Sydjysk brintrør kan sikre mere bæredygtigt brændstof, men det lader vente på sig

På raffinaderiet i Fredericia har de allerede et brintrør, der fra starten af 2024 forsyner dem med bæredygtig brint, men der skal mange flere til, hvis de skal nå deres mål om at være klimaneutrale i 2035. Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Virksomheder og politikere i Fredericia og Esbjerg presser lige nu på for at få regeringen til at påbegynde arbejdet med at oprette et netværk af brintrør i Jylland.

Mange tænker over, hvor meget CO2 den brændstof, de hælder på bilen, udleder. Men det er nok de færreste, der tænker over, hvor meget CO2 det udleder at producere brændstoffet. 

Det er til gengæld noget, de tænker rigtig meget over i virksomheden Crossbridge Energy. De ejer nemlig det raffinaderi i Fredericia, der producerer mere end en tredjedel af alt det benzin, diesel og flybrændstof, vi bruger i Danmark. Faktisk har de en plan om at være helt CO2-neurtale i 2035.

- Vi hjælper danskerne med at komme fra A til B og mange steder sørger vi også for, at der er varme i husene. Det vil vi også gerne kunne gøre i fremtiden, men på en grøn og klimavenlig måde, og der er brint en helt central faktor, siger Finn Bjørn Schousboe, der er administrerende dirktør i Crossbridge Energy.

Finn Bjørn Schousboe, der er adm. direktør i Crossbridge Energy, mener bestemt, at det er realistisk at gøre raffinaderiet i Fredericia klimaneutralt inden 2035, men det kræver ifølge ham, at omverdenen er med på den grønne omstilling. Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Derfor var det for dem en kæmpe nyhed, da den danske og tyske klimaminister i marts måned skrev under på en hensigtserklæring om at etablerer et brintrør mellem de to lande, fordi det samtidig indebar, at man ville etablere et jysk brintnetværk, der kan forbinde brintrøret til Tyskland med de centrale punkter i den danske brintproduktion.

Energinet, der er et selvstændigt offentligt selskab med ansvar for el- og gasnet i Danmark, udkom i samme ombæring med en rapport, hvori de skitserede mulighederne for at oprette et jysk brintnetværk.

Rapporten indeholder to forskellige scenarier, men de bygger begge på det, der kaldes 'Nedre T' bestående af et tværgående brintrør fra Esbjerg til Fredericia med et langsgående brintrør fra Egtved til det nordlige Tyskland.

Her ses en illustration af Energinets to bud på en fremtidig brintinfrastruktur i Jylland. Det ene scenarier bygger på en rygrad op gennem Midtjylland, mens det andet har ryggraden placeret i Vestjylland. Fælles for begge scenarier er dog, at 'Nedre T' danner soklen i netværket. Foto: Energinet

Men siden dengang i marts er der ikke for alvor sket mere, og det vækker ærgrelse hos direktøren.

- Vi har ambitionerne, visionerne og lysten til at omstille vores brændstofproduktion til at være mere bæredygtig, men vi mangler Nedre T som den sidste del af infrastrukturen, og så kører det, siger Finn Bjørn Schousboe.

Brintproduktion klar fra årsskiftet

Indtil videre er brintrørsnetværket stadig kun på tegnebrættet, men allerede nu har raffinaderiet i Fredericia et brintrør løbende ind i sit system. Og allerede fra januar vil der begynde at flyde brint produceret af vedvarende energi i røret.

For følger man brintrøret over på den anden side af hegnet fra raffinaderiet, vil man opdage, at det løber ind til brintfabrikken HySynergy, der er ejet af virksomheden Everfuel.

Hør Everfuels direktør Jacob Krogsgaard fortælle, hvordan HySynergys brintproduktion fungerer, i videoen her. Video: Chris Pedersen, TV SYD

Fabrikken er et af de mest modne Power-to-x-anlæg i landet, hvor man producerer brint ved hjælp af strøm fra vedvarende energikilder som solceller og vindmøller. Og også her har de svært ved at forstå, hvorfor politikerne sidder på hænderne, når det kommer til at få godkendt etableringen af den jyske brintinfrastruktur. 

- Det er jo en statslig infrastruktur, som staten kommer til at eje, og som de kommer til at tjene mange penge på i de næste mange årtier frem. Men så er staten også nødt til at være garant for de første investeringer, siger Jacob Krogsgaard og fortsætter:

- Det skal ikke være vi få første producenter og forbrugere, der skal tage hele den første store risiko.

