De skal bruge halvdelen af al dansk grøn strøm, men det løser et stort energiproblem

Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dansk energiselskab vil gøre skibsfarten grøn ved at lave vind og sol om til grøn metanol. Metoden kaldes Power-to-X – og den kommer vi til at høre meget mere til i fremtiden. Den skal nemlig gøre os uafhængige af blandt andet russisk gas.

På en bar og forblæst mark tæt ved Esbjerg Havn skyder ”Danmarks største PtX-anlæg” snart i vejret.

Energiselskabet A2X vil bygge et anlæg, som kan omdanne grøn strøm fra blandt andet vindmøller og solcelleanlæg til flydende grønt CO2-neutralt brændstof til DFDS’s skibe fra 2025.

En milliard kroner kommer anlægget til at koste, og det skal producere 200.000 ton grøn metanol til skibsfarten om året.

Meddelelsen fra A2X kommer mindre end en uge efter, at energiselskaberne Andel og Nature Energy meddelte, at de investerer 100 millioner kroner i et Power-to-X-anlæg i Glansager på Als.

Samtidig har krigen i Ukraine forstærket følelsen af, at vi skal væk fra de fossile brændsler, og der er brint den bedste kilde, og det er derfor, vi er ser så mange virksomheder, der vil investere i det

Eleonore Fenne, presse- og kommunikationschef, Brintbranchen

- Og det er vigtigere end nogensinde. Vi skal nemlig til at frigøre os fra fossil naturgas og import af energi fra Rusland, lyder begrundelsen fra Andel og Nature Energy.

Klima og hårde kontanter

Krigen i Ukraine har sendt omstilling til vedvarende energi helt op i toppen af energibranchens to-do-liste.

Manglen på russisk gas er dog langt fra den eneste grund til, at Power-to-X-anlæg snart skyder i vejret rundt omkring os.

Klimaforandringerne satte udviklingen i gang. Men udsigten til at kunne tjene gode penge på at lave vind- og solenergi om til grønne brændstoffer, der kan erstatte fossilt olie og gas, er ikke blevet mindre af, at Europa nu fattes gas fra Rusland.

De høje energipriser gør nemlig den dyre elektrolyseproces, som omdanner strøm til brint, til en bedre forretning.

Sådan fungerer Power-to-X. Video: Lasse Lund Hansen

Sådan fungerer Power-to-X

Power-to-X – forkortet PtX – er et begreb, der med jævne mellemrum dukker op, når der tales grøn omstilling.

Teknologien bag er baseret på elektrolyse – en gammelkendt teknologi som laver brint ved hjælp af vand og strøm.

Man sender strøm direkte fra solceller eller roterende vindmøller gennem et elektrolysekar fyldt med vand (H2O).

Processen skiller ilt (O) fra brint (H), som er en gasart, der kan lagres.

På den måde kan man lagre den grønne strøm, som vi ikke kan lagre i dag. I dag er man nødt til at sætte vindmøller i stå, hvis energinettet er fyldt op af grøn strøm.

Hvis man tilsætter kulstof (CO2) til brint, bliver det til flydende brændstoffer, som kan bruges i industrien, til skibe og tung lastbiltransport samt som flybrændstof.

CO2 kan man for eksempel hente fra forbrændingsanlæg og biogasanlæg.

Projekter pibler op overalt

Projektet på Als er blot ét blandt i alt 40 projekter i hele landet ifølge brintbranchen, som er hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark.

11 af de 40 projekter ligger i Syd- og Sønderjylland – og hertil kommer A2X-projektet i Esbjerg, som endnu ikke er kommet på brintbranchens liste.

Syd-og Sønderjylland er den landsdel, hvor energiselskaberne planlægger at skulle producere mest brint. Det skyldes blandt andet den lette adgang til blandt andet havvind.

- Branchen har været i rivende udvikling siden EU-kommissionen meldte sin brintstrategi ud i 2020, fortæller Eleonore Fenne, presse- og kommunikationschef i brintbranchen.

