Tre afgørende personer har på få år været med til at genrejse håndboldklub

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Uanset om håndboldherrerne i Fredericia HK ender øverst på DM-podiet mod rivalerne fra Aalborg, så skriver klubben i disse år på en bemærkelsesværdig fortælling, som vækker respekt hos den erfarne håndboldkommentator Bent Nyegaard.

Artiklen er først udgivet onsdag den 29. maj 2024, før det stod klart, at der blev en tredje og afgørende kamp om mesterskabet. Vi genudgiver artiklen i den anledning.

I Fredericia ser man bogstaveligt talt rødt i de her dage.

Fredericia er en håndboldby

Bent Nyegaard, håndboldkommentator

Lørdag tørner de rødtrøjede håndboldherrer fra Fredericia HK nemlig sammen med rivalerne fra Aalborg Håndbold i den tredje og afgørende kamp om at blive sæsonens danske mestre. Søndag vandt nordjyderne en relativt sikker hjemmebanesejr på 31-26 i arenaen Gigantium i Aalborg. 

Ved returopgøret i Fredericia onsdag kæmpede hjemmeholdet sig til en kneben og overraskende sejr på  31-30 over nordjyderne.

Selvom TV 2´s erfarne håndboldkommentator Bent Nyegaard på forhånd har aalborgenserne som oplagte favoritter til DM-titlen, så har de god grund til at frygte de røde modstandere fra Fredericia, siger han. 

- Fredericia er en håndboldby. Det er en af de klubber med den største fanbase. Det betyder, at fansene er dedikeret til at komme i hallen og dedikerer sig til at køre med på udebane, lyder det fra den erfarne håndboldkommentator.

- Især de her slagdueller, hvor du skal fordele medaljer, det har sgu sin helt egen fortælling. Jeg glæder jeg som et lille barn, siger han.

Bent Nyegaard er mangeårig håndboldkommentator for TV 2. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Fem på stribe

I de her år er håndbolden igen højt hævet i Fredericia. Det smager efterhånden lidt henad de gyldne velmagtsdage i 1970'erne, hvor fæstningsbyen svømmede i håndboldsucceser.

Det var en af de mest glansfulde perioder i dansk ligahåndbold

Bent Nyegaard, kommentator

Dengang hed klubben Fredericia KFUM, og mellem 1975 og 1979 tog herreholdet hele fem danske mesterskaber på stribe. 

- Det, de præsterede, var ekstraordinært. Der er altid hold, der udmærker sig i perioder, og det var en af de mest glansfulde perioder i dansk ligahåndbold, understreger Bent Nyegaard.

- Hvis man skal være stor i den sammenhæng, så kræver det også et niveau på den internationale scene. De spillede jo også Europa Cup-finalen i 1976 mod Borac Banja Luka fra Jugoslavien. Dengang var et dansk håndboldhold i en europæisk finale altså virkelig, virkelig stort, lyder det fra håndboldkommentatoren.  

Også hold som Debrechen fra Ungarn, CSKA Sofia fra Bulgarien og Alicante og Atletico Madrid fra Spanien gæstede Fredericia Hallen i de år. 

Fredericia KFUMs herrehold anno 1978/79. Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD

Efterhånden blev der dog længere mellem sejrene, og så blev det pludselig svært. I 1990 fusionerede Fredericia KFUM med Fredericia fF og skabte den nye klub Fredericia HK.

- Men der var ikke skabt en struktur og lavet det talentarbejde, som gjorde, at holdet også kunne være de næstbedste og tredjebedste og fjerdebedste, og så døde det ud, forklarer Bent Nyegaard. 

...Dybt at falde

I 2012 endte klubben ligefrem i konkurs og holdet røg helt ned i Jyllandsserien. Her lå det dog kun en enkelt sæson. 

I 2015 blev Bent Jensen fra Middelfart formand for Fredericia HK. Han er også stifter af og administrerende direktør i virksomheden thansen, og med ham fik klubben samtidig en ny hovedsponsor, som kunne puste kapital og den nødvendige mandskabsoprustning ind i klubben. 

I årene efter hæfter Bent Nyegaard sig netop ved, at klubben har formået at forvalte økonomien godt og spille sine kort rigtigt.

- Der skal være nogen, der bliver bannerfører, når du har været i konkurs, siger Bent Nyegaard.

- Her kommer det for alvor, da Jesper Houmark bliver cheftræner i klubben i 2016 og er med til at sikre oprykning til ligaen. Han blev en motor for hele det arbejde, der førte til, at de stort set siden da har truffet kloge beslutninger. Det er ikke kun et spørgsmål om penge, det er også et spørgsmål om at finde kombinationen af at hente spillere udefra og have et ungdomsarbejde, der fungerer og er inspirerende, siger håndboldeksperten. 