Sådan fungerer Power-to-X

Power-to-X – forkortet PtX – er et begreb, der med jævne mellemrum dukker op, når der tales grøn omstilling.

Teknologien bag er baseret på elektrolyse – en gammelkendt teknologi som laver brint ved hjælp af vand og strøm.

Man sender strøm direkte fra solceller eller roterende vindmøller gennem et elektrolysekar fyldt med vand (H2O).

Processen skiller ilt (O) fra brint (H), som er en gasart, der kan lagres.

På den måde kan man lagre den grønne strøm, som vi ikke kan lagre i dag. I dag er man nødt til at sætte vindmøller i stå, hvis energinettet er fyldt op af grøn strøm.

Hvis man tilsætter kulstof (CO2) til brint, bliver det til flydende brændstoffer, som kan bruges i industrien, til skibe og tung lastbiltransport samt som flybrændstof.

CO2 kan man for eksempel hente fra forbrændingsanlæg og biogasanlæg.

Syd- og Sønderjylland kan blive energimetropol

Det er ikke tilfældigt, at det netop er byerne Esbjerg og Fredericia, der kan se frem til at blive blandt de første, der skal kobles på et jysk brintnetværk. Det skyldes i høj grad, at de to havnebyer allerede nu er blandt de førende i landet, når det gælder grøn brint. 

Som nævnt har Fredericia efter nytår, hvis tidsplanen holder, en af landets første produktioner af bæredygtig brint. Og i Esbjerg er energiselskabet A2X i gang med at bygge Danmarks foreløbigt største PtX-anlæg.

Og spørger man borgmestrene for de to byer, så er det afgørende, at man fra statens side starter med at forbinde de byer, der ligger forrest i feltet i brintkapløbet. 

- Den grønne omstilling står ikke og venter på et politisk efterslæb. Den kalder på, at der bliver lavet forandringer nu og her. Og selvfølgelig skal man gøre den grønne omstilling alle steder, men der hvor potentialerne er størst, skal tempoet være størst, og der kæmpe potentiale her i Fredericia, siger Steen Wrist (S), der er borgmester i Fredericia Kommune.

Generelt er der meget der tyder på, at Syd- og Sønderjylland kommer til at spille en helt central rolle som fremtidens energimetropol. En optælling fra november måned viste, at hele 12 ud af 41 brintprojekter i Danmark var at finde her i vores område.

Der arbejdes på sagen

Det er langt fra kun virksomhederne i Fredericia, der begynder at blive utålmodige med politikernes nølen i forhold til brintinfrastrukturen i Jylland.

En arbejdsgruppe, som består af fem erhvervs- og interesseorganisationer og en stribe virksomheder, kom i sidste uge med fem anbefalinger til regeringen og Folketinget forud forhandlingerne om finansiering af en dansk brintinfrastruktur senere på efteråret.

For i sidste ende er det politikerne på Christiansborg, der skal give det endelige stempel til at påbegynde arbejdet. En af de centrale figurer i det arbejde er moderaternes Henrik Frandsen, der er lokalt folketingsmedlem fra Sønderjylland samt partiets Klima-, Energi- og Forsyningsordfører.

Henrik Frandsen er valgt til Folketinget i Sydjyllands Storkreds for Moderaterne. Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Han fortæller, at man er i fuld gang med det forbedrende arbejde, men hvorvidt det bliver Esbjerg og Fredericia, der står først på listen, vil han ikke love.  

- Vi er inde på et nyt felt her, hvor vi skal have tingene lavet på den rigtige måde. Vi er i fuld gang med at imødekomme erhvervslivets interesser, men Energinet, som i sidste ende skal etablere linjerne, er nødt til at tage en overordnet betragtning på det her, siger Henrik Frandsen og fortsætter:

- Hvis der er andre steder i landet, hvor de er længere fremme, og hvor man vurderer, brintrørene er endnu vigtigere, så bliver det afgørende for rækkefølgen. 

Eksplosion i nat: Se billederne af skaderne

Sonja Møller Andersen vågnede onsdag op til en bule i sin bil, som formodentlig kommer af en eksplosion fra en krysantemumbombe. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD
Udgivet

En eksplosion i Kolding i nat - muligvis forårsaget af en krysantemumbombe - blæste vinduer og køkkenskaber ud på gaden og beskadigede to biler.

