Borgerne tager sagen i egen hånd: Genåbner den lokale købmandsbutik
Da købmandsbutikken lukkede, samlede borgerne i Daugård over 900.000 kroner ind for at få en ny. Det lykkedes, og i dag slog den nye butik dørene op.
Hvad gør man, hvis byens eneste dagligvarebutik lukker?
I flere og flere små byer sørger borgerne selv for, at der stadig er et sted at handle.
Det gælder også for borgerne i Daugård. Deres købmandsbutik lukkede i sommer. Lørdag åbnede den igen - med hjælp fra borgerne. 500 borgere har købt andelsbeviser og så er der indsamlet mere end 900.000 kroner.
- Siden sommerferien har vi vidst, at den skulle lukke, men det ville borgerne ikke være med til. De vil have en købmandsbutik, så spørgsmålet var: Hvad gør vi så?, siger Henrik Narud, formand for foreningen Vores Købmand, Daugård
200 borgere var med til det første borgermøde og mange har arbejdet frivilligt. På 14 dage blev der indsamlet en halv million kroner, men Henrik Narud håber på at runde en million.
Her holder borgerne liv i købmandsbutikker:
- Sommersted
- Bevtoft
- Sdr. Hygum
- Nim
- Vejrup
- Nustrup
- Nymindegab
- Der skulle nogle penge til at starte tingene, så vi har fået borgerne til at tro på det. Derudover skulle vi finde en god købmand, og det tror jeg alle kan se, at vi har fundet, siger Henrik Narud.
Den nye købmand hedder Allan Hedegaard Bülow, og han er valgt blandt 145 ansøgere.
- Jeg kan jo navnet på over 100 mennesker, som har været at hjælpe. Jeg er jo blæst omkuld af den fællesskabsånd og følelse, som jeg rammer herude, siger den nye købmand.
Kvaliteten vægtes højest
Byens tidligere købmand gennem mange år, Louis Høffner, lejer bygningerne ud til en lav pris. De mange penge, som borgerne har indsamlet, er investeret i en bedre drift. De gamle købmandslokaler er tømt fuldstændig for udstyr og inventar, og så har man lagt nyt gulv og lavet ny belysning. Pengene er også brugt på nye kølemøbler, som er billigere i drift.
Allan Hedegaard Bülow fortæller, at han så kan koncentrere sig om kvaliteten og få flere lokale varer på hylderne.
- Med den omsætning, der var før, der kan det løbe rundt nu, men jeg forventer jo en meget højere omsætning, qua kvaliteten af dét, vi laver herovre.
Daugårds borgere har også lagt penge og frivillig arbejdskraft i byens idrætshal og multibane. Købmandsbutikken er skabt i den samme ånd.
- Når man træder ind i butikken, så møder man folk, man kender og får en snak. Man får også en snak med købmanden, da det er et fællesskab, man træder ind i – udover en købmandsbutik, siger Henrik Narud.
Borgerne: Vi kan ikke undvære butikken
Mange lover at bruge butikken til hverdag i stedet for at køre til Vejle eller Hedensted.
- Altså, vi kunne jo bare køre ind at handle, men der er jo så mange andre, der ikke kan det. Vi får jo heller ikke nogle børnefamilier til, hvis vi ikke har en butik, vi kan handle i til hverdag, siger Ulla Ketz, kunde, Daugård
En dagligvarebutik betyder også noget for familier med småbørn.
- Jeg synes, det er en god lille landsby, som mine børn kan vokse op i både med skole og købmand, så det betyder meget, at købmanden er her, siger Trine Korgaard Fabricius, social- og sundhedsassistent, Daugård