Ingen døgnflue

I 2022 overtog den tidligere danske landstræner Gudmundur Gudmundsson cheftrænerstolen, men er fortsat i et tæt makkerskab med Jesper Houmark.

Fredericia HK har virkelig vist, at holdet ikke er en døgnflue

Bent Nyegaard, kommentator

- Der får de et navn ind, som virkelig har ambitioner på alles vegne og sans for, hvem der passer ind, siger Bent Nyegaard og tilføjer.

- Hvis jeg skal rose Bent Jensen og hans penge lidt mere, så er det, at de har bygget huset sten for sten. Stor ros til måden, de har håndteret det arbejde på, og stor ros til Gudmundur Gudmundsson for at finde de typer, der gør, at vi alle sammen taler om Fredericia HK, siger Nyegaard.

Han nævner i flæng spillere som målmandstalentet Sebastian Frandsen, bagspilleren Sebastian Henneberg og stregspiller Evgeni Pevnov, som alle er kommet til i denne sæson og ifølge den erfarne kommentator ligefrem har givet holdet et  "internationalt snit". 

- Det smukke ved den fortælling, er, at det ser ud til at være holdbart. Sidste år vandt de bronze, og i år blev de nummer to i grundspillet og smed GOG ud ved indgangen til slutspillet. Så Fredericia HK har virkelig vist, at holdet ikke er en døgnflue, siger Bent Nyegaard.

Gudmundur Gudmundsson har været cheftræner i klubben siden 2022.

Respekt!

Han holder dog fast i Aalborg som favoritter.  

- Men det her er en kæmpe mulighed for Fredericia og alle ved, at i en tredje kamp, så er det 'all or nothing'. Så bliver det også svært at være Aalborg, selvom de er vant til at spille under pres, siger Bent Nyegaard og tilføjer:

- Det er overraskende, at vi nu snakker sølv eller guld til Fredericia, og vi nævner slet ikke GOG, Bjerringbro/Silkeborg og Skjern Håndbold, som allesammen i deres fortælling har, at det er dem, der skal spille om medaljer. Men de er væk, og det er helt usædvanligt. Så respekt til Fredericia, lyder det fra kommentatoren.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Kampen lørdag bliver spillet i en udsolgt arena med 5.500 pladser, hvoraf gæster fra fæstningsbyen kommer til at få 525 af dem. Billetterne fordeler Fredericia HK mellem fans, samarbejdspartnere, frivillige, ungdomstrænere og -spillere, sponsorer og sæsonkortholdere.

Fire mænd bruger år på at få gammelt lokomotiv og vogne på skinner

Udgivet

Det kommer til at tage flere år for medlemmerne af Veteranbanen Haderslev - Vojens at få genopbygget lokomotiv og vogne.

Det giver et lille sug i maven, og der kommer samtidig et smil på læben hos Bjarne Seerup, når dieselmotoren med de 440 hestekræfter sætter i gang.

- Ja, den går rigtig godt, siger han tilfreds.

Vil have deres eget

Det gamle Litra MH 304 lokomotiv fra 1962 har de seneste måneder været parkeret på nogle spor tæt ved banegården i Vojens, hvor det er planen, at det skal igennem en større renovering.

- Planen er, at vi vil have vores eget lokomotiv og vores egne togvogne, der kan køre på strækningen mellem Haderslev og Vojens, fortæller Thomas Øjgaard, der er formand for veteranbanen.

Det gamle lokomotiv er godt slidt, men det er stadig muligt at skaffe reservedele.

Men det er et projekt, der kræver masser af arbejde og masser af tålmodighed. For lige nu er de kun fire medlemmer på projektet, og det er tidskrævende arbejde at sætte det nedslidte og ødelagte materiel i stand.

- Vi tør ikke rigtig at sige noget, men der kommer i hvert fald til at gå fem år, før det kører, siger Thomas Øjgaard forsigtigt.

Siden barndommen

Både formand Thomas Øjgaard og næstformand Bjarne Seerup er født og opvokset tæt på banegården i Vojens. Derfor har lokomotiver og tog altid været tæt på, og i dag er det blevet en altoverskyggende interesse, der tager alt fritid.

- Jeg har altid boet 400 meter fra stationen og lige siden, jeg var helt lille, har jeg interesseret mig for lokomotiver og tog, fortæller Thomas Øjgaard.

