Ukrainsk mor har haft flere jobs og bor nu i Danmark permanent
Det er præcis to år siden, Rusland gik til angreb. Ukrainske mænd meldte sig til tjeneste i felten, mens mange kvinder og børn flygtede ud i Europa. I dag lyder krigen stadig i dele af Ukraine.
41.119.
Så mange midlertidige opholdstilladelser har Danmark givet ukrainske statsborgere, der er flygtet fra krigen. 13.617 af dem er børn.
De fleste har søgt om opholdstilladelse gennem særloven, der, uden om den normale asyllov, giver lettere adgang til integration i det danske samfund.
I dag er det to år siden krigens udbrud i det Østeuropæiske land. To år siden grænsen blev brudt af tanks, kraftfulde missiler og hundredtusindvis af russiske soldater.
En af dem, der skyndte sig at flygte, er Olga Tabakova:
- At være i sikkerhed er det vigtigste. Det er derfor, vi kom her. For at redde min datter.
Med sin mor og datter kom hun i marts 2022 til Danmark. De var tvunget til at starte et nyt kapitel i deres liv.
Selv har Olga Tabakova haft fire forskellige jobs i hendes snart to år i landet. Først som servicemedarbejder, derefter rengøringsassistent og gartner - og i næste måned kan hun fejre et års jubilæum som organist i Aller Frikirke ved Christiansfeld.
- Jeg arbejder fuldtid, og jeg elsker mit arbejde. Min datter har det også virkelig godt og taler flydende dansk. Hun er glad for at gå i skole og lege med en masse danske børn.
Flere vil blive i Danmark
En del af de ukrainske flygtninge tog de hånd om hos Asyl Syd. Helt konkret har de på tværs af fem asylcentre i Syd- og Sønderjylland haft 5.867 indflytninger siden marts 2022. Langt størstedelen kom til fra det krigsramte land i Østeuropa.
- Vores job har været at give dem tag over hovedet og et sted, hvor de kunne finde ro under sagsbehandlingen. Vi har også kunne forberede dem på det danske samfund, fortæller Niels Bøgskov Frederiksen, der er driftschef hos Asyl Syd, og fortsætter:
- Vi har konkret støttet dem ved at give tid og rum. Enkelte har snakket med psykologer.
I dag er de ekstra asylcentre lukket ned igen, fordi tilstanden igen er ved normalen. Faktisk huser de ikke en eneste ukrainer, der har søgt efter særloven for at blive i Danmark.
SÆRLOVEN FOR UKRAINSKE FLYGTNINGE
Særloven - også kaldet ukrainerloven - blev i marts 2022 vedtaget af et bredt flertal i Folketinget.
Loven sikrer flygtninge fra krigen, med oprindelig bopæl i Ukraine, at have opholdstilladelse og adgang til arbejdsmarkedet, velfærd og uddannelse i Danmark uden om de almene asylregler. Særloven skal hurtigst muligt normalisere en hverdag for ukrainerne og gøre dem til en del af det danske samfund.
Loven gælder frem til marts 2025.
Kilde: uim.dk
I stedet er langt de fleste sendt ud i landets kommuner, for at blive integreret i samfundet. Og det ser ud til at virke.
I hvert fald ønsker over 60 % af de ukrainere, der er flygtet inden for de seneste to år, at blive i Danmark, når der ikke længere er krig i deres hjemland. Det viser en ny undersøgelse fra Københavns Universitet.
Olga Tabakova er glad - men har naturligvis et savn.
- Danmark er virkelig et godt land for os, men jeg savner jeg mit hjemland. Jeg er glad for at have muligheden for at være her. Jeg føler, jeg kan give noget til Danmark, tjene mit barn selv og være selvstændig.
Tankerne om at vende tilbage har selvfølgelig også meldt sig.
- Lige nu er vi her, og jeg skaber mit liv her, fordi det er farligt at tage til Ukraine. Vi vil gerne blive i Danmark, for hvornår er krigen slut - og hvor skal vi være efter krigen?
Den danske støtte
- Danskerne har været positive og hjulpet. De har hjulpet meget fra begyndelsen, og jeg synes, det er fedt med sproget og arbejdet - især når sproget er svært. Danskerne har været meget tålmodige.
Ordene bliver sagt med stolthed fra Olga Tabakova, der også taler på vegne af hendes mor og datter.
Opfattelsen af den ekstraordinære danske støtte fylder også hos Niels Bøgskov Frederiksen.
- Vi kan sidde og se i tv derhjemme, at der sker forfærdelige ting - og to dage efter står der flygtninge på vores dørtrin. Fra tv til de står der, det gør noget ved folk. Danskerne reagerer meget positivt og melder sig som frivillige og laver donationer.
Opbakningen har formentlig også påvirket de ukrainske flygtninge syn på Danmark. I hvert fald er tilliden så stærk, at knap 94 % har høj eller meget høj tillid til danske autoriteter generelt. Og to ud af tre føler, de kan stole på det danske sundhedssystem.
Hver dag arbejder Olga Tabakova og hendes familie for at blive en større del af det danske samfund. I de Syd- og Sønderjyske asylcentre er der igen normale tilstande, men krigen raser fortsat - og derfor er de også klar, hvis flere flygtninge skulle søge mod Danmark.
- Lige nu har vi tre normale opholdscentre. Og så har vi et center i Skærbæk, der er klar til at lukke op for 250 mennesker på få dage, hvis der kommer et ryk, siger driftschef hos Asyl Syd, Niels Bøgskov Frederiksen.