Sønderjyske sange gav pladekontrakt: En kærlighedserklæring til 'uuddannet' sprog
Det sønderjyske sprog bliver ikke altid taget seriøst uden for Sønderjylland, mener Rikke Thomsen, der omfavner sin dialekt i sange som en kærlighedserklæring til det område, hun kommer fra. Hør hende synge længere nede i artiklen.
Det var egentlig ikke med genforeningens fejring i tankerne, at Rikke Thomsen i 2019 valgte at udgive seks numre på sønderjysk. Men det viste sig at blive begyndelsen på et eventyr i genforeningens tegn med stor interesse for den 30-årige sangers sønderjyske røst.
- Jeg er overrasket over det, og har været ret rørt over modtagelsen af sangene. Det, at det betyder noget for nogen, det er den største gave, jeg har fået, siger Rikke Thomsen.
Fejringen af 100 året for genforeningen i 2020 blev som bekendt udskudt til 2021 på grund af coronaens indtog, og det betyder, at mange af arrangementerne fra sidste år er rykket til i år. Rikke Thomsen nåede dog at spille til seks genforeningsshows. Blandt andet på Det Kongelige Teater og for Prinsesse Benedikte på Sønderborg Slot.
Det var et forsøg på at gøre op med en stigmatisering, hvor det er en kærlighedserklæring til det område, jeg kommer fra.
Rikke Thomsen, sangerinde.
I år er hun fortsat med til at fejre genforeningen, og det har betydet noget helt særligt, siger kvinden fra Blans.
- Det har været en rigtig stor ting for mig, for jeg gik i tysk børnehave som lille og talte tysk i børnehaven, og sønderjysk derhjemme. Min mormor har også altid set mere tysk fjernsyn end dansk, fortæller hun.
Sønderjylland har en fundamental plads hos Rikke Thomsen, der fortæller, at hun aldrig har tænkt over, at der var en fysisk grænse mellem Danmark og Tyskland.
- Jeg kan ikke huske, at der var nogen kontrol, at jeg skulle vise pas eller sådan noget, så da genforeningen dukkede op nu her, så er det en positiv fortælling om den grænse, der er vellykket. Det er en historie om, at være bevidst om hvem man er – ikke om man er dansk eller tysk, men at man er sønderjysk, siger hun.
Omve'n Hjemve
Til aftenens Genforeningens show i Schweizerhalle i Tønder kan man høre Rikke Thomsen synge et af sine største hits på sønderjysk.
Sangen kalder hun for Omve'n Hjemve, og det er en sang, hun skrev efter i 10-12 år at have forsøgt sig med engelske sange. På et eller andet tidspunkt, var der bare noget, der gik op for hende - at hun skulle skrive og synge sønderjyske sange.
Da hun blev 16 år flyttede hun fra sin mor i Blans og til sin far i Nordjylland var alt nyt for hende. Hun begyndte i 1.g på et gymnasium, hvor hun ikke kendte andre end sin søster, og prøvede at finde sig til rette i det nordjyske ved at spille koncerter - og hun takker alle, der hjalp hende - men der var noget i hende, som ikke føltes helt som hjemme, fortæller hun.
- Jeg savnede Sønderjylland, og jeg skulle altid hjem på besøg. Når man kommer hjem på besøg, så kan alting godt ligne sig selv, smage og dufte af sig selv, men lige pludselig opdager man, at tiden har gjort noget ved det, og lige pludselig er der så mange ting, der er nye og ting, der er anderledes. Så jeg fik en omvendt hjemve – jeg savner noget, som var engang, og ikke det, der er nyt, siger hun.
En anden grund til, at hun synger på sønderjysk, er, at hun altid har haft en oplevelse af, at den sønderjyske - eller generelt en tydelig dialekt - var noget, som af andre blev opfattet som underuddannet og ukorrekt dansk.
- Det var et forsøg på at gøre op med en stigmatisering, hvor det er en kærlighedserklæring til det område, jeg kommer fra. Det håbede jeg, at der var nogen der ville blive glade for, og der var så lidt mere end to mænd og en høtyv i Blans, der ville høre det. Det er jeg simpelthen så stolt over, siger Rikke Thomsen.
Mere undervejs
Sangeren, der nu bor i Aarhus med sin kæreste Emma, har mildt sagt vind i sejlene. I torsdags skrev under på sin første pladekontrakt med Mermaid Records, hvor hun har skrevet under på at lave en plade udelukkende på sønderjysk.
- Jeg har gravet mig lidt ned i det pop/rockede fra 80'erne, og jeg har prøvet lidt af det af til de koncerter, jeg har spillet, og folk er simpelthen så søde.