- Vedvarende energi er blevet billigere, og derfor er det blevet billigere at producere grøn brint, og samtidig har krigen i Ukraine forstærket følelsen af, at vi skal væk fra de fossile brændsler, og der er brint den bedste kilde, og det er derfor, vi ser så mange virksomheder, der vil investere i det, siger Eleonore Fenne.

Her ligger de planlagte syd- og sønderjyske Power-to-X-anlæg

Biogas Holsted

European Energy v. Kassø

Glansager, Sønderborg

European Energy, Sønderborg

Biogas CCU, Sønderborg

H2 Energy Europe, Esbjerg

European Energy v. Måde

HØST, Esbjerg

GreenGuard + Esbjerg Havn

A2X, Esbjerg

HySynergi, Fredericia

Linde – Aabenraa Havn

Kilde: Brintbranchen og TV SYD

Kommer til at bruge halvdelen af dansk strøm

Hos Energinet i Fredericia arbejder man lige nu på højtryk for at få infrastrukturen klar til den grønne omstilling – og til de mange planlagte PtX-anlæg.

- Hvis de anlæg, der er meldt ud fra aktørerne nu, faktisk kommer i drift, så bliver de suverænt de største elforbrugere i Danmark. Så kan vi om 15-20 år stå i den situation, at halvdelen af al den strøm, der bruges herhjemme, bruges til at producere brint med, forklarer Stine Grenaa, vicedirektør i Energinet.

Det skyldes at PtX-anlæggene bruger store mængder af strøm til den elektrolyseproces, som omdanner for eksempel sol og vind til brint.

Et marked på 10 millioner ton grøn brint venter

Lige nu er Danmark ikke i nærheden af at kunne producere så store mængder grøn strøm. Men det kommer fremtidens vindmølleparker og energiøer til at ændre på.

Målet er, at der skal produceres 40 gigawatt brint indenfor EU’s grænser. Det svarer til 10 millioner ton brint, og det er virkelig meget

Eleonore Fenne, presse- og kommunikationschef, Brintbranchen

Ifølge Eleonore Fenne, presse- og kommunikationschef i brintbranchen,  er der et stort eksportpotentiale i danskproduceret brint.

- Målet er at nå op på en elektrolysekapacitet på 40 gigawatt inden for EU’s grænser. Det svarer til 10 millioner ton brint, og det er virkelig meget. Så der er stor efterspørgsel i Europa.

Tyskland er ifølge brintbranchen et af de markeder, der har hårdt brug for brint til industrielle processer. For eksempel til produktion af cement og stål, som bruger kæmpestore mængder af brint. I dag er det typisk sort brint, de bruger i Tyskland, og her er der et dansk eksportpotentiale for grøn brint produceret med for eksempel vindmøllestrøm.

Lige nu laver vi forstudier på den brintinfrastruktur, vi skal have bygget op i Jylland i form af både brintlager og et rørsystem til underjordisk transport af brint

Stine Grenaa, vicedirektør, Energinet

En løsning der tager år

Hos Energinet arbejder man lige nu sammen med den tyske transmissionssystemoperatør, som det danske brintnet skal kobles op på, når dansk produceret brint skal sendes til det tyske marked.

- Vi er i fuld gang med infrastrukturudviklingen her i landet. Lige nu laver vi forstudier på den brintinfrastruktur, vi skal have bygget op i Jylland i form af både brintlager og et rørsystem til underjordisk transport af brint, fortæller vicedirektør i Energinet, Stine Grenaa.

Men vi skal helt frem til 2028-2030, før grøn brint for alvor kan forventes at erstatte både industri og transportsektorens forbrug af fossile brændsler i større skala.

Mand tiltalt for 200 forhold af seksualforbrydelser mod børn

Arkivfoto. Foto: Jeppe Vestergaard Jensen, TV SYD
Af Ritzau
Udgivet

En 35-årig mand fra Vejen Kommune er tiltalt for blandt andet voldtægter og blufærdighedskrænkelser mod børn.

En 35-årig mand fra Vejen Kommune er blevet tiltalt for voldtægt, voldtægtsforsøg, blufærdighedskrænkelse og voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje begået mod børn under 15 år.

