Sankthans var ikke det samme uden bål - nu er det tilbage i landsby

Video: Jeppe Frost Kyvsgaard, TV SYD
Udgivet

Om lidt fyldes luften af både sang og røg, når dette års sankthansaften fejres over hele landsdelen, og efter et bålløst 2023 er der i år fuld gang i bålbyggeriet.

At holde sankthans uden bål er næsten det samme som at holde jul uden juletræ. Der mangler bare noget.

Det var dog virkeligheden for rigtig mange sankthansfejringer i 2023. Her agerede et afbrændingsforbud lyseslukker og satte en stopper for de store bål.

Det er aldrig det samme uden et bål. Bålet er bare et symbol på sankthans

Ulla Toft, formand for Maugstrup Menighedsråd

Men afbrændingsforbuddet har holdt sig på behørig afstand i år. Efter en varm maj kom en våd juni, og nu skal der afholdes sankthans for fuld udblæsning.

I hvert fald her i Maugstrup.

Det er første gang, at Heidi Brock prøver kræfter med at bygge bål i Maugstrup. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard, TV SYD

- Det er første gang, jeg laver bål her. Så jeg håber, at jeg kan få gang i det på søndag, fortæller Heidi Brock. Hun er graver og kirketjener ved Maugstrup Kirke og i år også bålansvarlig.

- Der må jeg stå min prøve, siger hun og smiler.

Sankthansaften og ikke mindst sankthansbålet er en gammel og velholdt tradition i landsbyen Maugstrup. Her har de fejret midsommeren siden 1975. Måske endda før.

De regner med, at omkring 50 af de lokale lægger vejen forbi.

Sådan endte bålet med at se ud. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard, TV SYD

Sikkerhed er vigtigt

Der er mange ting, der skal tages højde for, når man bygger et sankthansbål, og det er Heidi Brock udmærket klar over.

- Jeg tænker over at holde afstand til noget brandfarligt, og jeg tænker også over, hvordan jeg tænder det op, forklarer hun.

- Hvis det blæser meget på søndag, så må vi lade helt være med at tænde det.

Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen har nogle anbefalinger i forhold til, hvor man placerer sit sankthansbål. Foto: Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber

Det er alt sammen forholdsregler lige efter bogen. I hvert fald hvis du spørger Jarl Vagn Hansen, der er beredskabsdirektør hos Trekantområdets Brandvæsen.

- For det første skal man sørge for at bygge bålene stabilt og ordentligt op, så det står sikkert og ikke vælter. Når man så tænder op, skal man være sikker på, at der ikke er nogen dyr inde i bålet. Man helst ikke bruge nogle brandfarlige væsker, så kan man risikerer at få en eksplosion, understreger han.

Jarl Vagn Hansen er beredskabsdirektør hos Trekantområdets Brandvæsen og har nogle anbefalinger til alle, der skal holde sankthansaften med bål. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard, TV SYD

Har ikke glemt hvordan man gør

Selvom der ingen bål var at finde nær Maugstrup Kirke sidste år, er de dog ikke helt ude af sankthanstræning. For selvom der var afbrændingsforbud, fejrede de alligevel Johannes Døberens fødselsdag.

- Vi holdt bare sankthansaften oppe i præstegården. Det handler om at samles, det handler om nærvær og fællesskabet, fortæller Heidi Brock.

Gode råd til et sikkert sankthansbål

Når bålet skal tændes, er det vigtigt også at tænke på brandsikkerheden.

