Ét ord adskiller Egon og Freddy fra deres forsikringspenge
Sommerhusejerne i Kelstrup Strand får ingen forsikringspenge, efter området i midten af november blev ramt af oversvømmelser. Det skyldes, at Naturskaderådet ikke vil bruge en bestemt betegnelse for hændelsen.
Onsdag 16. november er en dag, der kan ende med at blive rigtig dyr for Egon Mortensen og hans naboer i sommerhusområdet ved Kelstrup Strand.
Den dag blev hele området oversvømmet på grund af forhøjet vandstand og en kraftig østenvind, der pressede vandet fra Lillebælt ind i vigen.
Vi har boet her i 30 år, og vi har aldrig oplevet det før
Egon Mortensen, sommerhusejer ved Kelstrup Strand
Vandet pressede sig ind i husene, og hos Egon Mortensen stod vandet 50 centimeter over gulvhøjde. Det har skabt skader for mange tusinde kroner.
Og det beløb skal sommerhusejerne nu selv betale.
Flere beboere fortæller til TV SYD, at forsikringsselskaberne ikke vil betale så meget som en krone af én særlig grund.
Naturskaderådet (tidligere kendt som Stormrådet) siger, at der ikke er tale om stormflod, og når de gør det, så vil selskaberne ikke udbetale forsikringspenge.
- Jeg synes, at vi er blevet røvrendt, fortæller Egon Mortensen og fortsætter:
- Naturskaderådet siger, at der ikke har været storm, men alle kan jo se, at det aldrig har været sådan før. Vi har boet her i 30 år, og vi har aldrig oplevet det før.
Hurtigt svar fra forsikringsselskab
Naturskaderådet beslutter sammen med DMI og Kystdirektoratet om den høje vandstand er ekstrem nok. For at de erklærer det som stormflodshændelse kræver det, at der er tale om en statistisk tyveårshændelse. Det vil altså sige en hændelse, man forventer vil ske en gang hvert 20. år.
Det var altså ikke tilfældet ved Kelstrup Strand for to uger siden.
Egon Mortensen står dog ikke alene med sin frustration over de manglende forsikringspenge. Han fortæller, at cirka 20 andre sommerhusejere står i samme situation.
En af dem er Freddy Loree, der har flere huse i området. Han fik hurtigt svar fra sit forsikringsselskab Sønderjysk Forsikring.
Svar fra forsikringsselskabet
Uanset hvilket forsikringsselskab sommerhusejerne har, så er beskeden den samme.
Forsikringen dækker ikke, når der ikke er er tale om stormflod.
Freddy Loree fik dette svar fra sit forsikringsselskab Sønderjysk Forsikring:
Vi har modtaget anmeldelse af skade på din ejendom... ...efter stormflod eller oversvømmelse. Da hændelsen i Kelstrup ikke er en erklæret stormflodshændelse, eller oversvømmelse fra nærtliggende vandløb, er der ikke dækning for skaden via naturskadeordningen. Vi er derfor nødsaget til at afvise din anmeldelse.
- De sagde allerede, da jeg ringede dagen efter, at der ikke var nogen hjælp at hente, fortæller han.
Derfor lavede Freddy Loree tre indberetninger til Stormskaderådet. Dem fik han svar fra 28. november, og her lød meldingen også, at der ikke var noget at gøre, da der ikke var tale om en stormskade.
- Det er jo lidt træls, for som man kan se rundt omkring, så er gulvene brækket op og vandet render ud af isoleringen i væggene, og det kommer da til at blive noget omfattende at få det reetableret igen.
Ingen tyveårshændelse
Poul Jensen er chefkonsulent ved Naturskaderådet. Han bekræfter, at der skal være tale om en tyveårshændelse, før at de definerer det som en stormflodshændelse.
Der er ingen målestationer ved Kelstrup Strand, men de to nærmeste stationer viste ingen tegn på en tyveårshændelse. Selvom vandstanden ved Kelstrup skilte sig ud fra andre områder langs kysten, så er der ingen hjælp at hente.
- Jeg har stor sympati med de mennesker, som har oplevet denne oversvømmelse. Man har ovenikøbet haft en situation, hvor vandet ikke løber tilbage i havet. Men vi er en del af en ordning, og vi er nødt til at rette os efter, hvordan ordningen er skruet sammen rent lovgivningsmæssigt, forklarer Poul Jensen.
Egon Mortensen har endnu ikke overblikket over, hvor meget det kommer til at koste ham at udbedre skaderne i sommerhuset.
- Det bliver dyrt for mig med gulve, vægge, elinstallationer og nye hårde hvidevarer, fortæller han.
Freddy Loree spår også, at det kan komme til at koste ham flere hundrede tusinde kroner at renovere sine huse.