Forbrydelserne skal være blevet begået i en periode på over otte år.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Han er tiltalt for at have udsat 13 børn for enten voldtægt, voldtægtsforsøg eller blufærdighedskrænkelser mellem 1. november 2014 og 20. maj 2023.

Manden blev anholdt 2. juni sidste år. Da var han ifølge politiet i besiddelse af 1219 billeder og videoer med seksuelt materiale med børn.

Han har siddet varetægtsfængslet siden anholdelsen.

Manden er tiltalt for flere end 200 forhold begået mod de 13 børn, der på gerningstidspunkterne var mellem 3 og 15 år.

Ud over seksualforbrydelserne mod børnene er manden også tiltalt for blufærdighedskrænkelse af to personer, der er over 15 år.

Sagen indledes i retten 18. marts næste år.

Politi efterforsker voldsom eksplosion som forsøg på manddrab

Torben Simonsen er vicepolitiinspektør ved Sydøstjyllands Politi. Politiet arbejder i øjeblikket ud fra flere teorier bag eksplosionen i Kolding. Foto: Tais Tullin, TV SYD
Udgivet

Borgere i Kolding lagde ører til et højt brag sent tirsdag aften, da en eksplosion skete i et hus. Politiet sætter barren højt i efterforskningen.

Klokken 23.20 tirsdag tikkede en anmeldelse ind i Sydøstjyllands Politis indbakke om en eksplosion i et hus på Christian 10. Vej i Kolding.

Vinduer og køkkenskabslåger blæste ud på gaden, og biler blev skadet. Ingen personer kom til skade ved hændelsen, men politiet holder muligheden åben om, hvorvidt det skulle være hensigten.

- Vi kører sagen som forsøg på manddrab. Det betyder, at vi har en del efterforskere og andet personale i gang i forhold til den her sag, siger vicepolitiinspektør ved Sydøstjyllands Politi, Torben Simonsen.

Politiet har onsdag brugt morgenen og formiddagen på at snakke med folk i opgangene tæt på gerningsstedet.

Derudover har de haft en mobil politistation stående i nærområdet mellem klokken 10 og 14 for at svare på borgeres spørgsmål.

Holder flere hypoteser åbne

Vicepolitiinspektøren kan på baggrund af de tekniske undersøgelser oplyse, at der formentlig blev smidt et kanonslag, en krysantemumbombe, en rørbombe eller lignende ind gennem vinduet fra gaden af.

Den anden af de to biler, der er blevet ramt af eksplosionen, holdt parkeret lige foran eksplosionsstedet. De smadrede ruder ses på fortovet og der er sat træplader op, indtil ruderne skiftes. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

Det kan sagtens være, at årsagen bag eksplosionen er noget andet end et forsøg på manddrab. Men politiet vil ikke risikere at være bagud i efterforskningen.

- Vi kan ikke på nuværende tidspunkt ikke udelukke nogle af de hypoteser, vi arbejder med. Det vil sige, at vi ikke vil stå med nogle oplysninger i næste uge, som indikerer, at der er tale om et drabsforsøg og så være bagud med efterforskningen fra start af. Derfor starter vi med fuld pakke, siger Torben Simonsen.

Borgere skal ikke være utrygge

Selvom eksplosionen efterforskes som et manddrab, så kan beboerne i området forholde sig trygge ifølge vicepolitiinspektør Torben Simonsen.

Den mobile politistationen holdt ved gerningsstedet for at svare på borgeres spørgsmål mellem klokken 10 og 14. Foto: Tais Tullin, TV SYD

Hændelsen er nemlig ikke noget, politikredsen har oplevet flere gange.

- Som sagt kan vi ikke udelukke et personfarligt angreb, vi kan heller ikke sige noget motivet på nuværende tidspunkt. Det vil tiden vise, men ud fra det vi har oplevet den seneste tid, er det her et enkeltstående forhold indtil videre, så jeg synes bestemt ikke, der er nogen grund til at være utryg, forsikrer vicepolitiinspektøren.

Politiet opfordrer alle, som har oplysninger i sagen til at henvende sig på 114.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com