Derfor har Beredskabsstyrelsen en række gode råd til brandsikkerheden:

  • Placer bålet i en passende afstand til bygninger og omgivelser

  • Bål skal placeres 30 meter fra bygninger med hårdt tag

  • 60 meter fra letantændelige markafgrøder

  • 200 meter fra stråtækte huse, nåletræsbevoksninger med videre og oplag af brandfarlige stoffer og andet letantændeligt materiale

  • Brug aldrig brandfarlige væsker, når du tænder bålet, da det kan meget let gå galt

  • Hold øje med bålet og forlad det først, når ild og gløder er helt slukket. Hæld gerne vand på

  • Sørg for at have rigeligt vand i nærheden

  • Vær særligt opmærksom på børn og dyr i nærheden af bålet, da de let kan komme til skade

  • Hvis det er meget tørt eller blæser kraftigt, så lad være med at tænde bålet

  • Er der tale om hård vind (10,8-13,8 meter i sekundet) eller højere vindhastigheder, er det forbudt at tænde bål, medmindre kommunen har givet tilladelse

Kilde: Beredskabsstyrelsen

Men formanden for Maugstrup Menighedsråd, Ulla Toft, glæder sig nu alligevel lidt ekstra til en sankthansaften med bål til bålsangene.

- Det er aldrig helt samme uden bål. Det er et symbol på Sankt Hans.

Ulla Toft er formand for Maugstrup Menighedsråd og har boet i byen siden 1975. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard, TV SYD

Og i følge beredskabsdirektøren kan borgerne i Maugstrup roligt begynde at glæde sig til en sankthansaften fyldt med både taler, sang og ikke mindst sankthansbål.

- Vi kan med 100 procent sikkerhed sige, at der ikke bliver noget afbrændingsforbud. Der bliver ild i sankthansbålene i år, understreger han.

Danskerne er vilde med det simple og frie campingliv

Udgivet

Camping er danskernes foretrukne ferieform. Det er det også for ægteparret Lona og Benny Frøsig, der har camperet i 37 år.

Selvom vejret kan så tvivl, så er sommeren i fuld gang.

I disse dage vælter den ene campist efter den anden ind på Ribe Camping med campingvogn, autocamper eller til en hytte på pladsen.

For seks år siden tjekkede Lona Frøsig og hendes mand Benny også deres campingvogn ind på pladsen. Der har den stået siden. De har camperet i 37 år på forskellige danske campingpladser, men er nu fastliggere på Ribe Camping.

- Vi elsker friheden ved campinglivet, og at vi er omgivet af andre mennesker. Der er ingenting, vi skal ordne, ingen hæk vi skal klippe eller hus, vi skal male, som hvis vi havde haft et sommerhus, fortæller 67-årige Lona Frøsig, der er pensionist.

Lona Frøsig og manden Benny bor tæt på deres campingvogn. Manden var hjemme et smut, mens TV SYD var forbi.

Hun og manden bor i Vejrup kun 24 kilometer fra deres campingvogn. Det gør det nemt for dem at komme og gå som det passer dem året rundt.

- Her slapper vi af. Derhjemme har man altid gang i noget. Vi kan godt finde på at tage en charterrejse uden for højsæsonen, men jeg vil helst være her i vores campingvogn, siger Lona Frøsig.

En populær ferieform

Lona Frøsig er langt fra den eneste, der har det sådan.

Ifølge Dansk Erhverv holder knap tre ud af fire danskere hele eller en del af deres sommerferie i Danmark, og camping er en af danskernes favorit måder at holde ferie på herhjemme.

- Campinglivet er simpelt, man er tæt på naturen, og det er nemt at skabe relationer med andre på en campingplads. Og så kan man campere i mange variationer og prislejer, forklarer landsformanden for Dansk Camping Union, Anne-Vibeke Isaksen.

I 2023 var der ifølge VisitDenmark 4,8 millioner danske overnatninger på campingpladser på landsplan, og i Sydjylland var der 929.150 danske overnatninger.

Fra telt til moderne vogn

Lona og Benny Frøsigs campingliv begyndte med et telt i 1987, da deres datter var spæd. Det blev senere erstattet af en gammel campingvogn uden varme og køleskab. Den er nu udskiftet med en moderne model med fortelt - og køleskab selvfølgelig.

De fireårige tvillinger Lauge og Johan er for første gang i år med deres mormor og morfar på camping uden deres forældre.

Deres datter er blevet voksen og har selv fået børn - tvillingerne Johan og Lauge på fire år - som de garverede campister har fået selskab af på campingpladsen. Børnebørn kan nemlig komme gratis med deres bedsteforældre på Ribe Camping i denne uge og de to kommende.

