt lige til det sidste. Jeg går jo efter at vinde også i år, siger Jens Peder Skønager.
Daglig vægtøgning op mod 20 kilo
- Den sidste måned har det vokset mellem et og tre kilo om dagen. Men når den rigtigt vokser mellem begyndelsen af juni og slutningen fra juli, så øger det vægten med 20 kilo om dagen.
Alle blade er allerede fjernet omkring græskarret. De fyldte ellers det meste af drivhuset. Alene vægten på dem var ifølge Jens Peder Skønager på mellem 500 og 600 kilo.
Her få dage før konkurrencen ved Jens Peder dog ikke, hvad græskarret vejer. Men han har en ide.
- Man måler rumfanget af græskarret. Det må sætter man ind i en tabel og kan dermed regne vægten ud - sådan cirka. Mit græskar har nok en vægt på mellem 700 og 800 kilo - alt efter hvor hult det er, fortæller Jens Peder, mens han banker på det store græskar.
- Det er nu ret fast, så måske er vægten højere, lyder det håbefuldt.
Jens Peder Skønager håber, at han vinder DM i græskar igen i år. Han tog titlen sidste år med et græskar på 868,8 kilo. Han vandt også i 2019 og 2020. Og han har både dansk og nordisk rekord med et græskar på hele 970,4 kilo.
- Den rekord vil jeg altså gerne slå, og kunne jeg nå op på et ton, ville det være sjovt. Men det, tror jeg, sker ikke i år.
I 2021 deltog han ikke, fordi græskarret rådnede for ham.
Fascination og kæmpe nørderi
For at nå så langt skal man være en ægte entusiast og noget af en nørd. Det bekræfter Jens Peder Skønager med et smil på læben midt i drivhuset, som udelukkende er bygget til at dyrke kæmpegræskar i.
- Jo, det skal man jo nok. Men jeg gør det, fordi jeg er fascineret af, at man kan tage et lillebitte frø og putte i jorden, og et halvt år efter har man et monster som det her. Det er bare fantastisk, lyder det fra vestjyden.
- Jeg sætter otte frø i potter i foråret. De fire bedste af dem planter jeg i drivhuset i begyndelsen af maj måned. Så kigger jeg dem an i væksten, og på et tidspunkt vælger jeg de to bedste, som får lov at vokse til og fylde hele drivhuset. Senere på sommeren tager jeg så det bedste af de to, som så får lov til at vokse sig kæmpestort. Det andet fjerner jeg, og så er der bare at håbe, at det, jeg har valgt, vil vokse sig rigtigt stort.
I hele sæsonen skal der dagligt store mængder vand og gødning til. Tidligere benyttede Jens Peder Skønager naturlig gødning som hestemøg. Men i år bruger han kunstgødning.
For hvis man vil lege med i konkurrencen om at lave Danmarks største græskar, så skal man altså gøre lidt ekstra ud af det og forsøge sig frem.
- Jeg vander og gøder hver dag, og så tilfører jeg alt, hvad jeg kan finde på af mikronæringsstoffer. Det er bohr, mangan, zink og magnesium, som er nogle af de vigtige stoffer. Det er nemlig sådan, at det næringsstof, der er mindst af, er det, der bestemmer, hvordan de andre næringsstoffer bliver udnyttet, så det nørder jeg i.
Inden frøene overhovedet kommer i jorden, skal de også have den helt rigtige pH-værdi. Den er ifølge Jens Peder omkring 6,5.
- Det har jeg brugt lidt på at justere. Jeg har tilført kalk, fordi jorden lige her er lidt for sur.
Efter konkurrencen går kæmpegræskar til elefanterne
Om alle de gode tiltag igen i år vil føre til en sejr for Jens Peder Skønager, bliver afsløret i Tivoli klokken 11.30 lørdag.
Her bliver samtlige ti deltagende græskar vejet.
Når græskarrene har været udstillet i Tivoli til efter Halloween i november, så får elefanterne i Zoologisk Have dem at spise. En tanke der tiltaler Jens Peder Skønager.
- Jeg kan godt lide at tænke på, at det på en måde slutter en livscyklus for planten, ved at dyrene får dem at æde.
Desuden får deltagerne frø fra deres græskar med hjem. Om Jens Peder vil bruge dem til næste års konkurrence - det er endnu uvist.
- Jeg er altid på jagt efter store 'modergræskar', og alt efter hvad jeg finder, så må vi se, om det bliver frø fra mit græskar i år, eller jeg køber nogle nye frø.
Et er sikkert - Jens Peder Skønager er med i kapløbet om Danmarks største kæmpegræskar til næste år også.