Årets iværksætter kunne ansætte to smede i morgen, hvis de kunne finde dem
Med et unikt produkt og udsigten til vækst modtog en ung produktionsvirksomhed onsdag prisen som årets iværksætter, men væksten kan blive bremset af mangel på kvalificeret arbejdskraft.
For det blotte øje ligner det et dæksel som så mange andre, der stikker op fra en brønd, men under låget gemmer der sig et produkt, man ikke finder andre steder.
Bag den patenterede gule sikkerhedsrist gemmer der sig historien om en 35-årig smed, der for fire år stiftede Uldum-virksomheden Sawelco, der blandt andet producerer sikkerhedsdæksler til forsyningsbranchen.
Virksomheden modtog onsdag Hedensted Kommunes iværksætterpris for deres arbejde som ”frontløber i en branche med betydeligt vækstpotentiale”, lød begrundelsen.
- Det var en kæmpe stor oplevelse. Det er noget, vi har sigtet efter i et år. Vi er i begyndelsen af en forhåbentligt lang og spændende rejse, siger stifter og medejer Rasmus Kjeldahl Noer, der i dag driver virksomheden med Lars Bjerre Jepsen.
- Især Hedensted Erhverv har troet på os fra start. Vi skulle bruge et lejemål, bom, så fandt de det, og de har også hjulpet med at finde nemmere finansiering.
Plads til flere hænder, hvis de kan finde dem
Selvom virksomheden i dag tæller tre mand, et hold freelance-montører og nogle ungarbejdere, så drømmer stifteren om, at virksomheden vokser.
Men det er svært at finde nok kvalificeret arbejdskraft som for eksempel de smede, som virksomheden efterspørger.
- Der er en meget lav ledighed, og vi oplever, at der er mange store industrivirksomheder i området, som trækker mange dygtige medarbejdere. Jeg ved ikke, om den store pukkel er arbejdskraften, men den kan blive det lige om lidt.
Og for virksomheden er det vigtigt, at ønsket om flere medarbejdere og vækst ikke går udover slutproduktet og de eksisterende kunder, mener Rasmus Kjeldahl Noer,
- Det er også derfor, at vi ikke har markedsført os. For hvis vi nu ikke kan levere, vil det måske skade os.
I Hedensted Kommune står 1,9 procent af borgerne udenfor arbejdsmarkedet, og den lave ledighed fastholdes, selv efter at kommunen sidste år for første gang rundede 48.000 indbyggere.
Derfor kigger virksomheden i Uldum på forskellige løsninger for at virksomheden kan vokse i fremtiden.
- Vi vil kunne ansætte de to rigtige medarbejdere i morgen, men vi slår ikke job op. Jeg er selv en del af produktionen og med den kalender vi har, kan vi ikke læse 12 ansøgninger om ugen, men vi er i dialog med Jobcenteret, så de kan henvende sig.
Vil selv uddanne nye kollegaer
Ser man på landsplan, så er der ikke udsigt, til at arbejdsstyrken blandt smede vil vokse.
Ifølge i Dansk Arbejdsgiverforening, så vil det samlede antal af smede falde med 8.300 - eller mere end 25 procent fra 2023 frem mod 2035. Derfor ser stifteren også ind i selv at skabe flere kvalificerede hænder til branchen.
- En af de ting, vi begynder at kigge ind i, er at uddanne dem selv. Vi vil gerne have en svend mere, og så kan det godt være, at vi skal tage en lærling ind.
Det er også derfor, at vi har ungarbejdere. Her kan de få en smag for, hvordan faget er.
Imens arbejder den prisvindende virksomhed med at gøre deres arbejdsplads til et sted, der, trods størrelsen, bliver ligeså attraktiv som de store industrivirksomheder, der findes i kommunen.
- Vores seneste kollega ringede selv ind, fordi han trængte til at prøve noget nyt, men generelt kommer de ansatte ikke af sig selv, og vi vil gerne bidrage til at blive attraktive med for eksempel løn og udstyr. Som medarbejder her bliver man en del af en familie, hvor vi alle har et ansvar, og det kan lønne sig, siger stifter Rasmus Kjeldahl Noer.