- Det er hyggeligt, men der er også arbejde ved det, fortæller Lona Frøsig med et smil.

Nemt at få venner

Tvillinger er slet ikke de eneste børn på campingpladsen.

Familien Ramsdal Mitchell med to børn på ni og 11 år gør to dages holdt på Ribe Camping i autocamper, før de fortsætter turen mod Holland.

For dem handler campinglivet også om samvær med andre campister.

- Det er nemt for børnene at finde andre børn at lege med på campingpladser, og det er hyggeligt at være sammen med de andre campister, når vi for eksempel laver aftensmad i fælleskøkkenet, fortæller Pia Ramsdal Mitchell.

Selvom solen ikke skinner hele tiden, er humøret højt.

Et nært fællesskab med de andre campister oplever Lona Frøsig også, og så har hun en veninde og to familiemedlemmer, der også er fastliggere på pladsen.

- Så besøger vi hinanden og hygger os i forteltet med et spil kort eller nyder et glas vin eller en kold øl, fortæller Lona Frøsig.

De er nu verdensmestre i usædvanlig sport

Udgivet

De er mellem 9 og 50 år og tilsammen udgør de Vejen Garden, der netop er blevet verdensmestre med imponerende høje point.

Det er langt fra alle, der kommer til at opleve det - at vågne op som verdensmester.

Men sådan var det mandag morgen for medlemmerne af Vejen Garden.

Og det føles rigtig godt, hvis du spørger Jørgen Schmidt, der er daglig leder af Vejen Garden.

- Jeg har været med i rigtig mange år, og indtil videre er det det største, vi nogen sinde har opnået. Så er der ikke mere, vi kan gå efter. Det her er det største. Helt sikkert, siger Jørgen Schmidt, der er daglig leder af Vejen Garden.

I weekenden var Vejen Garde til det 25. verdensmesterskab i garde, der blev afholdt i Rastede i Tyskland. Her mødtes 86 korps fra 14 forskellige nationer og cirka 4.000 musikere.

Her konkurrerede de i march og koncert – og vandt begge discipliner overlegent. De fik nemlig 91 og imponerende 97,0823 point ud af 100 mulige.

- Der har været et langt sejt træk i flere år, hvor vi ret målrettet har arbejdet på, at vi skulle hæve niveauet i garden, og vi har professionelle instruktører både i march og i vores koncert. Drengene er bare blevet utroligt dygtige de senere år. Det er hårdt arbejde og ja, lidt held skal der også til, siger Jørgen Schmidt.

Jubel med i bussen

I bussen på vej til verdensmesterskabet var der ellers en bekymring for disciplinen march, for koreografien sad ikke helt så skarpt, som de havde drømt om. Men da det var tid til at stå på den store scene, gik koreografi og musik op i en højere enhed.

- Men det er lidt ubeskriveligt. Det giver gåsehud stadigvæk, når jeg tænker over det.  Der er rigtig mange timers hårdt arbejde i det, og når det så forløser sig, og man så får sejren hjem. Det er ubeskriveligt, siger Thomas Pedersen, der er musiker og koreograf.

Vejen Garde er et korps, der kun består af drenge og mænd. Lige nu er der 90 af dem.

Og med Verdensmesterskabet i hus, så byder den nærmeste fremtid på endnu flere rejser for gruppen.

- Vi har flere gange været i Berlin. Og det er helt klart, at sådan nogle invitationer må der komme flere af med tiden. Det håber vi på, siger Thomas Pedersen.

Men indtil videre så sidder weekends sejr stadig i dem. For det var en lang bustur hjem fra Rasted i Tyskland - og lige præcis lang nok til, at mesterskabet virkelig kunne fejres.

- Min stemme bærer præg af, at det var lidt vildt i går. Det har været en rigtig god tur. Det viser resultaterne også. V har opnået det, som vi nok ikke helt turde tro på, siger Thomas Pedersen.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com