Den ene af de to biler tilhører Sonja Møller Andersen, der bor på Christian X Gade i Kolding, hvor eksplosionen tirsdag aften kort før midnat fandt sted.

- Jeg vågnede i nat, men jeg vidste ikke af hvad og så hørte jeg naboerne snakke om en bombe, fortæller hun.

Først her til morgen opdagede Sonja Møller Andersen, at hendes bil var blevet beskadiget af eksplosionen. Bilen holdt parkeret på gaden og har blandt andet fået en synlig skræmme på førerdøren.

- Det er godt træls og tankevækkende, at det kan ske i en lille by, siger hun.

Sonja Møller Andersen vågnede onsdag op til en bule i sin bil, som formodentlig kommer af en eksplosion fra en krysantemumbombe. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

Autohjælp har onsdag formiddag afhentet hendes bil til reparation. Sebastian Andersen, der hentede Sonja Møller Andersens bil, har i sine tre år i jobbet ikke tidligere oplevet en lignende hændelse.

Den anden af de to biler, der blev beskadiget af eksplosionen, har mistet sin nummerplade, sidespejlet har fået et slag og bilens ruder er ridset.

Usædvanligt

Elisabeth Kvist Graversen, en anden beboer på vejen, var stadig vågen, da eksplosionen lød.

Den anden af de to biler, der er blevet ramt af eksplosionen, holdt parkeret lige foran eksplosionsstedet. De smadrede ruder ses på fortovet og der er sat træplader op, indtil ruderne skiftes. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

- Det var et kæmpe brag, det lød virkelig som en eksplosion, og så kiggede jeg  ud ad vinduet og så, at der var røg, fortæller hun.

Selvom det lød højt, gør episoden hende ikke utryg.

- Det lyder tit værre end det er, fordi vi er inde i byen, og de mange huse giver genklang, siger Elisabeth Kvist Graversen.

Politiet er på gaden

Sydøstjyllands Politi er onsdag til stede på Christian X Gade i Kolding fra klokken 10 til 14 med en såkaldt tryghedspatrulje, for at beboere og øvrige borgere kan henvende sig til politiet i forbindelse med nattens eksplosion.

Sådan så en af de to biler ud efter eksplosionen tirsdag aften. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

Politiet har ikke anholdt nogen i sagen, men er i gang med efterforskning og formoder, at eksplosionen skyldes en krysantemumbombe eller en rørbombe.

Eksplosion i Kolding: Vinduer og køkkenskabslåger blev blæst ud på gaden

Udgivet / Opdateret

Sent tirsdag aften skete der en kraftig eksplosion på en adresse i Christian 10 Gade i Kolding. Politiet undersøger nu omstændighederne nærmere.

Opdateret klokken 09.52 med opdatering fra politiet.

Det oplyser Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Mellem klokken 10 og 14 vil politiet være til stede på adressen med en tryghedspatrulje som følge af hændelsen, skriver politiet på X. Her kan beboere i området og øvrige borgere henvende sig, hvis de har oplysninger eller spørgsmål.

Politiet modtog tirsdag kl. 23.27 en anmeldelse om, at der var sprunget en genstand så kraftigt, at fire vinduer og flere køkkenskabe blev blæst ud på gaden.

- Der er muligvis tale om en krysantemumbombe eller en rørbombe. Vi er færdige med den indledende gerningsstedsundersøgelse på stedet, og nu fortsætter den videre efterforskning i sagen, siger vicepolitiinspektør fra Sydøstjyllands Politi, Torben Simonsen.

Hvad er en krysantemumbombe?

En krysantemumbombe er et kraftfuldt fyrværkeri, som er kuglerundt. Krudtet affyres gennem et rør og eksploderer i 100-200 meters højde og små kugler spredes med stor kraft til alle sider.

Krysantemumbomber er ulovlige at affyre som privatperson. Kun faglige fyrværkerimestre må antænde en krysantemumbombe, fordi den er så kraftfuld og tidligere har været skyld i dødsulykker.

Selvom bomberne er ulovlige, er det stadig nemt at få fingre i dem via ulovligt salg.

Kilde: Ordnet.dk og Fyrværkeribranchen

To biler, der holdt parkeret på gaden, er også blevet beskadiget, men ingen personer er kommet til skade.

Der er ikke foretaget anholdelser i sagen.

Hvis du har oplysninger i forbindelse med eksplosionen, bedes du kontakte politiet på telefon 114.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com