Drømmesommerhus skulle sikres mod oversvømmelser, men nu står ejer skuffet tilbage
Sommerhusområdet i Hejsager blev hårdt ramt af stormfloden både indenfor og udenfor. Det frustrerer sommerhusejere, når kystsikring i området længe har været på tegnebrættet.
For to år siden købte Morten Juel Pedersen og hans hustru Pia Pedersen deres drømmesommerhus i Hejsager for at have et sted at trække sig tilbage til, når de bliver ældre.
Men drømmen brast i weekenden, da stormfloden ramte området og oversvømmede sommerhuset.
- Vi kom herned ved 11-tiden i går og blev mødt af vand i 20 til 30 centimeters højde både indenfor og udenfor, siger Morten Juel Pedersen og fortæller, at vandet indenfor har nået en vandstand på en halv meter flere steder, da det stod værst til.
- Man føler sig jo ikke "bare" trist, man føler sig magtesløs. Det er så omfattende ødelæggelser, og det havde vi ikke lige indstillet os på.
Midt i stormflodens efterladenskaber føler Morten Juel Pedersen sig snydt. For der var en helt særlig grund til, at det netop blev Hejsager, valget faldt på, da de skulle købe sommerhuset.
"Vores Kyst" - bare ikke endnu
Haderslev Kommune besluttede i 2019 at starte projektet "Vores Kyst" for at sikre kystsikring og beskytte sommerhusene i området. Et projekt der i år har fået tildelt 8,7 millioner kroner fra statens pulje til kystbeskyttelsesprojekter.
Ifølge tidsplanen skal kystsikringen være klar i 2024, og projektet var en stor årsag til, at Morten Juel Pedersen og Pia Pedersen købte sommerhuset netop dér. De ville gerne have et hus i nærheden af kysten, men ikke i en risikozone.
- Og der tænkte vi, at Haderslev Kommune virkede meget seriøs og rent faktisk ville gøre noget. Men kommunen er ikke kommet nogen vegne. Der bliver holdt møder, og naturen bliver undersøgt, hvilket jeg har respekt for, men jeg forstår ikke, at der ikke engang er etableret et dige, siger Morten Juel Pedersen.
Ifølge formand for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune, Carsten Leth Schmidt (S), vil kystsikring af Hejsager være på plads i 2024 som planlagt.
- Vi har fulgt tidsplanen hele vejen igennem, og det bliver vi ved med. I slutningen af 2024 kan vi få sandsugerne ud, og så går der fem dage, før der er kystsikring, forklarer han.
Hvis det kun tager fem dage, hvorfor har I så ikke gjort det nu?
- Vi er i gang, og hver gang vi har et tilfælde med oversvømmelse, så kigger vi på tidsplanen. Hver gang finder vi så også ud af, at vi er nødt til at skynde os langsomt, så vi har styr på alle hensyn, uanset hvor berørt man er, og hvor store tab, der er tale om, siger Carsten Leth Schmidt.
Men kunne det have forhindret de massive ødelæggelser?
- Med sandsugning, lidt pumper og andre sager, så kunne det måske have forhindret det.
100-års-hændelse
Ægteparret havde forberedt sig med 400 sandsække rundt om huset, havde skåret huller i terrassen til fire pumper og anbragt en nødstrømsgenerator på bordet.
- 100-års hændelser er én ting, for man kan ikke redde alle. Men kommunen kan gøre noget og begynde med de ting, der er ligetil og ikke kræver særlige tilladelser så som et dige, siger Morten Juel Pedersen.
100-års-hændelse
En 100-års-hændelse er en stormflod så kraftig, at den statistisk set kun viser sig én gang i løbet af 100 år.
Stormflod er en betegnelse for et ekstraordinært højvande - typisk i forbindelse med kraftig blæst.
Stormflod er også en mere teknisk betegnelse, som anvendes af Naturskaderådet (tidligere Stormrådet), når de skal afgøre, om oversvømmelser har en karakter, hvor der kan udbetales forsikring af Naturskaderådet. Det bliver vurderet fra vejrhændelse til vejrhændelse.
Selvom Carsten Leth Schmidt afviser, at "Vores Kyst" kan igangsættes hurtigere, så er han ærgerlig over, at projektet ikke er gået i gang længe før.
- Der går nok ikke 100 år mere før næste stormflod, men arbejdet er godt i gang, og jeg er fortrøstningsfuld.