Litra MH-304 blev bygget i Aarhus i 1962.

Ingen til at køre damplokomotiv

Veteranbanen har i mange år lånt lokomotiv og vogne hos andre klubber i Danmark, når de har kørt på strækningen mellem Haderslev og Vojens.

Især et gammelt damplokomotiv fra klubben i Lunderskov har været populært. Men de har ikke længere mandskab til at køre med det.

Derfor har de unge fra den nye generation hos Veteranbanen Haderslev - Vojens besluttet, at der skal ske noget nyt.

Selvom det er tidskrævende og koster en del penge.

- For mig er det mere end en hobby. Det er en livsstil. Jeg har også købt mit eget lokomotiv, som jeg håber, snart bliver godkendt til kørsel, siger næstformand Bjarne Seerup.

Lokomotivet står parkeret tæt ved banegården i Vojens. Foto: Ole Møller, TV SYD

Ukendt tidshorisont

Hvornår det gamle diesellokomotiv bliver klar, er lige nu svært at sige. Det kan godt køre, men der skal også de rigtige tilladelser til, før det må køre med passagervogne.

Veteranbanen Haderslev- Vojens forventer dog ikke, at der bliver problemer med få en tilladelse, for der kører ikke længere persontog på strækningen.

Det har det ikke gjort siden 1978.

16-årig reagerede på et opslag på Instagram - nu debuterer hun i stor turnering

Foto: Karin Rigelsen
Udgivet

Det europæiske fodboldmesterskab for de nationale mindretal i Europa bliver fløjtet i gang søndag. Turneringen er en stor sportsbegivenhed med over 1000 deltagere, men den handler om meget mere end fodbold.

-Jeg glæder mig helt vildt. Jeg har ventet i halvandet år på det her.

Sådan siger 16-årige Stina Sørensen, der spiller med i turneringen Europeada for første gang for Team Nordschleswig. Europeada er et slags EM for mindretalshold.

Faktisk var det et opslag på det sociale medie Instagram, der fik hende til at melde sig til holdet, hvor hun nu er midtbanespiller.

- Interessen for fodbold har altid været der, men jeg har aldrig gået til det før, siger hun.

Alle de spillere, der løber på banen til Europeada, er ikke-professionelle fodboldspillere som Stina Sørensen. Derudover har de alle det tilfælles, at de kommer fra et europæisk mindretal.

Stina Sørensen er fra Padborg og er vokset op i det tyske mindretal i Danmark.

-Jeg er stolt af at være en del af et mindretal, og det er også derfor, at jeg har meldt mig til turneringen. Det betyder meget at være en del af det fællesskab. Når du har to nationaliteter, kan du godt føle dig lidt udenfor. Når der som her er mange andre med samme baggrund som dig, så giver det en tryghed, hvor jeg føler mig hjemme, siger hun.

Fælles forståelse og respekt for hinanden

Europeada afholdes hvert fjerde år og blev holdt første gang i 2008. I år er det danske mindretal værter, og der spilles 14 forskellige steder nord og syd for den dansk-tyske grænse.

26 herrehold og ni kvindehold fra store dele af Europa deltager, og i løbet af turneringen er der forskellige arrangementer, hvor fokus flyttes fra fodbold til kulturel udveksling mellem mindretallene.

- Det handler om langt mere end fodbold. Onsdag stopper vi turneringen og afholder en kulturdag, siger Thore Naujack, der er med til at arrangere turneringen og afdelingsleder i Deutscher Jugendverband für Nordschleswig.

Han slår fast, at mindretallene i Danmark har det godt, men sådan er det langt fra for alle.

- Vi skal have fokus på rettigheder og kulturel uafhængighed for mindretallene på begge sider af grænsen. Der er mindretal, der har et sprog og en kultur, der er ved at dø ud, og der er mindretal, der føler sig truet. Her kan vi være med til at inspirere og hjælpe hinanden, siger han.

Øget opmærksomhed

Da fodbold er noget, langt de fleste kender, håber Stina Sørensen, at turneringen kan være med til at sætte fokus på den historie og det fællesskab, spillerne på banen er en del af.

-Fodbold er en gammel sport med traditioner, og det er en holdsport, hvor flere mennesker er sammen. Ligesom med mindretallene. Jeg håber, turneringen åbner folks øjne for de europæiske mindretal og ser vigtigheden af at bevare og støtte dem, siger hun.

I Danmark spilles flere af kampene i Tønder, Sønderborg, Haderslev og Aabenraa. Finalen spilles den 6.juli.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com